Treburi in gradina in ianuarie si februarie

Sarabatorile s-au cam terminat – chiar si cele dupa calendarul vechi – asa ca putem incepe sa ne facem planurile pentru anul acesta. In primele 2 luni ale anului nu sunt foarte multe treburi de facut, dar sunt esentiale pentru pornirea unor culturi sanatoase si pentru un an productiv in general.

Planifica

Daca dorim sa mutam sau sa introducem o noua cultura, asta trebuie sa facem prima data: planul gradinii. Pe hartie milimetrica, desenati conturul gradinii, casei, dependintelor, zonelor cu copaci, etc, si stabiliti apoi, in spatiul ramas, unde va fi locul fiecarei culturi sau tufe noi de flori.

Si daca tot planuim, nu uitati sa treceti pe hartie si o estimare de buget, planificarea cheltuielilor luna cu luna, dar si timpul necesar a fi petrecut in gradina pentru a face toate modificarile, altfel s-ar putea sa constatati ca va raman treburi nefacute sau petice de gradina neplantate. Pentru cei care stau la bloc, puteti incepe sa pregatiti un sistem pentru infiintarea unei gradini verticale in balcon sau living.

proiectul_gradinii

Start la culturile din sere si solarii

Anul legumicol incepe deja in sere, solarii si rasadnite. Serele si solariile pot incepe a fi reparate si dezinfectate, iar pamantul din interior poate incepe sa fie sapat, maruntit si ingrasat. In rasadnitele pregatite cu amestec de gunoi si pamant, se pun déjà semintele pentru soiurile timpurii de varza, conopida, tomate. Rasadnita va trebui supravegheata si aerisita sau acoperita, functie de vremea de afara, pentru a crea conditii optime pentru incoltire si dezvoltare.

Ai grija de rasaduri

In luna februarie rasadurile semanate in ianuarie ar trebui sa fie déjà marisoare, asa ca acestea trebuie alese, rarite si sapate/plivite. Tot acum se pot semana in rasadnite salata verde, gulia, ceapa de vara, telina, tomatele, conopida. Ati infiintat gradina verticala? Incepeti insamantarea sau transplantarea.

rasaduri

Florile si arbustii

Verificati protectiile impotriva gerului, dar si daca acestea nu au fost prea strans aplicate si au dus la putrezirea plantei. Se tund arbustii decorativi, cu exceptia celor care infloresc in primele zile de primavara: liliacul, forsythia. Acestia se tund abia dupa ce au trecut florile! Daca terenul nu este acoperit de zapada, indepartati buruienile si resturile vegetale. Plantele care ierneaza in ghivece sau ladite trebuie udate cu masura. Se verifica bulbii si tuberculii care ierneaza, pentru a li se mentine aerul uscat si racoros de care au nevoie.

In februarie se tund fucsiile si muscatele si se seamana semintele de flori anuale. Nu uitati sa rariti rasadurile! Se tund arbustii care infloresc mai tarziu. Dupa inflorire, puteti desparti bulbii de ghiocei si branduse. Plantele de apartament se separa, se tund si se muta in vase mai mari, daca este nevoie sau li se schimba pamantul. Daca plantele din ghivecele de exterior inca nu au fost tunse, acum este momentul optim. Daca pervazurile devin neincapatoare, incercati unul dintre aceste suporturi pentru flori.

forsythia

Legumele si plantele aromatice

Ghivecele cu arpagic, patrunjel si alte plante aromatice pe care le aveti in casa, se aseaza pe pervazul ferestrei, pentru ca lumina le stimuleaza cresterea. Plantele aromatice care suporta cel mai bine conditiile de pe pervaz sunt busuiocul, patrunjelul, arpagicul, rozmarinul, cresonul.

busuioc

Livada

In zilele blande de iarna se poate incepe taierea si rarirea la pomii si arbustii fructiferi. Se poate incepe varuirea trunchiurilor: varul protejeaza de daunatori si ger si intarzie pornirea in vegetatie timpurie, daca afara este prea cald pentru aceasta perioada.

In februarie se pot taia lastarii mai vechi de 3 ani ai coacazului (daca nu au fost taiati dupa recoltare). Continuati lucrarile de taiere, curatare si rarire la pomii fructiferi. Acestea este bine sa se faca in zilele cu temperatura blanda. Resturile taiate se pot lasa pe sol pana ce incolteste iarba, pentru ca tin la distanta iepurii si alte animale salbatice. Dupa aceea, resturile se pot marunti si pune la compost.

livada_taiere

Utilajele

Verificati, reparati si inlocuiti piese si ulei la masina de tuns gazonul, motosapa, motocoasa, etc.

reparatii_motosapa

foarfeca telescopica wolf garten

Magazin.sporulcasei.ro/blog: Foarfece pomi

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.