Produse pentru etanșeizări și lipiri: tipuri și utilizări
0 comentarii

Lipirea sau etanșeizarea se pot face doar cu produse pentru etanșeizări și lipiri speciale, dar cu proprietăți diferite. Produsele care rezolvă problemele de etanșeizare se numesc etanșeizanți, și nu permit trecerea apei, murdăriei sau altor substanțe dincolo stratul format, iar cele destinate lipirii, pur și simplu atașează chimic un element de altul. Unii etanșeizanți au și funcție de lipire, iar unii adezivi au și funcție de etanșare, de aceea definirea corectă a problemei va duce la o alegere corectă a produsului.

Alegerea corectă a produsului pentru etanșare și/sau lipire depinde de materialele pe care trebuie să le îmbinăm (sticlă, metal, beton sau plastic), de mediu (interior sau exterior) și de eventualele agresiuni (acide, bacteriene, saline sau de altă natură) la care vor fi supuse respectivele materiale.

 

Tipuri de produse pentru etanșare. Cum funcționează și la ce folosesc

Etanșeizanții

Se găsesc la tub și se pot aplica numai cu ajutorul unui pistol special. Cei mai des folosiți sunt cei acrilici,  siliconici și chiturile pentru rosturi flexibile, dar mai există etanșeizanți rezistenți la temperaturi mari și cei refractari, pentru șeminee și sobe.

Etanșeizanții acrilici sunt ideali pentru etanșare găuri și crăpături din zidarii, îmbinări în jurul ramelor de ferestre și uși, crăpături și goluri din suprafețe de lemn, precum și îmbinările dintre pereți, scări, țevi dintre sistemul de încălzire și lemn, în special în zonele unde nu pot fi plasate plinte. Se găsesc în culorile alb și nuanțe de lemn.

Etanșeizanții siliconici sunt indicați pentru aplicații sanitare și oferă o protecție îndelungată împotrivă mucegaiului. Sunt ideali pentru etanșarea spațiului dintre faianță și cadă, gresie și toaletă, lavoar si blatul de lucru etc. Pentru căzile acrilice se folosește siliconul neutral. Există și o variantă pentru etanșeizarea acvariilor, fără acid acetic. Există în culorile alb și transparent.

Chiturile pentru rosturi flexibile sunt o categorie de etanșeizanți care pot fi utilizați cu rolul de chit de rosturi. Asigură atât etanșarea rosturilor, cât și flexibilitate. Chiturile pentru rosturi flexibile pot fi colorate sau transparente, astfel încât pot fi asortate cu orice nuanța de gresie sau faianță pe care se aplică.

Chituri pentru rosturi aici.

 

Adezivii. Tipuri de substanțe destinate lipirii

Adezivii sunt o grupă de produse destinată lipirii, împărțită la rândul ei în subgrupe cu diferite destinații.

1. Cianoacrilații sunt tip superglue, lipesc materiale poroase și neporoase si sunt recomandați pentru lipirea în puncte, pe suprafețe rigide.

2.O altă subgrupă sunt adezivii de contact, de tip prenadez. Sunt indicați pentru materiale aflate sub tensiune: plastic laminat, lemn, cauciuc, piele – între ele sau pe suport de lemn, beton, metal.

3.Adezivii de construcții se folosesc pentru lipirea materialelor tensionate și înlocuiesc cu succes cuiele și șuruburile. Pot fi universali sau specializați: adezivi pentru polistiren, adeziv pentru pardoseli (linoleum, mochetă, parchet), adezivi pentru lemn, adezivi pentru tapet, PVC.

4.Adezivii poliuretanici se folosesc pentru sigilări în jurul coșurilor de fum, fixarea țiglelor și a jgheburilor.

5. Mai există adezivii de uz general care sunt la rândul lor:

  • adezivi epoxidici bicomponenți pentru reparații și restaurări. Sunt sub formă de seringă și plastilină și au și capacitate de umplere
  • benzi dublu adezive pentru fixarea și înnădirea mochetei și a covoarelor, montarea cârligelor, elementelor de rafturi, cablurilor, obiectelor și profilelor decorative
  • adezivi pentru hârtie/carton, textile.

În imagini: aplicații diferite ale etanșeizanților. Sursa imagini: Mapei.

Mai poți citi și despre:

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.