Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Casă din două module de clădire, cu grădină interioară, în stilul misiunilor spaniole

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Va prezentăm astăzi o casă din două module unite în zona intrării. Casa se află în Arizona, este menită pentru o singură familie şi îndeplineşte mai multe dorinţe ale proprietarilor:

  • Protecţia faţă de soare
  • Spaţiile de zi separate de cele de noapte
  • Livingul extensibil în grădină

Grădină exterioară vs grădină interioară

Suntem obişnuiţi să ne imaginăm casa ca pe un monolit în mijlocul unei curţi, în timp ce ferestrele ne oferă imaginea exteriorului fragmentat, ca într-o revistă de benzi desenate. Cu cât sunt ferestrele mai mici şi mai îndepărtate una de alta, cu atât vedem mai puţin şi ghicim mai mult din peisajul înconjurător. Este de înţeles: aceasta este varianta cea mai eficientă de a folosi bugetul unei construcţii.

Dacă ne amintim de riadurile marocane sau de casele cu grădină interioară din Barcelona, întrezărim un alt model de casă, organizată în jurul unei curţi interioare, oferind aceeaşi imagine de la oricare dintre ferestrele orientate spre interiorul proprietăţii. În plus, această organizare este perfectă pentru a grupa activităţile familiei, dar şi pentru gestionarea luminii solare în zilele toride de vară aşa cum este cazul la această casă din două module de clădire, cu grădina interioară, în stilul misiunilor spaniole.

Curte interioara
Umbrarul livingului
Intrarea principala, in coprul ingust care uneste modulul de zi cu cel de noapte

 

Reinterpretare stilului misiunilor spaniole

Organizarea simplă, materialele durabile şi orientarea întregii organizări a casei către o singură curte centrală reprezintă trăsături ale vechilor misiuni spaniole din zonă.

Vezi aici un proiect românesc al unei case contruite din 2 şiruri de încăperi deschise spre un living central.

Livingul si zona semineului exterior, opus intrarii principale
Planul casei de 232 mp.

Zona de zi şi cea de noapte se află faţă în faţă şi se deschid către curte

Poziţionarea şi organizarea camerelor s-au ales ţinând cont de poziţia şi mişcările soarelui în timpul zilei. Astfel, zona de zi este umbrită cea mai mare perioadă a zilei, iar din aceasta, zona de odihnă este cea mai protejată, datorită poziţionării ferestrelor. Suplimentar, pentru orele amiezii, s-a montat şi un umbrar deasupra uşilor culisante, iar toate ferestrele sunt protejate de jaluzele. În plus, ambele lături ale clădirii asigura umbră pentru curtea interioară.

Zona de noapte, formată din 3 dormitoare şi 2 băi, se află pe latura opusă, mai lungă a casei.

Intrarea în casă se află pe culoarul care uneşte cele 2 părţi ale casei. Pe partea opusă a acestuia, spre interiorul curţii s-a construit un şemineu deschis, care încălzeşte terasa în noptile reci din deşert.

Zona de zi
Vedere din dormitor
Baie
Dormitorul matrimonial

Interiorul este amenajat simplu, dar nu banal

Deşi casa este împărţită în 2 corpuri aflate faţă în faţă, există o unitate în amenajare, care dă senzaţia de continuitate: în toată casa s-a folosit pardoseală de beton – ideală pentru încălzirea în pardoseală. Aceleaşi blaturi de marmură să regăsesc în bucătărie şi în baie, iar în zona de zi, deşi este divizată în 3 spaţii diferite, tavanul placat cu lemn asigură unitatea vizuală.

Pentru a oferi textură şi personalitate interiorului, s-a jonglat cu diferite materiale, de la oţelul ruginit în care este îmbrăcată hota, până la lemnul de pe tavan, plăcile cermice lucrate manual de pe perete şi chiuveta din cupru.

Proprietatea are 3 intrări: cea principală, prin corpul care uneşte cele 2 module de locuit, una secundară din zona de living, marcată aici cu numărul 1145, şi una din curte: poarta deschisă în imaginea de mai jos.

Sursa : http://www.theranchmine.com/

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.