Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

O casă eficientă energetic adaptată la condiţiile şi resursele locale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Pornind la la o structură de beton şi lemn demarată de un alt architect,  Patrice Bideau a obţinut o casă eficientă energetic, care se încadrează în standardele RT 2012 (reglementări termice obligatoriu de respectat de construcţiile noi din Franţa la nivelul anului 2012, care fixează limitele maxime de consumuri de energie pentru încălzire, răcire, producţia de apă caldă şi încălzire).

Arhitectul a folosit materiale din surse ecologice, izolaţii din fibre lemnoase şi celuloză şi chirpici pentru a completa structura iniţială din beton şi lemn şi a transforma această casă într-o locuinţă eficientă energetic şi  confortabilă tot timpul anului.

Casa-eficienta_Franta1
Fatada sudica, cu cele 2 usi duble spre living si pergola de lemnCasă eficientă energetic este formată din 3 module interconectate

Casa are o suprafaţă construită de 175 mp, distribuiţi pe 2 nivele şi 3 module de clădire cu funcţii diferite, separate între ele prin pereţi interiori din beton.

Pe faţada nordică se află modulul cu acoperiş plat ce găzduieşte garajul şi un spaţiu de depozitare. Este un spaţiu cu rol de tampon, separat de corpul principal de clădire prin zidul din blocuri de beton, care s-a termoizolat cu vată bazaltică Rockwool şi s-a lambrisat cu lemn.

Corpul principal de clădire este format din parter şi pod locuibil, panta acoperişului având 45 °. Acest corp găzduieşte la parter spaţiile de zi şi un dormitor, iar podul încorporează un dormitor, o baie şi un birou.

Înspre vest se află amplasat cel de-al treilea modul al casei, tot cu acoperiş plat, ce găzduieşte bucătăria şi locul de luat masa, luminate de 3 geamuri cu obloane exterioare.

Casa-eficienta_Franta2
Fatada vestica, cu cele 3 ferestre de la bucatarie si locul de luat masa si fatada sudica, cu terasa
Casa-eficienta_Franta4
Fatada vestica in prim plan. La stanga se vede intrarea in garaj si la dreapta – pergola de pe terasa sudica

Izolaţii eficiente şi spaţii tampon

Spaţiile de locuit sunt izolate termic faţă de placa de beton de peste fundaţie cu ajutorul unui spaţiu de  80 mm, umplut cu termoizolaţie, pentru a preveni orice transfer termic. În plus, placa peste fundaţie încorporează plăci de polistiren de 18 cm şi este acoperită cu izolaţie EFISOL.

Structura de lemn este asamblată cu legături de lemn, pentru a limita la minim folosirea metalelor a pereţilor şi este umplută cu izolaţie din celuloză, protejată înspre interior de folia antivapori. Înspre exterior, structura de lemn este izolată cu panouri din fibră de lemn de 60 mm grosime şi este finisată cu lambriu de lemn roşu sau gri.

În corpul principal, placa dintre parter şi pod este compusă din grinzi de lemn, panouri OSB şi plăci Fermacell, peste care se vor adaugă finisajele specifice fiecărei camere: parchet flotant în dormitor şi birou şi gresie în baie.

Acoperişul înclinat este izolat cu vată bazaltică Rockwool de 30 cm, protejată de intemperii cu învelitoarea din tablă zincată de la exterior şi de umezeală de la interior cu barieră anti-vapori.

Casa-eficienta_Franta5
Bucataria
Casa-eficienta_Franta6
Livingul si locul de luat masa

Masă termală la interior, deschideri mari spre sud, este şi vest

În living, zona de zid unde se va instala soba pe lemne este acoperită cu chirpici – cu rol de masă termală. Tot masă termală sunt pereţii interiori din beton care separă cele 3 module şi stâlpii din lemn.

Livingul se deschide spre terasa sudică, prin intermediul a 2 uşi duble de sticlă pentru lumină şi căldură pe timpul iernii şi va fi protejat de căldura excesivă de pe timpul verii de plantele agăţătoare de pe pergola de lemn – neplantate la dată fotografiei.

Casa-eficienta_Franta7
Casa scarii, cu luminatorul
Casa-eficienta_Franta8
Biroul deschis de la etaj

O casă eficientă energetic şi confortabilă tot timpul anului

Confortul termic şi apa caldă sunt asigurate cu ajutorul unei pompe de căldură de 6 Kw, radiatoare, un sistem termodinamic pentru încălzirea apei şi a unui sistem central de încălzire a aerului.

Ferestrele sunt din aluminiu, placat cu lemn la interior. Toate ferestrele au obloane exterioare, pentru protecţie solară. La testul de etanşeitate efectuat, care indică locurile prin care pot apărea infiltraţii de aer, casa a obţinut clasa de calificare B.

Cu o performanţă energetică de  40.4 Kwh.pe/m2, o masă termală consistentă la interior şi materiale construite din surse regenerabile, această casă este un exemplu pentru principiile casei pasive aplicate la condiţiile locale – altfel spus, o casă bioclimatică.

Filmul de mai jos vă arată diverse stadii ale construcţiei, precum şi structura pereţilor şi a acoperişului.

Sursă: http://v2com-newswire.com/

Mulţumiri arhitectului pentru lămuririle suplimentare. Patrice Bideau este specializat în arhitectură bioclimatică, posesor al unui portofoliu semnificativ de astfel de lucrări.

Fotografii: Armel Istin.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

2 comentarii la „O casă eficientă energetic adaptată la condiţiile şi resursele locale”

  1. Rugam sa ne spuneti pretul unui panou termodinamic ptr instalatia completa ptr incalzire si ACM, la o casa de 15 ani construita de 8 x 9 m cutavan jos la 2,3 m inaltime

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.