Termoizolatia din polistiren
0 comentarii

Fara a renunta la confortul unei locuinte incalzite, putem cheltui mai putin pe gaze, curent electric sau combustibili. O solutie excelenta atat pentru cladirile noi, cat si pentru cele vechi, este termoizolarea peretilor folosind un sistem de termoizolatie a carei componenta de baza este polistirenul. Aceasta consta in fixarea placilor termoizolante cu un adeziv special, aplicarea unei plase din fibra de sticla peste placi si finisarea suprafetei cu un strat subtire de tencuiala decorativa. Cladirile termoizolate in acest mod ofera un confort ridicat in ce priveste caldura din incaperi, reduc efectele negative asupra mediului inconjurator, iar fatadele capata un aspect estetic deosebit.

Avantajele folosirii sistemului de termoizolatie cu polistiren sunt urmatoarele:
– cresterea eficienta a termoizolarii peretilor si eliminarea puntilor termice,
– refacerea fatadei si pastrarea detaliilor arhitectonice,
– o greutate redusa, care nu afecteaza structura de rezistenta a cladirii,
– posibilitatea mascarii eventualelor fisuri ale peretilor,
– aplicare usoara.

Intr-o cladire termoizolata, cu ajutorul acestui sistem, se pastreaza un microclimat ideal si anume la temperaturi scazute, peretii nu ingheata, iar in zilele caniculare de vara – izolatia termica mentine o temperatura placuta in interior. Cladirea nu mai este supusa variatiilor de temperatura si, in acelasi timp, placile termoizolante permit mascarea eventualelor defecte ale peretilor.

Tencuiala decorativa pentru exterior protejeaza peretii de conditiile atmosferice si confera exteriorului cladirii un nou aspect. Calitatile acestui sistem fac ca acesta sa fie utilizat atat pentru cladirile nou construite cat si la renovarea cladirilor existente.

1_termoizolatie_polistirenSistemul de termoizolatie este format din:
1. Zidarie
2. Adeziv pentru polistiren (consum cca. 4-5 kg/m2 )
3. Placi de polistiren expandat EPS 15
4. Dibluri de fixare (6-8 buc/m2)
5. Plasa din fibra de sticla (cca. 1,1 m2/m2 )
6. Adeziv pentru polistiren (consum cca. 4-5 kg/m2 )
7. Vopsea-grund (cca. 0,3 l/m2 ) si tencuiala decorativa sau vopsea lavabila

 

 

 

Peretii pot avea grosimea minima, deoarece materialul termoizolant va asigura pastrarea caldurii. Prin urmare, intretinerea unei cladiri cu un astfel de sistem de termoizolatie va costa mai putin. Conform calculelor, cheltuielile pentru realizarea sistemului de termoizolatie se amortizeaza in cativa ani, deoarece costurile de incalzire pot scadea cu pana la 30%. Prin urmare, proprietarii si administratorii de cladiri ar trebui sa considere termoizolarea peretilor o prioritate. Reducerea costurilor de incalzire este rezultatul termoizolarii peretilor in exterior, in acest fel impiedicandu-se aparitia pierderilor de energie termica.

De ce ar trebui sa izolam termic cladirile ?

Notiunea de Confort
In cazul unor pereti termoizolati , diferenta dintre temperatura aerului si cea a suprafetei interioare a peretilor este cu mult mai mica decat in cazul peretelui neizolat, unde temperatura la interior a peretelui este aproape egala cu temperatura de afara.

2_termoizolatie_polistiren  3_termoizolatie_polistiren

 

 

 

 

Fatadele trebuie refacute? Este ocazia ideala!

In cazul in care fatada unei cladiri trebuie renovata, puteti realiza si izolatia termica a peretilor. Costurile de incalzire se vor reduce prin folosirea sistemului de termoizolatie.

Peretii reci favorizeaza aparitia igrasiei
Peretii exteriori neincalziti duc la aparitia condensului sau chiar la inghetarea peretilor. Condensul poate favoriza aparitia igrasiei. CUM? Pe suprafetele umede, se aseaza mult mai repede praful si ciupercile pe care acesta le contine. In aceasta situatie, tencuielile, adezivii, covoarele sau lemnul devin hrana pentru aceste ciuperci. O izolatie termica efectuata corect impiedica formarea condensului atat pe suprafata peretilor, cat si in interiorul acestora.
Cum se poate calcula indicele termic al unei cladiri ?

Materialele de constructie pot impiedica intr-o masura mai mica sau mai mare pierderile de energie termica. Parametrul care caracterizeaza materialele de constructie este λ, masurat in W/(mK).

Indicele λ indica cantitatea de energie termica care trece intr-o secunda pe 1 mp de material cu o grosime de 1m, atunci cand diferenta de temperatura pe suprafata sa ajunge la 1۫ C. Pentru beton, λ este de 1,7 W/(mK), pentru peretii cu faianta este de 0,77 mult mai mic: pentruW/(mK). Materialele termoizolante au un indice λ polistiren, λ este de 0,040 W/(mK), iar pentru vata minerala, λ este de 0,042 W/(mK).
Prevederi legale prinvind termoizolatia peretilor

In conformitate cu legislatia din domeniul constructiilor, mai exact Legea 10/1995, renovarea fatadelor, care aduce o schimbare a aspectului cladirii, necesita o autorizatie de constructie. De asemenea, trebuie intocmit un proiect.

Proiectul de termoizolatie trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
– prezentarea materialului termoizolant
– clasificarea proprietatilor ignifuge ale sistemului pentru izolatia si
– grosimea proiectata
– prezentarea sistemului cu referire la normativul in vigoare
– prezentarea tehnica a sistemului ales, cu referire la principalele sale elemente componente (materialul termoizolant, adezivul utilizat, armatura, elementele de ancorare mecanice)
– modul de pregatire al suprafetei peretilor in vederea fixarii placilor termoizolante, tipul de adeziv utilizat si numarul elementelor mecanice de ancorare
– modul de realizare al armaturii cu indicarea principalelor puncte de fixare
– modul de finisare al fatadei, tipul de tencuiala utilizata si modul de aplicare al acesteia (mecanica, manuala), precum si culoarea acesteia
– schite cu modul de solutionare a zonelor dificile (peretii subsolului, mansardei, balcoanelor si logiilor, rosturile de dilatatie)
– calcularea coeficientului G(coeficientul global de izolare termica) tinandu-se cont de puntile termice
– prezentarea efectelor pe care sistemul termoizolant le va avea asupra izolatiei acustice a peretelui exterior.

 

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X