Casa de caramida construita pentru a gazdui o biblioteca lunga de 17 metri

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Cand proprietarii sunt un fost rector universitar si un fost manager de resurse umane, acum pensionati, numarul si calitatea cartilor si lucrarilor stiintifice detinute merita o zona speciala in casa. In cele mai multe case, aceasta zona este o camera folosita si ca birou, numai ca de aceasta data biblioteca se intinde pe aproape toata lungimea de 17 metri a casei, cu rafturi din podea pana in tavan.

Cei doi proprietari au dorit ce aceasta colectie impresionanta de cunostinte sa aiba un loc deosebit, asa ca solutia aleasa de proiectantii de la Foldes Architects a constat in acoperirea unui perete intreg cu rafturi de biblioteca adanci de 30 cm, care traverseaza casa de caramida pe lungime si  marginesc toata zona de zi – living, zona de luat masa si bucatarie – si un perete al holului din zona de noapte.

Casa_caramida_biblioteca_17_metri3

Casa_caramida_biblioteca_17_metri17

Casa_caramida_biblioteca_17_metri8

Casa_caramida_biblioteca_17_metri7

Casa_caramida_biblioteca_17_metri6

Holul de intrare in casa separa zona de zi si cea de noapte. Baia din zona de zi o deserveste pe aceasta din urma, dar si camera de oaspeti, in timp ce dormitorul matrimonial este defapt un mini-apartament, dotat cu garderoba, baie proprie si o mica terasa in lateralul cladirii.

Casa_caramida_biblioteca_17_metri1

Casa_caramida_biblioteca_17_metri10

Casa_caramida_biblioteca_17_metri9

Zona de zi este complet deschisa si dominata de impresionanta biblioteca, separatia intre spatii fiind asigurata de doua trepte ce marcheaza diferenta de nivel dintre living si bucatarie, trepte impuse de pozitionarea casei perpedincular curbele colinei.

Pentru a nu fi plictisitoare, zona dedicata bibliotecii este intrerupta din loc in loc de semineu, televizor, mici dulapuri pentru depozitat maruntisuri  si cateva ferestre care aduc lumina in interiorul aerisit si lasa impresia unor tablouri vii, in permanenta schimbare si miscare.Casa_caramida_biblioteca_17_metri4

Amenajarea interiorului urmeaza panta colinei pe care se alfa casa, astfel incat camerele sunt sensibil mai scunde in zona dormitoarelor si din ce in ce mai inalte cum mergi spre zona de zi, culminand cu panorama minunata asupra vaii de dedesubt oferita de terasa. Terenul in panta usoara era acoperit in mod natural cu verdeata si copaci, pe care proprietarii au dorit sa-i pastreze si i-au integrat in experienta casei, prin ferestrele generoase.

Casa_caramida_biblioteca_17_metri2

Casa_caramida_biblioteca_17_metri15

 

Casa_caramida_biblioteca_17_metri5

Sub dormitorul matrimonial s-a construit o zona subterana, in care s-a integrat sauna si un loc de depozitare,  iar aici se ajunge pe scari exterioare, din 2 motive: pentru a valorifica mai bine spatiul din  interiorul cladirii si pentru ca in saunele finlendeze se intra si se iese direct in aer liber si cei doi au dorit sa pastreze traditia.

Casa_caramida_biblioteca_17_metri11

Construita cu buget strict si dupa principiile casei pasive

Pe langa forma speciala a constructiei, arhitectii au implementat o serie de masuri care au dus la economii in faza de constructie si in functionarea casei pe termen lung. Astfel solutiile arhitectonice si constructive ajuta casa sa functioneze dupa principiile casei pasive, inlocuind masinariile complexe propuse in mod traditional pentru incalzire-racire.

  • Casa a fost construita cu buget fix (115.000 euro) si pentru a se asigura ca va fi respectat s-a organizat o licitatie la care au participat mai multi constructori, castigand cea mai buna solutie.
  • S-au facut economii si la finisaje, tavanul fiind doar vopsit: grinzile vizibile pe acesta sunt elementele structurale ale casei.
  • Ferestrele si dusumelele, desi imita lemnul masiv, sunt din PVC.
  • Zidurile,  groase de 50 cm si formate dintr-un rand de blocuri ceramice, dublat de un rand de caramizi arse formeaza o masa termica foarte importanta pentru protectia interiorului de fluctuatiile de temperature din exterior.
  • Podul bine ventilat functioneaza ca un buffer, ajutand casa sa se mentina racoroasa vara si calda iarna.
  • Cele doua elemente constructive elimina nevoia de utilizare a aerului conditionat pe timpul verii.
  • Pentru incalzire pe timp de iarna, se foloseste semineul incorporat in zidul cu biblioteca.
  • Forma si orientarea casei tin conta atat de forma alungita a terenului, cat si de parcursul soarelui de-a lungul zilei si al anului.

Casa de caramida se afla la 15 km de Budapesta, iar planurile pe nivele sunt mai jos.

Speram sa va inspire!

Casa_caramida_biblioteca_17_metri12 Casa_caramida_biblioteca_17_metri13 Casa_caramida_biblioteca_17_metri14

 

Sursa: Foldes Architects

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!