Studio tradiţional românesc: amenajarea unui apartament de 41 mp

Acest studio tradițional romanesc se află în Complex Exigent One București, are doar 41 mp suprafață și aparţine unei tinere care lucrează în afara ţării, dar vine ocazional să îşi viziteze familia, dorind să aibă în aceste momente un spaţiu de relaxare în care să se simtă acasă.

Beneficiara a găsit MISO Architects pe internet, i-au plăcut lucrările prezentate şi a decis să ii contacteze. Desi majoritatea sedintelor s-au derulat pe telefon sau email, conceptul s-a legat frumos, conturând un stil cu elemente tradiţionale româneşti şi o atmosferă caldă.

Proiectul a fost preluat în stadiu la gri, fără finisaje şi obiecte sanitare. Nu s-au realizat modificări la compartimentarea interioară, dar au fost făcute ajustări la instalaţii în concordanţă cu conceptul amenajării.

Ce şi-a dorit proprietara de la această amenajare

Beneficiara şi-a dorit o locuinţă caldă şi plăcută, cu finisaje şi obiecte de calitate, în care să regăsească elemente tradiţionale româneşti (covorul oltenesc imprimat pe sticla bucătăriei, covorul cu elemente stilizate din cameră) şi anumite culori preferate – nuanţele de roşu-carmin (baie), magenta şi roz-violet pal (camera şi bucătărie).

Pornind de la nevoile şi dorinţele proprietarei, s-a elaborat  un proiect initial în plan şi în 3D, astfel încât să se poată vedea simulările propuse şi să le poată discuta pe marginea lor.

Ulterior s-au făcut vizite împreună cu proprietara la cei mai importanţi furnizori pentru a alege materialele, texturile şi culorile care urmau să compună rezultatul final mult aşteptat.

Stil, cromatică , finisaje

Designul studioului îmbina stilul modern cu cel tradiţional românesc, având puternice culori de accent şi piese de decor dominante.

Amenajarea a pornit de la direcţia dată de beneficiară: prezenţa elementelor tradiţionale şi culorile de accent preferate ale acesteia.

În acest spirit, s-au inserat în designul proiectului elemente şi decoraţiuni semnate de alţi colegi de breaslă designeri romani: blaturi de bar din stejar masiv Bucin Mob, covorul de la Dare to Rug, decoraţiuni Design & After, căni email Odaia, cana porţelan Una ca Luna, veioza Light Play, căsuţe decorative din lemn Ubikubi.

Pardoseala camerei şi a bucătăriei este din  LVT, un material compozit foarte rezistent care în cazul de faţă imită lemnul cu o notă uşor rustică.

Gresia şi faianţa din baie au fost achiziţionate prin Delta Studio de la firma spaniolă Porcelanosa.

Vopseaua lavabilă este de la Benjamin Moore.

Camera principală

Zona de noapte

Camera studioului a fost transformată vizual în două spaţii – cel de zi şi cel de noapte – cu ajutorul unui ansamblu ingenios care conţine patul, biblioteca şi multiple spaţii de depozitare. Astfel s-a realizat o structură pe care a fost amplasată salteaua, iar placarea tapiţată în stil Chesterfield are rolul de tăblie a patului.

Biblioteca din faţa acestuia a fost astfel dimensionată cât să poată găzdui albumele şi obiectele decorative ale beneficiarei, iar aceasta se continuă cu o băncuţă foarte practică. Scările ansamblului delimitează zona de somn, fiind în sine spaţii de depozitare, iar toată construcţia poată căpăta intimidate cu ajutorul draperiei care închide vizual.

Toată mobila pe comandă a fost realizată împreună cu Movi Design, într-o nuanţă de lemn alb periat pentru un contrast plăcut cu pardoseala şi pereţii de accent. Zonele esenţiale sun tmarcate cu ajutorul liniilor de lumină, pentru un plus de accent şi ambianţă.

Zona de zi

Zona de zi este mărginită de spaţii de depozitare pe uşile cărora au fost gravate elemente florale tradiţionale stilizate, şi de o canapea extensibilă foarte confortabilă realizată pe comandă la Divanissimi. Măsuţa de cafea este confecţionată din secţiunea unui trunchi de copac, având un design şi o siluetă deosebită. Corpurile de iluminat alese sunt cu totul speciale, semnate de designerul Arturo Alvarez şi realizate dintr-un material textil îmbibat cu o răşină, importate de Luminna.

Covorul cu elemente tradiţionale stilizate în culori deosebit îmbinate, este realizat de designerii de la Dare to Rug, completat de draperiile care îmbracă camera de la Emerald.

Bucătăria

Bucătăria având o formă alungită, a fost astfel mobilată cât să înglobeze multiple spaţii de depozitare şi toate zonele funcţionale pe o parte, iar vizavi zona de luat masa realizată dintr-un blat de bar din stejar masiv şi două poliţe din acelaşi material, toate realizate pe comandă de Bucin Mob.

Zona de bucătărie este completată de o frumoasă sticlă imprimată cu imaginea unui covor tradiţional românesc, element care a fost reprodus ca brâu decorativ aşezat vertical şi pe dulapul din hol. Mânerele mobilierului pe comandă şi suspensiile decorative cu elemente de accent din cupru, completează ambianţă şi îi dau un plus de personalitate. Scaunele de bar achiziţionate de la Ioooi sunt o prezenţă plăcută şi subtilă, fără a aglomera spaţiul.

Baia

Baia cuprinde finisaje şi obiecte sanitare de foarte bună calitate achiziţionate prin Delta Studio, piese cu totul deosebite fiind bateriile de la Fir Italia cu mânerul sub forma unei pietre albe. O altă piesă cu totul specială este oglinda de la Porcelanosa realizată din metal şi cu blat alb de corian iluminat în cant.

Holul

Holul prin care se realizează accesul în locuinţă şi leagă toate încăperile, a fost mobilat cu un dulap încăpător cu uşi de oglindă, în care şi-a găsit locul şi maşina de spălat rufe.

Studio tradiţional românesc – Date proiect

  • Locaţie:  Complex Exigent One, Bucureşti
  • Suprafaţa: 41 mp + 3 terasa
  • Număr de locuitori: 1
  • Durata amenajării: mai 2017 – iulie 2018
  • Buget: 35.000 eur
  • Proiect realizat de echipa MISO Architects
  • Fotografii profesionale realizate de Alexandru Dragoi
  • Mobilier pe comanda realizat de Movi Design
  • Corpuri de iluminat importate de Luminna
  • Obiecte sanitare de la Delta Studio
  • Draperii şi perdele realizate de Emerald 2000

MISO Architects:

Ne plac foarte mult proiectele cu spaţii mici, deoarece limitările acestora pot fi transformate cu uşurinţă în idei creative şi deosebite. Vă recomandăm să utilizaţi finisaje şi mobilier deschis la culoare şi placări cu oglinzi pentru dilatarea vizuală a spaţiului, presărând elemente de accent şi contrast care să îi confere personalitate.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.