Camera ascunsă în obiecte banale din jurul tău: ce forme are, cum se folosește și în ce condiții

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Camera ascunsă este foarte cunoscută ca idee din emisiuni TV și reality show-uri, unde sunt folosite pentru a surprinde situații absurde sau comice, dar pot avea utilizări mult mai serioase și cu implicații grave, de exemplu în protejarea membrilor familiei. Este și foarte ușor să le folosești: sunt disponibile online și sunt încorporate în obiecte absolut banale folosite în viața de zi cu zi: pixuri,  ochelari, încărcătoare, ceasuri, stații meteo, lămpi de veghe, USB-uri, care vin cu instrucțiuni foarte simple de instalare și utilizare.

Cum se montează camera ascunsă

Camerele ascunse se pot monta special de către echipe antrenate în acest scop, dar cel mai simplu este să cumperi un obiect gata dotat cu cameră ascunsă.  Acesta poate fi: un mic obiect de decor, un obiect de birotica, un ceas, o lampă de veghe, o pereche de ochelari, un ceas de mână, o cravată, etc.

Cum funcționează camerele ascunse

Camerele ascunse funcționează ca orice altă cameră video: înregistrează imagini și le transmit sau le stochează pentru vizionare ulterioară.

În cazul camerelor dotate și cu tehnologie wi-fi, lucrurile se întâmplă astfel: fiecare astfel de cameră ascunsă este dotată cu un radio transmițător, care schimbă imaginile captate într-un semnal radio de o anumită frecvență. Nu trebuie să fie un semnal foarte puternic, de obicei imaginile fiind transmise către un receptor / receiver aflat în aceeași clădire. Receptorul primește semnalul radio și îl transformă la loc în imagine. Filmul captat poate fi vizualizat în timp real, dacă receptorul este conectat la rândul său la un aparat cu redare video.

Cealaltă variantă presupune înregistrarea imaginilor și vizualizarea lor abia după finalizarea înregistrării. Înregistrarea se poate face pe un card de memorie atașat aparatului de captare a imaginilor, care poate fi apoi descărcat oriunde este nevoie.

Unele camere video vin cu senzori de mișcare, adică se declanșează înregistrarea doar când se detectează mișcare în spațiul supravegheat. Unele sunt fixe, adică înregistrează doar ce se află în fata lor – aici este important unghiul de vizualizare, în timp ce altele pot fi mobile, adică își modifică unghiul funcție de mișcările subiecților.

Oricare dintre funcțiunile dorite de tine se poate regăsi într-un alt obiect, obiecte care pot avea utilizări universale, cum sunt ochelarii cu cameră ascunsă, sau un bec cu cameră incorporată, sau limitate, cum este o lampă de veghe pentru camera celui mic.

Ca sursă de energie folosesc bateriile, pentru că o cameră ascunsă este de  multe ori o cameră la purtător. Cele montate în spații fixe, pentru perioade mari de timp, se pot conecat la o sursă de curent.

AICI o varietate impresionantă de camere ascunse, montate în cele mai surprinzătoare obiecte.

Cum se pot folosi imaginile

Funcție de scopul urmărit, imaginile se pot urmări în timp real pe un monitor sau un telefon conectat cu receptorul, sau se pot stoca pe diverse suporturi, cum sunt DVR-urile (Digital video recorder) sau cardurile de memorie,  pentru a fi vizualizate și uterior.

Este legal să folosești camere ascunse?

Ai dreptul să te protejezi pe tine, casa și surtea ta, precum și familia, în spațiul intim al proprietății tale. Ai grijă însă ca folosirea unei camere ascunse într-un spațiu închis este incriminată de lege, cu câteva excepții:

  • când există un interes legitim, dacă făptuitorul se află la întâlnire cu partea vătămată,
  • când persoana vătămată a acționat cu intenția de a fi înregistrată,
  • când se surprinde sau se dovedește existența unei infracțiuni,
  • când se surprind fapte de interes public.

Toate acestea nu sunt incriminate de lege dacă persoana se află în spațiul public, unde persoana nu poate conta pe intimitate.

Pentru ca granițele pot fi ușor de depășit, este bine ca atunci când te hotărâți să apelezi la aceste mijloace, chiar cu un interes perfect justificat din punctul tău de vedere, să te sfătuiești cu un jurist sau un polițist, pentru a nu încalcă drepturile cuiva sau a face o greșeală și apoi filmarea absolut inutilă.

Mai grav chiar decât captarea unor imagini cu camera ascunsă în condiiți ilegale, este difuzarea imaginilor în fata unor terți, ceea ce te poate transformă și pe ține într-o persoană care încalcă legea.

Trebuie să fii atent și în cazul camerelor montate pentru a-ți proteja curtea: acestea nu trebuie să suprinda imagini de pe alte proprietăți, situații care trebuie rezolvate încă din faza de montaj.

Funcție de profesia ta, de scopul filmării, de locul filmării și de mediile în care faci imaginile publice, dacă le faci, fiecare acțiune în parte poate avea consecințe grave pentru cel suprins făcând ceva reprobabil, dar și pentru tine, dacă se poate considera că îi încalci dreptul la viața privată.

Cât timp înregistrează o cameră ascunsă

Aceasta depide de timpul de alimentare:

  • Cele montate în puncte fixe, pot fi alimentate la priză și în acest  caz poți înregistra perioade lungi de timp fără probleme.
  • Camerele ascunse mobile au perioade scurte de funcționare, de obicei câteva ore, periode care depin de bateria care le alimentează.

În ambele situații, și pentru relevanța înregistrărilor și pentru economii la energie, este mai bine ca respectivele camere să fie dotate și cu senzori de mișcare.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!