Casa cu seră – o casă sustenabilă de la danezul Sigurd Larsen

Casa cu seră este unul dintre modelele de casă sustenabilă construite de arhitectul danez stabilit la Berlin Sigurd Larsen, care şi-a construit o reputaţie solidă pe baza proiectelor sale sustenbile şi convenabile ca preţ / metru pătrat.

Am găsit 3 astfel de proiecte, iar preţul de contrucţie la cheie este în jur de 1.700 euro/mp. Foarte mult, veţi spune, dar să reţinem şi această afirmaţie a arhitectului: “în Danemarca este aproape imposibil să cobori sub acest cost”. Probabil că în România, colaborând cu o companie locală, veţi putea obţine un preţ mult mai bun, la care se adaugă soluţiile pentru un trai sustenabil pe termen lung, despre care vă vom povesti mai jos.

Pe site-ul arhitectului veţi găsi mai multe proiecte sustenbile şi covenabile, dar noi astăzi vă povestim despre The Green House (Casa cu Seră) – 82 mp  + 32 mp de seră (câmp solar).

Casa cu seră este printre primele construite în Frikøbing, o zonă cu cerinţe foarte înalte faţă de soluţiile sustenabile de dezvoltare, fie că este vorba despre materiale de construcţie, izolaţie, consum de energie sau circulaţia aerului.

Ferestre poziţionate pentru cât mai multă lumină şi căldură

Ferestrele acestei case sunt poziţionate aparent dezordonat, dar fiecare dintre ele este gândită să ofere o combinaţie perfectă între imaginile peisajelor înconjurătoare şi cantitatea de lumină şi căldură care trece prin ele în fiecare zi. De  asemenea, ferestrele au 3 foi de sticlă, pentru o izolaţie foarte bună.

Pereţii vopsiţi în alb, lambriul de brad şi podelele de ciment reflectă frumos lumina, îmbogăţind spaţiul şi oferă o senzaţie de uniformitate.

Dormitorul matrimonial
Living

Acoperiş într-o singură apă

Acoperişul casei este într-o singură apă, dar este contrabalansat de acoperişul serei amplasate spre sud. Nu este silueta de casă idealizată, “ca în poveşti”, promovată asiduu, dar este concepută pentru scopuri foarte clare: eficienţă şi sustenabilitate.

Mezaninul, deasupra bucatariei

Sera – un câmp solar important pentru încălzirea eficientă a casei

Sera extinde mult spaţiul de zi al casei, destul de redus prin comparaţie cu alte proiecte. Fiind orientată spre sud, poate fi folosită şi populată cu plante inclusiv pe timpul iernii. Sera mai are un rol foarte important: în timpul sezonului rece colectează căldura zilei şi o înmagazinează în pardoseala de beton, eliberând-o apoi lent pe timpul nopţii pentru a contribui la încălzirea casei.

Sera uriasa si luminoasa
Comunicarea permanenta dintre sera si living

Organizare interioară simplă şi eficientă

Camerele sunt aranjate simplu, pentru a menţine costurile construcţiei sub control. Dormitoarele şi baia se află pe partea nordică a casei, în timp de spaţiul de zi open-space se află spre sud şi se deschide în seră.

Spaţiul de dormit dedicat copiilor poate fi împărţit în două, dacă este cazul.

Spaţiu valorificat pe verticală

Faptul că există o parte a acoperişului atât de înălţată, pentru a capta lumina si căldură dinspre sud, înseamnă că la interior, deasupra bucătăriei, s-a creat suficient spaţiu pentru un mezanin dedicat activitatilor de familie, cum sunt cititul, studiul şi privitul, la televizor.

Ventilaţia este naturală, cu ajutorul ferestrelor rabatabile ale serei şi a celor de pe acoperiş.

Sursa imagini: http://sigurdlarsen.com/

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.