O casă de vacanță spectaculoasă, cu fațade și acoperișuri diferite pentru fiecare secțiune

O casă de vacanță spectaculoasă, cu fațade și acoperișuri diferite pentru fiecare secțiune

Acesta este proiectul unei case de vacanță spectaculoase, care intrigă prin alăturarea de materiale și tehnici de construcție aparent fără legătură la exterior, dar primitoare și fluidă la interior. Această casă de vacanță interesantă este prietenoasă cu mediul și alătură în mod spectaculos tehnici de contructie străvechi din zona în care se află, fără a știrbi ceva din confort sau a exclude materialele moderne.

Poate prea eclectică pentru unele gusturi, casa de vacanță din regiunea Sunndal, Norvegia, concepută de Rever & Drage Architects este fermecătoare ca imagine și foarte practică la interior. Este construită pentru o familie activă, iubitoare de sporturi în aer liber specifice regiunii (ski, drumeții) și structura sa reflectă întocmai stilul lor de viață.

Fatada vesticaFatada estica
Fatada nordica

140 mp construiți cu tehnici tradiționale și materiale moderne

Aparent fragilă la exterior, clădirea de 140 mp este perfect capabilă să înfrunte vânturile puternice și vremea aspră din regiune, în timp ce oferă toate condițiile pentru odihnă, depozitare de echipament și îngrijire personală.

Dispunerea spațiilor în linie este preluată de la fermele tradiționale din regiune, unde clădirile sunt construite cu diferite tehnici și cu diferite orientări, pentru a face față vânturilor dominante. Scândurile folosite la placarea exterioară sunt impregnate cu ulei cu gudron, tot pentru a face față vanturilor și precipitațiilor.

Pe fațada vestică este mult mai vizibilă împărțirea clădirii în 4 corpuri separate, care pot fi folosite ca un tot unitar, sau separat.

Fatada vestica: lemn impregnat cu ulei
Tipuri diferite de tehnici in lemn: imbinari “randunica” in garaj si placari cu lemn impregnat in restul cladirii
Imbinari traditionale de lemn in garajFiecare bucată de clădire poate fi folosită indepedent și are funcții diferite

Fiecare “felie” de clădire de la exterior corepunde unei alte funcțiuni interioare și este poziționată astfel încât să respecte succesiunea de activități de la intrarea în casă și depozitarea echipamentului, până la zona de odihnă.

Astfel, capătul transparent al clădirii orientat spre sud, este sau poate fi în același timp: garaj, depozit de echipament sportiv, sală de sport și seră. Este încăperea în care se lasă echipamentul sportiv înainte de a trece spre spălătorie, baie și bucătărie, în drum spre camera de zi.

Acest capăt de clădire are structura de lemn rotund, neprelucrat, cu îmbinări tradiționale, fără cuie, și este placat în policarbonat. Celelalte 3 secțiuni ale clădirii sunt construite din bușteni ciopliți sau nu, îmbinați în coadă de rândunică și cu nituri din lemn.

Urmează o zonă de noapte și baia, apoi zona de zi, formată din bucătărie, living și intrarea principală, construite din bușteni ciopliți. La capătul nordic al clădirii se află o cameră ce poate servi drept dormitor, birou sau living, construită din bușteni groși, neprelucrați la exterior și cu acoperiș verde.

Garajul, de la interior: structura de lemn si placari su policarbonat.
Sistemul de culisare a usii in garaj
Livingul, cu fereastra sa panoramica.
Camera din capatul nordic, cu acoperis din iarba si cu pereti din cei mai grosi busteni.

Schițe și machetă

Foto: Tom Auger


Mobilier modular pentru living
Mobilier design

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.