Trandafiri cățărători. Cum îi îngrijeşti ca să te bucuri mult timp de culoarea, îndrăzneala şi parfumul lor.

Rebela şi strălucitore, aroganta şi ademenitoare, o coloana de trandafiri căţărători este apanajul celor care nu se dau în vânt după grădinile formale, sau pur şi simplu vor să îndepărteze din fundal structurile dure şi inexpresive cu ajutorul culorilor exuberante ale florilor.

Trandafirul urcător nu este o specie de sine stătătoare, ci este orice trandafir ale cărui ramuri cresc suficient de lungi pentru a putea fi ancorate de suporturi speciale, garduri, porţi sau elemente ale casei.

Se numesc trandafiri cățărători deoarece, cu puţin ajutor din partea noastră, acoperă destul de rapid orice suprafaţă dată, deşi nu şi-au dezvoltat adaptări pentru a se agăţa în mod natural de suporturi, cum au făcut Clematis, viţa sălbatică sau mult mai prozaica fasole.

De aceea trandafirii urcători trebuie să fie bine fixați de elementul pe care vrei să îl decorezi. Poți folosi diverse mijloace, precum sârmele izolante sau clemele. Mobilierul de grădină este un ajutor în acest sens, deoarece trandafirii se pot sprijini pe bănci, foișoare sau grilaje. Dacă ai și câteva suporturi cu texturi și forme diferite, poți obține aranjamente cu adevărat spectaculoase.

Dar asta nu îi face mai puţin atrăgători. Mai mult, dacă trandafirii urcători sunt  un soi cu înflorire continuă pe timpul verii, vor crea un punct de atracţie în grădină şi chiar o vor domina cu prezenţa lor.

Plantarea trandafirilor cățărători

Trandafirii cățărători se plantează ca şi cei în formă de tufă, astfel:

  • cei cu rădăcinile nude se plantează primăvară şi toamna şi îi găsiţi în magazine în aceleaşi perioade, cu rădăcinile împachetate în pungi mici, cu puţin humus, pentru a nu se usca
  • cei la ghiveci se pot cumpăra şi planta tot timpul anului, cu excepţia situaţiilor extreme de seceta sau îngheţ. Un exemplu de plantare a trandafirilor la ghiveci AICI.

Un lucru au în comun toţi trandafirii: iubesc soarele, aşa că nu-i plantaţi în locuri umbrite sau umede. Dacă sunt spre est, e şi mai bine.

Cum se face curăţarea la trandafiri cățărători

Trebuie şi curăţaţi cu regularitate, de obicei primăvara. Netăiaţi, au tendinţa de a deveni puţin cam prea rebeli, de aceea e bine să tai toate crengutele uscate, dar și pe cele bolnave, pentru a permite regenerarea. Începe curățarea cu ramurile de la bază și continuă către vârf, oferind o formă estetică tufișului.

Atunci când scurtezi ramurile înmugurite, ai grijă să nu lași lemn uscat deasupra, dar nici să nu tai prea mult, riscând ca mugurii să fie afectați.

Trebuie să ții cont și de destinația pe care le-o dai. Dacă acoperă un gard, taie sub nivelul acestuia, pentru ca noii lăstari să-l acopere în întregime.

Dacă sunt aranjați pe o boltă, ia în considerare etajarea, în așa fel încât trandafirii să formeze flori de la bază până la vârf.

Îndreptarea lăstarilor se face când aceștia sunt suficient hidratați, pentru a evita ruperea.

De asemenea, dacă elimini florile ofilite ajuți planta să înflorească din nou într-un timp scurt.

Mai multe detalii despre lucrări de primăvară în grădina de flori AICI.

Trei vedete pentru grădina ta

Vrei o boltă minunată de trandafiri parfumaţi? Blanche Colombe este o alegere perfectă pentru aranjamente elegante, albul proaspăt al acestui trandafir oferind o notă de puritate grădinii tale. Blanche Colomb este un trandafir viguros, care înfloreşte abundent şi repetat din luna mai până la îngheţ.

Vrei să maschezi un gard sau o faţadă neatrăgătoare? Alege Soleil Vertical, un trandafir strălucitor, cu florile mari de un colorit incredibil. Trandafirul Soleil Vertical va decora grădina din Iunie până în Octombrie, aducând toată lumina verii pe faţada, zidul sau gardul pe care este aşezat.

Yves Piaget: Extrem de viguros, abundă în flori foarte mari, cu aspect şifonat ca de bujor şi cu 80 de petale dantelate. Are un parfum puternic şi un frunziş frumos, semi-mat, foarte rezistent.

Alege unelte de cea mai buna calitate pentru gradina

Vezi Produsele recomandate

2 Comentarii

  1. marinescu angela 25/12/2016 Răspunde

    imi plac mult trandafiri dar nu stiu care sint cei mai potriviti ptr zona in care locuiesc Rucar jud arges Terenul este mai mult pietros si in panta Asi vrea sa ii plantez pe linga gard Nu ma pricep deloc la gradinarit Pozitia este foarte insorita cu mult soare va multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.