Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Camera ascunsă: amplasare, funcționare, legalitate

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Pentru un spor de securitate a familiei tale ori atunci când mijloacele clasice de securitate nu sunt suficiente, poți investi într-o cameră ascunsă / cameră spion.

Este perfectă atunci când nu dorești să investești într-un sistem complet de securitate sau când vrei doar să verifici o bănuială. Are un cost de achiziție și de instalare mic și iți oferă acel plus de liniște după care tânjești.

Cameră ascunsă, cameră spion sau cameră de securitate?

Toți trei termenii se referă la același obiect: o cameră video, camuflată / ascunsă în decor, perfect capabilă să înregistreze și să transmită mai departe imagini cu subiecții care habar nu au că sunt filmați.

Cei trei termeni diferă doar prin conotația pe care le-o oferă contextul în care este folosită camera.

Astfel, termenul de cameră ascunsă a fost folosit ani de zile pentru a crea show-uri de divertisment pentru TV, și din această cauză poate avea o conotație comică. Le știi: oamenii sunt puși în situații hilare pentru privitor, iar la final li se dezvăluie faptul că au fost filmați.

Camera spion este termenul folosit atunci când cel filmat nu are nici o idee despre ce se întâmplă și există o probabilitate mare ca nici să nu afle vreodată, datele respective fiind folosite pentru a duce la bun sfârșit proiecte foarte specifice, pentru care nu i se cere consimțământul. Un exemplu ar putea fi filmarea pe ascuns a unei persoane sau a unei situații periculoase, care apoi să fie adusă la cunoștința autorităților. O cameră spion poate fi fixă sau la purtător, încorporată în ceasul de mână sau ochelari, de pildă.

Camera de securitate este folosită în scopul protejării proprietății or familiei și face parte din sistemul de securitate al casei, alături de sezori de mișcare, sistemele de închidere și de iluminat. În acest context, camere de securitate este atât cea clasică, perfect vizibilă amplasată la vedere, la interior și exterior, cât și camera ascunsă.

Click pe link daca vrei o oferta de camera wifi exterior.  

Trei denumiri destul de diferite așadar, care desemnează exact același obiect: o cameră video, greu sau imposibil de detectat cu ochiul liber, care înregistrează și transmite imagini cu persoane care nu știu că sunt înregistrate.

Cât de ascunsă este o cameră ascunsă? Aparatele în care este inclusă sunt funcționale?

Cele mai bune „camuflări” ale camerelor ascunse sunt cele construite din start pentru a le ascunde. Desigur, poți cumpăra o cameră simplă și poți încerca să o camuflezi prin casă/birou, dar poți face asta cu succes doar dacă ești un tehnician foarte bun, pentru că are nevoie să fie conectată la curent pentru a funcționa și la internet, pentru a putea transmite imaginile unde ai nevoie.

Dacă supravegherea se vă face pe termen scurt, atunci te pori orienta către o cameră spion alimentată la baterie și cu card de memorie.

Pentru a simplifica lucrurile, te poți îndrepta direct către o ofertă specializată de camera spion, în care fiecare cameră este integrată perfect în obiectul respectiv. Poți cumpără direct un ceas de perete, un încărcător de telefon, un ceas de birou, o boxă sau un detector de fum cu cameră ascunsă inclusă.

Toate aceste aparate sunt funcționale (ceasul arată ora, boxa amplifică sunetul, etc), dar pe lângă funcția de bază au integrate și cameră și un slot pentru card de memorie sau sistem WiFi pentru transmiterea datelor.

Singura grijă este că atunci când instalezi noul obiect, acesta să fie bine integrat în decor și orientat corect pentru a surprinde ceea ce te interesează. Adică, dacă vrei să supraveghezi felul în care îți este îngrijită bunica, este mai probabil să se potrivească în decor un ceas de perete, decât o boxă WiFi sau un ceas de masă cu afișaj electronic și design futurist.

camera ascunsa in lampa de veghe

Rezoluția imaginilor, cum are loc înregistrarea și cum ajung imaginile la tine

Acesta este capitolul în care îți dai seama că o cameră spion nu este o soluție pe termen lung, dar poate fi o soluție temporară, pentru a verifica sau a confirma o bănuială.

Toate detaliile de mai jos se găsesc în specificațiile tehnice ale camerelor, așa că citește-le cu atenție înainte de a cumpăra camera!

În primul rând rezoluția imaginilor la camerele ascunse este mică: în jur de 2 MPx. Dacă te uiți la specificațiile telefonului tău, vei constata că camera cu care este echipat acesta are o rezoluție cel puțin dublă. Prin urmare, rezoluția imaginilor nu poate fi mai mare de 1980 X 1080 px Full HD. În unele cazuri este vorba despre rezoluție de 1 Megapixel (1080 x 720 Px).

Unghiul de vizualizare este și el important așa că alege o cameră cu un unghi cât mai larg, deoarece camera va fi fixă! Pot exista camere cu unghiuri de vizualizare de 90˚ până la 145˚. De asemenea, fă probe de amplasament, pentru că degeaba alegi un unghi maxim de vizualizare, dacă în cale se află mobile, plante, etc.

Dacă dorești să înregistreze și noaptea, va trebui să aibă și funcție Night Vision și luminator IR (infraroșu) și în acest caz ține cont și de distanța până la care poate înregistra imagini clare.

Fii atent și la faptul că fiecare cameră are un anumit număr de ore de înregistrare pe timp de zi și pe timp de noapte! Declanșarea înregistrării o face senzorul de mișcare și unele modele trimit concomitent și o notificare către telefonul utilizatorului.

Imaginile captate se pot utiliza în 2 moduri:

  • fie se stochează pe un microSD de maxim 128 MB (rata de înregistrare este cam de 20 MB / 1 minut înregistrare la rezoluție Full HD). De pe care la vei vedea/utiliza ulterior cum vei crede de cuviință;
  • fie se transmite stream live către telefonul tău, prin intermediul sistemului WiFi.

Este legal să folosești camere ascunse?

Dacă amplasezi o cameră ascunsă în interiorul locuntei tale, cu scopul de a-ți proteja familia, nu este ilegal. Îți dorim să nu găsești nimic pe filmări care să îți confirme bănuielile, dar dacă totuși descoperi că în lipsa ta se întâmplă lucruri ilegale, te sfătuim să iei rapid legătura cu un avocat și să vezi în ce condiții poți folosi imaginile respective.

Dacă ești angajator, nu ai dretul să folosești camere ascunse decât dacă (cumulativ):

  • există temeiuri/indicii suficiente că ar putea exista o formă de activitate infracțională sau altă abatere;
  • angajații sunt informați despre posibilitatea folosirii camerelor de supraveghere ascunse în circumstanțe excepționale și pentru ce poate fi folosită această înregistrare. Sursa aici

Dacă dorești să înregistrezi activități de la limita unei proprietăți sau dintr-o zonă comună, atunci trebie să știi că fiecare persoană care trece prin zona respectivă trebuie informată despre existența camerei și de obicei acest lucru să face fie prin discuții și consimțământ explicit/scris al persoanelor, fie prin sisteme de afișaj.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.