Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Boilerul electric: cum îl alegi şi cum îi poţi spori eficienţa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Cel mai bun boiler pentru este acela care răspunde tuturor nevoilor familiei şi ţine cont de disponibilitatea combustibilului în zona şi viitoarele costuri lunare. Energia electrică este disponibilă peste tot în România, şi în plus este sustenabilă pe termen lung, dată fiind evoluaţia tehnologiilor verzi. Ţinând cont de aceste premise, vorbim astăzi despre boilerul electric: de câte tipuri este, cum funcţionează şi la câte tipuri de energie poate fi alimentat.

Când apelezi boilerul electric?

 • Când nu ai acces la gaz sau când bugetul nu permite instalarea unei centrale pe gaz sau  lemne.
 • Când este vorba despre o casă de vacanţă sau orice alt fel de locuinţa temporară, ale cărei  consumuri sunt mici.
 • Când plănuieşti să instalezi un sistem verde, cum sunt cele de aici, iar boilerul pe care îl cumperi azi pentru apă caldă, poate fi integrat mai tarziu într-un sistem complex de încălzire şi producere a apei calde pentru întreaga casă.
 • Când cererea de ACM este mai mare decât posibilitatea sursei de a o produce, iar boilerul este folosit ca vas de stocare.

Vezi aici o listă completă de boilere electrice şi a-ţi face o idee despre nivelul preţurilor.

Ce să întrebi (la ce să te uiţi) când alegi boilerul electric:

 • Mărimea boilerului – uite aici un material detaliat despre determinarea mărimii corecte a unui boiler.
 • Eficienţa energetică – clasa de energie A /posibilitate de alimentare dintr-o sursa de energie regenerabila
 • Gradul de izolare – cu cât este mai bine izolat rezervorul, cu atât va consumă mai puţină energie când este în stand by.
 • Costurile anuale: calculează cât te-ar putea costa anual consumurile unui boiler electric şi dacă nu este mai eficient un alt tip de sistem, sau poate învestirea într-un sistem de energie verde.

Câte feluri de boilere electrice sunt?

 1. Boilerul electric clasic, cu rezistenţă electrică şi stocare (rezervor) de apă

Sunt rezervoare de 10L÷1000L (şi chiar mai mult), cilindrice, pe care le poţi monta pe perete sau pe podea, care conţin suficientă apă pentru a-ţi asigura necesarul de consum fără probleme. Există şi boiler-e de capacitate mică, de la câţiva litri, dar alegerea ţine de nevoile de consum ale utilizatorului.

Faptul că are un rezervor, înseamnă că apa caldă la temperatura stabilită de tine este oricând la dispoziţia familiei tale. Dar asta mai înseamnă şi că boilerul funcţionează chiar şi când nu există consumuri, pentru a menţine apa din rezervor la temperatura dorită – trebuie compensate pierderea de energie datorită gradului redus de izolare. Dacă îl opreşti şi apa se răceşte, la repornire va merge continuu până ce apa va ajunge la temperatura dorită.

Boilerul electric poate deservi mai mulţi consumatori din casă în acelaşi timp.

Atenţie la consumurile de energie!

Puterea rezistenţei cu care este dotat boilerul înseamnă câţi kW consumă pe oră.

Dacă montezi sisteme electrice de încălzire / ACM pe curent, este recomandat să schimbi contorul clasic, cu unul zi/noapte. Noaptea costul energiei este de aproape 3 ori mai mic.

După ce montezi boilerul sau alt consumator major de energie, urmăreşte consumurile la 24 ore şi notează-le, vreo 3-4 zile. Apoi mergi la compania ta de energie şi modifică contractul corespunzător. Dacă îl vei folosi zilnic, facturile tale vor creşte substanţial.

Pentru a le creşte eficienţa, la aceste boilere se poate monta un sistem electronic de alimentare de la sistemele photovoltatice, pe timpul zilei, pentru a descărca energia în exces produsă de sistemul PV sau pentru a înmagazina mai multă energie gratuită.

Schema de functionare a unui boiler cu 1 serpentina si 2 rezistente de alimentare: una de la retea si una de la panou photovoltaic.
 1. Boilere electrice cu inducţie magnetică şi rezervor de apă

Sunt sisteme similare cu cele descrise mai sus, cu precizarea că acestea consumă cu cca. 50% mai puţină energie de cât cel clasic, de aceeaşi capacitate. Puterea electrică instalată este în general mai mare, dar timpul de încălzire este mult mai scurt.

Exemplu: Un boiler de 30L classic cu o rezistenţă de 1,5 kW, poate încălzi apă stocată în cca. 75 min. şi consumă 1,89 kW, iar cel cu inducţie magnetică, cu puterea instalată pe un taler de 2 kW, poate încălzi aceeaşi cantitate de apă în 25 min. şi consumă doar 0,89kW.

Aceste încălzitoare cu inducţie magnetică, pot avea şi două talere pe acelaşi echipament (rezervor).

De asemenea, pentru a le creşte eficienţa, la aceste boilere se poate monta un sistem electronic de alimentare de la sistemele photovoltatice, pe timpul zilei, pentru: a descarcă energia în exces produsă de sistemul PV, sau a stoca mai multă energie gratuită.

Instalatie formata dintr-un boiler de 200 l si 6 incalzitoare pe inductie, care deserveste un motel de 35 de camere.
 1. Boilere electrice fără rezervor de apă

Aşa-numitele instanturi (încălzitoare electrice instant) se montează pe perete la fiecare robinet unde trebuie apă caldă. Sunt excelente pentru casele ocupate temporar.

Un avantaj: consumă curent doar când funcţionează, adică doar atunci când merge robinetul.

Pentru ca aceste echipamente să  funcţioneze corect (= a încălzi apă în parametrii daţi de fabricant), este necesară o instalare corectă cu dimensionarea corespunzătoare a instalaţiei electrice de alimentare, altfel, pierderea de energie se va face pe cablu şi nu va fi transferată apei, prin rezistenţă. Din această cauza unii clienţi nu sunt mulţumiţi de echipamentele achiziţionate.

Din acest an (2018), au fost scoase pe piaţă instanturi cu sistem electronic de gestionare a funcţionarii eficiente şi mai important, pot fi alimentate de la un sistem solar – photovoltaic.

Boiler instant, fara rezervor de apa.
 1. Boilere termo-electrice sau mixte

Sunt boilerele cu serpentină şi încălzitor electric (rezistenţă), care se pot folosi fie pe curent electric de la reţea, fie ca parte a unui sistem termic pe:

 • Gaz
 • Combustibil lichid (păcură, motorină, ulei)
 • Biomasă (Lemn, pellet, rumeguş, tocătură, etc.)
 • solar termic
 1. Boilere imersate într-un alt rezervor denumit puffer (tank în tank)

Sunt similare cu boilerele cu serpentină şi încălzitor electric (rezistenţă), care se pot folosi fie pe curent electric de la reţea, fie că parte a unui sistem termic pe:

 • Gaz
 • Combustibil lichid (păcură,motorină,ulei)
 • Biomasă (Lemn, pellet, rumeguş, tocătură, etc.)
 • solar termic

La aceste ultime 2 modele, pe timpul iernii, încălzirea (prepararea ACM) se face cu una din sursele prezentate mai sus, prin serpentina montată în boiler. Pe timpul verii se utilizează doar rezistenţa electrică şi/sau sistemul solar termic.

Dacă vrei să instalezi cel mai bun boiler, sfătuieşte-te şi cu un specialist care te ajute să cumperi dimensiunea şi funcţiunile potrivite.

Sfaturi tehnice şi imagini: Ing.Aurel Miclea de la Start Instal Deva, Birou de energie verde.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.