Trandafiri la ghiveci. Cum se plantează, pas cu pas

Vorbim despre trandafirii de grădină, nu despre cei pitici. Trandafiri de grădină pe care îi putem cumpăra ajunşi la maturitate, înfloriţi chiar, şi îi putem transplanta în grădina proprie, fără nici un risc.

Noi am primit frumosul trandafir  la ghiveci La Marseillaise  de la Famous Roses, şi pentru că acum este perioada optimă pentru plantare, am purces la treabă.

Teoretic, un trandafir matur la ghiveci se poate planta oricând în timpul anului, atât timp cât nu sunt temperaturi extreme, dar cea mai bună perioada se pare că este acum, la sfârşit de octombrie – început de noiembrie, pentru că trandafirul are timp să se înrădăcineze solid până la următoare perioadă de înflorire.

Dacă aveţi un trandafir la ghiveci şi nu apucaţi să-l plantaţi până la primul îngheţ, nu-l lăsaţi afară peste iarnă. Pământul din ghiveci va îngheţa şi va distruge planta!

Plantare trandafiri la ghiveci: paşii de lucru

Pasul 1: pregătește groapa

Săpaţi o groapă puţin mai mare decât ghiveciul în care a venit trandafirul. Alegeţi un loc însorit în care nu există riscul de băltire a apei şi nici nu este bătut de vânturi puternice în mod constant.

Trandafirii iubesc soarele, se simt bine şi arată bine în amplasamente aerisite, cu soluri afânate, bogate în humus, iar dacă le mai adăugaţi şi îngrăşăminte naturale, va fi absolut perfect.

plantare trandafiri la ghiveci

Pasul 2 : transplantarea

Transplantaţi trandafirul din ghiveci în groapă, dar aveţi grijă ca pământul din jurul rădăcinilor să nu se desprindă.

La noi nu s-a întâmplat asta, dar dacă aveţi impresia că pământul din ghiveci este prea sfărâmicios, atunci procedati aşa: tăiaţi fundul ghiveciului şi îndepărtaţi-l complet.

Tăiaţi apoi pereţii ghiveciului  în 2 părţi opuse. Introduceţi ghiveciul astfel tăiat, cu tot cu trandafir, în groapă, umpleţi cu pământ în jurul ghiveciului şi apoi extrageţi uşor pereţii decupaţi.

plantare trandafiri la ghiveci

Pasul 3: Tasează pământul pus în jur

Tasaţi bine, dar nu foarte apăsat, pământul pus de jur împrejur.

plantare trandafiri la ghiveci

Pasul 4: Udarea

Udaţi abundent pământul imediat după plantare. Continuaţi să udaţi planta cam o dată la 3 zile (dacă nu plouă) în următoarele 2 săptămâni, sau până când trandafirul arată bine stabilit.

Aici afli cum se inmultesc trandafirii prin butasi

Pasul 5: Scurtează puțin ramurile după plantare

Scurtaţi toate ramurile trandafirului până la 25-30 cm deasupra solului, chiar dacă au flori sau boboci. Asta ajută plantă să se hidrateze şi să se înrădăcineze mai bine, doarece nu mai trebuie să alimenteze florile şi un coronament bogat. Da, este posibil că astfel să pierdeţi o parte dintre flori, dar veţi avea o bogăţie de coroană în sezonul următor.

Trandafirul pe care l-am plantat noi se numeşte La Marseillaise şi după informaţiile disponibile pe https://famousroses.eu/ , se pare că înfloreşte din mai până ce dă îngheţul şi tufa se înalţă până la aproape 1 metru. A fost creat în 1974 şi are nişte flori minunate, roşii, mari, cu tulpini groase. Îi plac locurile însorite, neexpuse vânturilor şi solurile bine drenate. Nu are miros, dar compensează prin culoarea roşu strălucitor şi bogăţia de flori.

Foto: Arhiva sporulcasei.ro/blog.

cum se planteaza trandafiri la ghiveci
gradinarit unelte wolf garten

Magazin sporulcasei.ro/blog: unelte pentru gradinarii pasionati

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.