Boilere electrice: de cate feluri sunt, unde se folosesc si cum sa le alegem

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

1.            Tipuri de boilere 

Pe piața românească, în acest moment, cele mai des întâlnite sunt tipurile de boilere electrice cu acumulare, ce au capacități cuprinse între 10 și 150 de l. Acestea sunt urmate de boilere pe combustibil solid și de cele pe gaz.

În cele ce urmează va fi vorba despre boilerele electrice.

2.           Unde sunt folosite boilerele

Boilerele electrice sunt folosite în case sau apartamente, fie ca sursă unică de producere a apei calde menajere, fie complementar cu un alt sistem de încălzire și producere a apei calde menajere (ex. Centrală termică, sobă sau sistem centralizat).

3.           Cum trebuie alese boilerele electrice – parametri

Principalii parametri de luat în considerare la achiziționarea unui încălzitor de apă electric:

–             Numărul de locuri unde este folosită apa caldă menajeră existente în locuință

–             Volumul necesar de apă caldă, exprimat în litri.

–             Puterea rezistenței (exprimată în kw) care, în cele mai multe cazuri, este între 1,2 a€“ 2kW. Aceasta influențează timpul de încălzire a apei menajere, de aceea este foarte important ca acesta să fie cât mai scurt pentru a răspunde cât mai repede nevoilor utilizatorului.

–             Gradul de izolare al rezervorului care împiedică pierderile de energie acumulate.

Elemente esentiale in alegerea boilerului electrice

Pentru a ne asigura că boilerul ales este capabil să satisfacă nevoia totală de apă caldă, la nivelul întregii locuințe, trebuie să ținem cont de următoarele:  

a)      Un boiler cu o capacitate de 10 – 30 l asigură apa caldă doar pt un sigur utilizator și un singur punct de consum.

boiler1

b)            Un boiler cu o capacitate de 50 l asigura apa calda pentru 2 utilizatori si 2 puncte de consum.

boiler2

c)       Un boiler cu o capacitate de 80 – 100 l asigură apa caldă pentru 3 utilizatori și 3 puncte de consum.

boiler3

d)            Un boiler cu o capacitate de 100 – 150 l asigură apa caldă pentru 4 utilizatori și 4 puncte de consum.

boiler4

4.          Ce alte funcții ale boilerului sunt importante

Dincolo de parametrii enumerați anterior, produsele Ariston oferă o multitudine de funcții care ajută la exploatarea facilă a boilerului.

1). Funcția ECO disponibilă pe cea mai mare parte dintre produsele Ariston, are rolul de a memora particularitățile de utilizare. Astfel, aceasta stochează în memorie perioadele din zi în care este folosită apa caldă, făcând că apa caldă să fie gata de utilizare înainte de momentul respectiv și în cantitatea folosită în mod obișnuit. Astfel, pierderile sunt reduse la minim iar consumul de energie este mai mic cu 10%.

2).Funcția de programare permite utilizatorilor să își programeze orele la care își dorește ca apa caldă să fie pregătită. În acest fel, alături de funcția ECO, consumul de energie este redus cu până la 20%.

3). Sistemul de siguranță activă a dispozitivelor electrice – La sfârșitul fiecărui proces de încălzire a apei, încălzitorul se deconectează total de la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Astfel garantează un nivel maxim de siguranță.

4). Sistemul anti-supraîncălzire – În cazul în care termostatul se defectează, încălzitorul se oprește, evitând supraîncălzirea apei la o temperatură de până la 100°C și protejând utilizatorul de eventualele arsuri accidentale.

5). Funcția anti-legionella – Apa stocată în rezervor favorizează răspândirea bacteriei legionella. Pentru a asigura un grad maxim de siguranță și de igiena, produsele Ariston sunt prevăzute cu această funcție. Dacă apa din rezervor nu ajunge la 65° C timp de 30 de zile la rând, această funcție efectuează un ciclu complet de încălzire la temperatură respectivă pentru a elimină bacteriile și a garanta calitatea apei.

6). Sistemul de protecție anti-îngheț – Dacă încălzitorul este conectat la o rețea de alimentare cu energie electrică, dispozitivul de încălzire începe să funcționeze atunci când temperatura apei din rezervor scade sub 5°C. Cu ajutorul acestui sistem pot fi evitate eventualele fisuri la expansiunea cauzată de înghețarea apei din interiorul încălzitorului.

7). Sistemul de autodiagnoză – În eventualitatea unei defecțiuni, încălzitorul de apă indică tipul problemei pe panoul de comandă frontal. Acest lucru permite efectuarea rapidă a operațiunilor de întreținere.

6. Cât de important este designul

Dincolo de toate funcțiile practice de mai sus, designul are și el o importanță deosebită. Spre exemplu, existența unui display electronic este foarte importantă, nu doar prin prisma designului, ci și a funcționalității și a facilității în utilizare.

În ceea ce privește forma, este indicată alegerea unui boiler care să ocupe un spațiu cât mai mic. În acest sens, Ariston a lansat gama Velis formată din boilere ce au cea mai mică adâncime de pe piața din România, de doar 27 de cm, redusă la jumătate comparativ cu aparatele obișnuite. Datorită dimensiunilor mici, acestea pot fi montate atât în baie cât și în bucătărie, în spațiile cele mai înguste. O altă noutate este posibilitatea montării atât pe verticală cât și pe orizontală, ducând la o economie semnificativă de spațiu în locuință.

Informații oferite de Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România

Boilere electrice Ariston:

Boiler electric Ariston sub 50 litri

Ariston_Boiler_30l
Boiler 30 litri

Boiler electric Ariston 50 -100 litri

Ariston_boiler_80l_pro_plus
Boiler 80 litri
Ariston_boiler_80l_pro_plus_ambient
Boiler 80 litri montaj
Ariston_boiler_velis_ambient
Boiler Velis, cu o adâncime de doar 27 de cm, montaj

 

 

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.