Camerele de supraveghere de exterior: cum le alegi şi de câte tipuri sunt

Camerele de supraveghere de exterior sunt grozave pentru a vedea şi înregistra cine este la poartă/uşă, cine da târcoale terasei sau apartamentului, cine îţi strică gazonul, s.a. Dacă senzorii de mişcare te anunţă că ceva mişcă, la propriu, pe proprietatea ta – adică acel cineva este déjà înăuntru sau extrem de aproape – camerele de supraveghere de exterior reprezintă ochii tăi din jurul proprietăţii şi pot detecta şi înregistra imagini atunci când eşti acasă, dar şi atunci când eşti plecat.

Ce face o cameră exterioară de supraveghere?

Deşi formele, culorile, calitatea imaginii şi raza de acţiune pot diferi substanţial de la un tip de cameră la altul, camera de supraveghere trebuie să ofere o imagine video a ceea ce se întâmplă în raza ei de acţiune. Funcţie de setările sistemului, camera poate livra doar imagini live sau le poate şi înregistra pentru consultări ulterioare. Camerele IP permit şi monitorizarea şi controlul online sau prin aplicaţii de pe telefon.

camere-supraveghere-3

Efectele benefice ale montării unor camere de supraveghere exterioare

Camerele de supraveghere nu numai că ajută la prinderea eventualilor intruşi prin derularea ulterioară imaginilor înregistrate, dar îi pot chiar opri inainte de a intra în acţiune, prin simpla lor montare la vedere. Oricine vede o cameră pe o proprietate se simte supravegheat, iar cei cu gânduri rele reconsideră riscul de a intra. În acest sens, chiar şi o cameră falsă poate avea un efect psihologic puternic asupra hoţilor.

Camera de supraveghere exterioară face o pereche foarte potrivită cu interfonul: dacă indentificarea vocală este incertă, imaginile de pe cameră te vor lămuri cu siguranţă.

Poarta asistata de camera si interfon. Sursa imagine:
Poarta asistata de camera si interfon. Sursa imagine: http://www.everestgaragedoorsandgates.com/

 

 Criterii de alegere: la ce să te uiţi când cumperi camerele de supraveghere de exterior

1.Rezoluţia

Rezoluţia determină cât de clară va fi imaginea pe care o vei vedea. Caracteristica devine foarte importantă dacă trebuie să indenfici persoane. De pildă, o cameră foarte accesibila pe piaţă este cea de 2 megapixeli. Asta înseamnă o rezoluţie HD de 1280X1080 pixeli şi este o rezoluţie utilă pentru supravegherea de suprafeţe de maxim 200 mp, cu distanţe liniare faţă de cameră de 14-16 m.

2.Distanţă focală a lentilei

Distanţă focală determina câmpul de vizualizare, adică ceea ce vede camera. În funcţie de distanţa focală, obiectivele pot fi cu: distanţă focală fixă sau distanţă focală variabilă (varifocale).

3.Vizibilitatea pe timp de noapte

Distanţă de la care camera poate înregistra imagini pe timp de noapte are un impact major asupra eficienţei întregului sistem, dată fiind probabilitatea mai mare producere a infracţiunilor pe timp de noapte. Dacă zona supravegheată nu este luminată artificial, atunci caută o cameră cu lampă infraroşu (IR). Obţinerea unei imagini de calitate pe timp de noapte este rezultatul colaborării dintre iluminatorului IR ataşat camerei şi senzorul de imagine al camerei. În specificaţiile camerelor dotate cu iluminator IR vei găsi specificată distanţă la care camera este eficientă în raport cu amplasarea iluminatorului IR.

4.Senzori de mişcare

Camerele cu senzori de mişcare pot fi programate să îţi trimită o alertă sau să pornească doar atunci când este detectată mişcare în anumite zone de maxim interes pentru tine (intrare, uşa terasă/balcon, etc).

5.Unghiul de vizibilitate

Determină lăţimea imaginii surprinse. Este important să îl ştii pentru că aşa poţi determina de câte camere ai nevoie pentru a supraveghea tot ce te interesează.

6.Mişcările camerei (tilt&pan)

O cameră care poate panorama (pan) sau se poate înclina (tilt) poate înregistra mai mult, reducând astfel numărul de camere necesare într-un anume perimetru.

7.Sunet

Camerele pot înregistra şi transmite mai departe sunete, emite sunete sau ambele – alege ce te interesează.

8.Protecţie împotriva vandalizarii

Dacă camera este amplasată într-o zonă periculoasă, la parterul unei clădiri înalte, sau într-o zonă în care pot cădea materiale de construcţie, de pildă, alege una cu carcasă rezistentă la şocuri.

camere-supraveghere-7
Camera tip DOME. Sursa imagine: https://www.cctvcamerapros.com

Ce tip de cameră de supraveghere de exterior poţi alege

1.Camere Wireless

Camerele de supraveghere IP wireless se instalează uşor şi diminuează costurile şi problemele cu cablarea. Pot încorpora funcţii precum: rotire stânga-dreapta/sus-jos, detecţie la mişcare, infraroşu pentru vedere de noapte. Calitatea video este ridicată, iar imaginile se pot transmite, accesa şi stoca cu ajutorul oricărui tip de calculator conectat la reţea sau prin intermediul telefonului.

2.Camera IP

Camelere IP au nevoie de cablare, dar sunt la fel de versatile şi performente ca şi cele IP wireless. Alimentarea camerelor IP se poate face la priză cu alimentatorul integrat sau prin intermediul tehnologiei POE (power over Ethernet).

Camerele IP se pot prezenta sub mai multe forme: box, bullet, DOME, etc, dar toate fac acelaş lucru: captează imaginile, le trimit către un server online, de unde le poţi folosi după nevoi. Ştii serialele cu spioni şi detectivi de le TV? Camerele pe care le accesează atât de uşor şi valorifică imaginile în fel şi chip sunt camere IP. O camera analogă nu ar permite o asemenea versatilitate.

Camere de supraveghere exterioare aici.

3.Camera analogică

Camera de supraveghere analogică este veterana sistemelor de supraveghere: este primul tip de cameră folosit vreodată. Transmite un semnalul video brut către o unitate centrală numită DVR, sau către un PC cu o placă de captura ataşată, prin intermediul unui cablu coaxial. Poate funcţiona independent doar dacă este conectată direct pe intrarea RCA a unui televizor, dar în acest caz vei beneficia doar de imagini în timp real.

Camerele analogice sunt ieftine, se instalează uşor şi sunt o soluţie pentru bugete mici, dar calitatea imaginilor este limitată şi nu permit reglaje sofisticate, precum camerele IP.

4.Camera cu termoviziune

Acest tip de cameră percepe diferenţele de temperatură, pentru a forma imagini inteligibile. Foloseşte căldura corporală pentru detecţie şi poate detecta oameni sau animale prin gaz, fum, praf, ceaţă şi pe distanţe mari şi foarte mari. Sunt perfecte pentru supravegherea unor vecinătăţi cu multă vegetaţie: le laşi să inregistreze şi apoi le conectezi la laptop şi verifici.

Vezi Produsele recomandate

10 Comentarii

  1. Ovidiu 25/04/2017 Răspunde

    Foarte interesant articolul, acum am inteles si eu ca exista mai multe tipuri de camere de supraveghere, intuitiv si pe intelesul tuturor.

  2. Nelu 28/04/2017 Răspunde

    Foarte interesant. In viitorul apropiat ma voi numara printre utilizatorii de camere de supraveghere .Trebuie sa rezolv intâi problema cu internetul in aceasta zona.

    • Multumim pentru apreciere.

    • Oceanu Cristian 14/06/2017 Răspunde

      Buna seara,
      Daca le veti monta la o societate comerciala, veti avea nevoie de o Analiza de risc la securitatea fizica. Daca le montati acasa….este mai simplu….putin.
      Va doresc succes!
      Cristian Oceanu
      evaluator de risc la securitatea fizica.

  3. Grigorescu 29/04/2017 Răspunde

    Unde pot vedea tipuri de cam cu termoviziune?

  4. Sorin Cojocaru 29/04/2017 Răspunde

    Sfaturile sunt pline de interes . Chiar voi avea nevoie in viitorul apropiat de aceste echipamente ! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.