Casa cu seră în pod: o casă unifamilială plină de soluții simple și ingenioase
0 comentarii

Casa cu seră în pod este rezultatul simplu și elegant al unor decizii foarte pragmatice ale proprietarilor.  Astfel, aceștia și-au dorit o seră încălzită pentru a-și crește plantele, dar în același timp o casă care să nu consume multă energie, construită cât mai eficient din punct de vedere al bugetului alocat pentru investiție și pentru întreținere. In plus, sera nu trebuie să le blocheze imaginea asupra livezii în care este amplasată casa.

Astfel, arhitecții au pus în operă un proiect cu niște caracteristici unice, dar foarte practice. Să le vedem pe rând.

O singură fundație

Amprenta la sol a casei cu seră în pod este de 11.9 X 9.9 metri – vedeți la final planul desfășurat al casei. Construind o singură fundație pentru cele 2 clădiri dorite (casă și seră), familia cheltuie bugetul în mod inteligent și păstrează imaginiea livezii intacte, în condițiile în care și-au dorit o casă cu un singur nivel.

Un alt avantaj al construirii serei sub același acoperiș este accesul curat, cu picioarele uscate, și implicit întreținerea ușoară a acesteia. Cine locuiește la curte, știe că este complicat să treci dintr-o clădire în alta, mai ales pe timp ploios, fără să transbordezi și o parte din noroi.

Recuperarea căldurii

O seră, spre deosebire de solar, este un mediu cu temperatură controlată, ceea ce ar fi presupus construirea unei instalații de încălzire separate, dacă sera ar fi fost construită lângă casă. Construind-o în pod, sera recuperează și o bună parte din căldura din casă, care altfel s-au fi pierdut într-un spațiu gol sau direct afară.

Materialele folosite

Structura de rezistență a casei este din beton la parter, completat cu elemente din oțel la pod / seră. Structura plăcii dintre cele 2 nivele este din bârne de lemn masiv, speciale pentru structuri de rezistență. Toate elementele structurale se văd în imagini, pentru că așa și-au dorit proprietarii, să rămână vizibile. Structura serei s-a dorit a fi mai fină și aproape invizibilă, de aici opțiunea pentru oțelul vopsit alb.

Acoperișul serei și implicit al casei este din policarbonat transparent, multistratificat, pentru maximum de lumina naturală și căldură solară. Acoperișul este astfel calculat încât să acopere toată terasa ce înconjoară casa, precum și zona de acces în seră – scara de oțel. Configurația acoperișului diferă din această cauză la cele 2 capete ale clădirii.

Pereții sunt construiți din cărămidă eficientă energetic și au fațadă ventilată din lemn. Lemnul este folosit și pentru placarea terasei suspendate ce înconjoară casă. Ferestrele sunt din aluminiu și și au 3 starturi de sticlă – speciale pentru conservarea energiei.

Pardoselile sunt din rășini epoxidice, iar încălzirea este asigurată cu ajutorul unei sobe pe lemne cu schimbator de căldură. Pentru a mări eficiența, la interior există și o structură pentru acumularea căldurii, cu eliberare lentă, din beton și gresie.

Organizarea internă

Așadar, etajul este o singură încăpere largă și luminoasă, cu acces direct de afară pe scara metalică – nimic complicat aici. Ceea ce surprinde este faptul că și parterul este la fel de simplu compartimentat. Practic toate încăperile mari au acces direct de pe terasă exterioară, prin ușile culisante. Suprafețele vitrate imense sunt un privilegiu de care nu te poți bucura oriunde: casă aceasta se află în mijlocul unei parcele de teren cu livadă de 4.000 m.

Delatiile si planurile proiectului

Suprafață construită 9.9 X 11.9 m
Arhitectură: RicharDavidArchitekti
Anul construcției: 2018
Locație: Republica Cehă
Design interior: Jana Medková, Hana Medková
Fotografii: Jiří Hroník

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.