Camere de supraveghere: cu fir, wireless sau fără fire?

Diverse activități, diverse locații, diverse tipuri de camere de securitate. Oferta este suficient de bogată, cerințele extrem de diverse, așa că haide să trecem puțin în revistă tipurile de camere de supraveghere și recomandările de utilizare pentru fiecare, în funcție de conectivitate și alimentarea cu energie.

Camerele de supraveghere cu fir

Camerele de supraveghere cu fir sunt acele camere conectate atât la sursa de curent electric, cât și la internet prin intermediul firului / firelor. Majoritatea au conexini POE (power over internet), ceea ce înseamnă că același cablu asigură atât conexiunea la internet, cât și la rețeaua de curent electric. Unele au fire separate pentru conexiunea la curent și la internet, utile mai ales dacă se pot conecta atât wireless cât și prin fir la internet.

Partea bună

Instalarea lor presupune un pic de deranj în spațiul supravegheat, poate niște tencuială căzută, niște găuri practicate în pereți, dar este cea mai de încredere soluție: vei avea foarte puține probleme cu conectivitatea sau căderea semnalului.

 Sunt ideale pentru proprietarii de locuințe sau spații de birouri, cu activități permanente în spațiile supravegheate.  

Partea slabă

Singurul dezavantaj sunt tocmai acele fire atât de necesare conexiunilor sigure la internet și la sursa de curent. În primul rând cablurile trebuie distribuite optim, organizate și, dacă îți displac, ascunse în rigole speciale sau după mobilier/plinte. Același lucru si pentru camerele video instalate la exterior, doar ca in acest caz trebuie și ca toate cablurile să fie discrete și securizate la rândul lor! Din toate aceste motive, la instalarea camerelor video cu fir, se impune prezența unui specialist.

O altă potențială problemă în cazul camerelor cu fir poate fi lipsa energiei electrice. Aceste situații apar frecvent mai ales în zonele rurale sau limitrofe orașelor, iar pentru a te asigura îți poți instala un UPS.

camere de supraveghere

Camere de supraveghere wireless

Camerele wireless sunt camere conectate doar la sursa de curent, transmițând fără fir informația captată către cloud sau o unitate de stocare fizică. Sunt mai simplu de instalat, necesitând doar conectare la priză.

Partea bună

Sunt perfecte dacă locuiești într-o zonă fără pene frecvente de curent și ai un router wireless puternic și bine securizat la rândul său.

Dacă tot ce ai nevoie este supravegherea interiorului cu o cameră sau două, atunci camerele wireless sunt ceea ce îți trebuie.  Camerele wireless se pot folosi și pentru supraveghere la exterior, dar în acest caz tot ai nevoie de acces la priză pentru curent electric și trebuie să te asiguri că semnalul wireless este destul de puternic.

Partea slabă

Routerul wireless și calitatea semnalului sunt punctul slab al acestui sistem: dacă ai un semnal slab sau un alt semnal interferează cu al tău, poate fi afectată operativitatea camerei.

camere de supraveghere

Camere de supraveghere fără nici un fel de fire

Camerele fără fire transmit informația captată prin sistemul wireless către o unitate de stocare sau către cloud, iar alimentarea cu energie se face de la o baterie.  Sunt foarte simplu de instalat și folosit, dar trebuie înlocuite sau încărcate bateriile la timp.

Partea bună

Camerele fără fire sunt perfecte pentru cei care locuiesc cu chirie sau pentru orice fel de tip de supraveghere wireless temporară.

Sistemul wireless folosit trebuie să fie suficient de puternic pentru a capta informația de la toate camerele instalate.

Nefiind conectate la absolul nimic, camerele fără fir se pot instala practic oriunde atât la interior cât și la exterior. Neavând cabluri pentru alimentarea cu curent, sunt absolut libere și pot înregistra imagini și transmite mai departe prin intermediul routerului wireless.

Partea slabă

Partea neplăcută este că trebuie să verifici starea bateriei și s-o înlocuiești la nevoie sau să duci camera la priză pentru reîncărcare – depinde de fiecare model.

În ceea ce privește transmitatea și stocarea informației, conectivitatea wireless este partea bună și partea slabă a acestui tip de cameră:  îi poate crea aceleași probleme de conectivitate ca oricărui alt device depedent de tehnologia WiFi. Un router puternic și bine protejat este esențial.

camere de supraveghere

Alte informații

Sperăm că te-am ajutat să decizi mai ușor.

Clasificarea de mai sus se referă strict la conectivitatea și alimentarea cu energie a camerelor video. Trebuie menționat însă că o cameră de supraveghere, oricât de simplu ar fi de instalat sau conectat, are o multitudine de alte caracteristici de care trebuie să ții cont când o alegi:

  • Senzor de mișcare încorporat sau nu
  • Rezoluția video
  • Unghi de vizualizare, care influențează amplasarea camerei
  • Iluminator IR încorporat sau nu
  • Capacitatea de stocare și sau lățimea de banda a transmisiei de date
  • Alarme diverse pentru: detectare mișcare, deconectare de la rețea, logare ilegală, umplere unitate de stocare, conflicte IP, etc
  • Microfon încorporat sau nu
  • Temperatura de funcționare
  • Carcasă,  dimensiuni și greutate
  • etc

Nu este o alegere simplă, dar pentru alte caracteristici ale camerelor video de supraveghere, citește și:

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.