Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Când este indicat să torni şapă autonivelantă sub parchet

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Când ne gândim la la pardoseli, ne vine în minte  de obicei partea decorativă a acestora: parchetul, gresia, piatra naturală, placa hidraulică, s.a, în nici un caz necesarul de şapă şi şape autonivelante. Dar pentru ca parte decorativă a pardoselii să reziste în timp şi să-şi păstreze integritatea, trebuie ca substratul, adică şapa, să fie bine executată, uniform şi ţinând cont funcţiile pardoselii : decorativă, termică, rezistentă la umezeală, etc.

Asta înseamnă că dacă se impune o şapă autonivelantă sub parchet, de pildă, aceasta trebuie turnată profesionist, corespunzător fiecarui tip de finisaj şi intalaţiilor din încăperea respectivă.

Aşadar, când este obligatoriu să se toarne şapă autonivelantă sub parchet?

1. Oricând denivelările sunt mai mari de câţiva milimetri

 

Pardoselile din lemn sau parchet laminat folosite astăzi în amenajările interioare  sunt în marea lor majoritate flotante, adică nu sunt fixate de substrat decât pe marginile pereţilor, prin intermediul plintei. În cazul pardoselilor nelipite de stratul suport, odată îmbinate plăcile între ele, plăcile de parchet se transformă într-un “covor” rigid care va acoperi toată suprafaţă încăperii şi care, datorită montajului sau condiţiilor de exploatare, poate căpăta un oarecare joc atunci când păşim pe el sau când mobila presează în mod asimetric în cameră.

Dacă parchetul este lipit de stratul suport, jocul dispare şi stabilitatea întregului montaj creşte. Desigur, şi în acest caz, stabilitatea şi planeitate stratului suport, adică a şapei, este esenţială, atât din perspectiva stabilităţii parchetului cât şi a consumului de adeziv.

Substratul trebuie să fie uniform, fix şi rezistent. Producătorii de plăci de parchet au precizări în acest sens şi ne informează, prin intermediul etichetelor de pe produs şi a fişelor tehnice, exact cât de mari pot fi denivelările peste care se pot monta în siguranţă plăcile pe care le produc. Majoritatea consideră că la denivelările mai adânci de 3 mm pe 1 metru de parchet, se impune şapă autonivelanta.

 

instalare parchet

2. Când instalezi termoizolaţie sub pardoseală

Atunci când nu poţi monta termoizolaţie pe la exterior pentru că locuieşti deasupra unui subsol asupra căruia nu poţi interveni, deasupra unui spaţiu comercial încălzit prost sau deasupra unui apartament nelocuit, poţi să îţi instalezi termoizolaţie sub parchet.

Şapa autonivelantă se pune în acest caz pentru a asigura stabilitatea şi rezistenţa stratului termoizolant. A nu se uita de folia de protecţie la umezeală! 

Peste stratul de şapă se poate monta orice fel de pardoseală decorativă, de la parchet până la piatra naturală.

ursa izolatie sub pardoseala

3. Un caz special: încălzirea în pardoseală

În cazul încălzirii în pardoseală stratul de şapă autonivelantă de sub parchet are mai multe funcţii:

  • oferă protecţie stratului termoizolant – obligatoriu de pus pentru a nu se pierde căldura în placa de beton!
  • oferă protecţie ţevilor care transportă agent termic – şapa trebuie să se ridica la minim 1 cm peste marginea de sus a ţevii!
  • este, împreună cu placarea decorativă, masă termică – extrem de importantă pentru eficienţa întregului sistem. Dacă alegi să montezi parchet peste încălzirea în pardoseală, ai grijă să fie de tipul corespunzător şi de grosime mică (maxim 5 mm), pentru că altfel va acţiona că un strat izolator şi va transmite doar o parte din căldura transportată de ţevi şi în plus se va deteriora rapid de la variaţiile de temperatură.

Un alt aspect important este tipul de şapă pentru încălzirea în pardoseală. Utilizându-se o şapă improprie sistemului de încălzire în pardoseală, adică granulaţia, umiditatea, lipsa aditivului special şi unui material care îi conferă o mică elasticitate, întregul sistem pierde din eficienţă şi pot apărea inclusiv fisuri şi rupturi ale ţevilor.

Şapa aleasă bine, proiectarea şi execuţia corecte, garantează o durată de viaţă de 40-50 ani pentru un sistem de încălzire în pardoseală.

Un substrat corect executat are efecte benefice şi în zonele afectate de umezeală vezi aici cazul terasei si al cabinei de duş .

incalzirea in pardoseala

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.