Când nu te poţi lipsi de cărţile tale: 3 amenajări cu rafturi pentru cărţi

Pe vremuri, biblioteca era o cameră separată într-o casă foarte mare. În perioada de expansiune a oraşelor, biblioteca a devenit o piesă de mobilier înţesată de cărţi, într-un colţ de cameră de apartament – de obicei camera de zi. Noua tendinţa este de a prelua spaţiul, indiferent de suprafaţa şi forma lui şi a-l remodela funcţie de obiceiurile şi pasiunile locatarilor, după dictonul “sunt ceea ce mă face fericit”.

Aşa s-au născut proiecte de case şi amenajări absolut uluitoare, cu funcţionalităţi şi partiţii neobişnuite  dar fermecătoare şi inspiraţionale. Pentru aceşti oameni, mobilarea minţii este la fel de importantă că şi mobilarea casei, dacă nu cumva mai importantă.

În cele ce urmează veţi vedea trei amenajări cu rafturi, făcute pentru casele şi apartamentele unor persoane pentru care cărţile sunt una dintre marile pasiuni.

O casă construită pentru a găzdui o colecţie de cărţi

Această casă construită pentru a găzdui colecţia de cărţi şi proiecte a unui profesor universitar şi a unui fost top manager, are un perete întreg, lung de 17 metri, dedicat pasiunii şi preocupărilor lor constante: cititul, cercetarea.

Pentru cei doi, cunoştinţele acumulate de-a lungul vieţii  sub formă de cărţi, tratate şi lucrări ştiinţifice sunt la fel de importante ca şi confortul personal, aşa că un perete întreg al casei este dedicat scrierilor. Casa este construită după principiile casei pasive şi este extrem de simplă ca şi organizare, iar peretele dedicat cărţilor este intrerupt din loc în loc pentru a face loc şemineului, ferestrelor, televizorului. Proiectul întreg aici.

Casa_caramida_biblioteca_17_metri4 Casa_caramida_biblioteca_17_metri7 Casa_caramida_biblioteca_17_metri8 Casa_caramida_biblioteca_17_metri6

Casa cărţilor – o casă pe 3 nivele, plină de lumina şi definită de cărţi

Această casă îngustă, cu spaţiile distribuite pe 3 nivele, este definită de rafturile pentru cărţi: sunt folosite pe post de separatoare, balustradă pentru scări şi perete de living. Lemnul deschis la culoare şi cotoarele colorate ale cărţilor, alături de pereţii albi, lumina naturală şi oglinda uriaşa din living au transformat complet această locuinţa îngustă şi întunecoasă într-un spaţiu aerisit şi bine proporţionat.

Livingul este camera centrală a casei şi aici cărţile acoperă complet laterala scării de acces la etaj, în timp ce înspre locul de luat masă, alte rafturi separă elegant spaţiile. Oglinda uriaşă de pe peretele bucătăriei amplifică lumina, dar şi fac vizibilă frumoasa bibliotecă celor care intră în casă. La etaj, rafturile flanchează drumul spre dormitor şi maschează un mic spaţiu de lucru. Proiectul întreg aici.

amenajari-cu-rafturi-pentru-carti2
Scara spre etaj pe stanga, culoarul si biroul de la etaj mascate de rafturi si separatia spre locul de luat masa
amenajari-cu-rafturi-pentru-carti3
Culoarul de la etaj, cu birouasul in dreapta
amenajari-cu-rafturi-pentru-carti4
Separatia spre locul de luat masa si oglinda care reflecta partial bilbioteca
amenajari-cu-rafturi-pentru-carti5
Biblioteca vazuta din bucatarie

 Un apartament la mansardă, plin cu cărţi

Amenajarea acestui apartament de mansardă din Paris a trebuit să ţină cont de 2 cerinţe importante: folosirea la maxim a luminii naturale şi adăpostirea sutelor de cărţi ale proprietarului. S-a recurs la o suită de rafturi care completează firesc zidurile înclinate ale mansardei sau creează separaţii noi, dar care nu obturează lumina, ba chiar o amplifică.

Cărţile flanchează tot traseul zonei de zi şi a zonelor de trecere, lăsând loc pentru intrările în zonele intime ale apartamentului. Proiectul întreg aici.

amenajari-cu-rafturi-pentru-carti6 amenajari-cu-rafturi-pentru-carti7 amenajari-cu-rafturi-pentru-carti8 amenajari-cu-rafturi-pentru-carti9

Alte amenajări cu rafturi găsiţi în proiectul de casă sustenabilă de aici.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.