Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cand se aplica lucrarile de taiere in gradina

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Gradinarul nu poate face pauza nici macar cateva luni, deoarece in fiecare anotimp apare ceva de lucru in gradina. Iarna, in perioada de repaos, plantele fara frunze (foioasele) se pot observa mai usor. Este mult mai vizibila pozitia ramurilor, a lastarilor, a partilor vizate pentru eliminare (ramuri comncurente) si a celor ce se pastreaza.  Zonele uscate si bolnave ale coroanei se identifica mult mai usor, ele avand soarta de alta culoare, usor crapata.

Perioada optima pentru lucrarile de taiere: inainte de inmugurire

Primavara devreme se aplica taieri la toti pomii, inclusiv la cei plantati toamna. Perioada optima pentru taierea arborilor si arbustilor este cea dinainte de inmugurire, atunci cand planta si-a revenit dupa incercarile din timpul iernii. Daunele se evalueaza vizual sau prin sectionarea unor muguri. Taierile de la sfarsitul iernii reprezinta un oarecare risc, deoarece pot interveni ingheturile tarzii. Nu se recomanda aplicarea taierilor la temperature de -5°C deoarece, din cauza ranilor formate, plantele sunt foarte expuse.

In plus, taierile efectuate la temperaturi mici se fac cu manusi deoarece la contactul cu caldura corpului se formeaza pe planta pete de inghet.

[one_half]

[/one_half][one_half_last]

Lucrarile de taiere nu  sunt numai pentru profesionisti, iar intarzierea lor, sau aplicarea incorecta, ne pot intarziu cu cativa ani intrarea pe rod a arborilor, arbustilor si vitei de vie.

Volumul Lucrarile de taiere de la A la Z se ocupa pe larg de lucrarile de taiere necesare pentru orice pom, arbust si semiarbust din gradina noastra, plus vita de vie. Dintre pomii fructiferi sunt tratati pe indelete marul, parul, gutuiul, ciresul, visinul, prunul, caisul si piersicul, dar si migdalul, alunul, nucul si castanul. Dintre arbusti sunt descrise taierile necesare la zmeur, coacaz, agris, mur, soc, smochin. Nu sunt neglijati nici arbustii ornamentali, vita de vie are alocat un capitol generos.

[/one_half_last]

 

Stropirile de spalare

In perioada inmuguririi se fac si stropirile de spalare. Taierile se efectueaza, pe cat posobil, inainte de aplicarea stropirilor. Nu se recomanda taieri dupa inmugurire deoarece exista exista riscul ranirii noilor formatiuni (mugurilor).

Citeşte şi Tocătorul de resturi vegetale, de ajutor pentru o grădină rodnică

Coniferele

thujaGardurile vii din conifere se tund la mijlocul lunii aprilie.  Perioada optima pentru intretrinerea gardurilor vii este vara. Cu exceptia coniferelor, toate gardurile vii formate din plante vesnic verzi sau foiase se tund cel putin o data. In conditii bune de vegetatie, cu cresteri puternice, se poate interveni si cu patru-cinci taieri. Mai multe despre lucrarile de intretiere la gardurile vii gasiti aici.

La sfarsitul verii se poate opri dezvoltarea plantelor sensibile la inghet prin ciupirea lastarilor, de exemplu la arborele de tutun (nicotiana glauca) si la smochin. Prin aceasta metoda se favorizeaza lignificarea tesuturilor, lastarii devenind putin sensibili la inghet.

Zmeurul

Taierile aplicate la zmeur se abat de la regulile generale. Dupa recoltare (sfarsitul lunii iunie) nuielele roditoare se taie cat de repede. Nuielele tinere in varsta de un an se raresc in timpul perioadei de vegetatie.

Taierile in verde

Taierile in verde (completari la taierile de primavara) se fac in perioada de vegetatie. Ciupirea velei in vederea stoparii cresterilor se face in perioada de maxima dezvoltare a lastarilor, adica in mai-iunie. Varful aplecat al lastarului in crestere se numeste vela. Pe aceasta portiune frunzele sunt mai mici si mai deschise la culoare.  Ciupirea velei, adica ruperea la jumatate a primelor 3-4 randuri de frunze din varful lastarului, este cea mai nesemnificativa interventie de taiere si are rolul de a micsora intensitatea creterii lastarului, fara a-l rani: se stopeaza astfel cresterea ramurilor terminale.

Alegerea momentului optim pentru traierile in verde este foarte important.  In primul rand, pentru ca efectele taierilor de rarire a coroanei sa se poata vedea, iar in al doile rand bucata de lastar si ramura ramasa in urma scurtarii nu trebuie sa mai creasca.

Citeşte şi Tocătorul de resturi vegetale, de ajutor pentru o grădină rodnică

Taierile de rarire

Taierile de rarire, aplicate in vederea aerisirii coroanei si asigurarii lemnului de fructificare tanar, se fac in lunile august si septembrie, cand lastarii sunt déjà lemnificati partial.

Plantele mai putin sensibile la ingheturile tarzii (unele soiuri de coacaz, agrisul, josta) pot fi taiate si toamna, dupa caderea frunzelor. In cazul acestor specii, taierile se aplica inainte de inmugurire, deoarece fijnd foarte sensibili, mugurii pot fi afectati. Lucrarile de taiere in cazul alunului se aplica toamna, deoarece acesta infloreste foarte timpuriu.

Uneltele necesare pentru întreţinerea pomilor

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.