
Continuam seria de articole despre stiluri de amenajare a locuintei: astazi despre Shabby Chic, Art Deco si Zen.
Stilul Shabby-Chic
Shabby chic este un stil feminin, aparut in Marea Britanie in anii 1980. Este inspirat de mobilierul uzat si decolorat, vopselele si lacurile partial deteriorate de pe tamplarie, perdelele si cuverturile cu dantelarii ce se regasesc in vechile conace englezesti.
De aceea obtinerea stilului Shabby Chic in zilele noastre nu este simpla. Dat fiind ca piesele vechi autentice de mobilier se gasesc in numar limitat, pentru a obtine acest efect patinat, dar opulent si confortabil in acelasi timp, trebuie talent si un ochi antrenat, pentru a nu cadea in kitch.
Culorile pastelate sunt culorile preferate in stilul Shabby Chic. Nuantele calde de bleu, roz, crem, lavanda, galben, combinate cu albul imaculat sunt ideale pentru crearea unui astfel de interior.
Imprimeurile florale, in special trandafirii, sunt obligatorii. Se pot folosi si elemente mai elaborate, precum candelabrele, insa acestea trebuie alese cu atentie. Daca iubiti antichitatile de orice fel, interiorul shabby chic este ideal pentru a le pune in valoare.
Stilul Art Deco
Stilul Art Deco a aparut dupa primul razboi mondial, pentru a sarbatori viata si intrarea intr-o noua era. Pofta de viata se exprima prin glamour-ul si eleganta noului stil, iar opulenta la nivelul decoratiunilor era menita sa celebreze fericirea si prosperitatea abia regasite dupa un razboi devastator.
Producatorii au inceput sa foloseasca in aceasta perioada accente industriale, cum ar fi cromarea, ce dau pieselor in efect stralucitor neobisnuit in epocile anterioare. Piesele de lemn erau lacuite pana la stralucire si se foloseau esente naturale cu nuante intense, precum abanosul, artarul, palisandrul. Tapiseria se facea de obicei din velur sau catifea, pentru a mai indulci din rigiditatea banchetelor.
Pentru epoca sa, Art Deco era un stil destul de minimalist, iar culorile erau folosite in scheme simple: negrul era omniprezent, in combinatii cu verde, rosu sau alb, accentele erau date de crom sau auriu, iar efectele de indulcire a decorului erau lasate pe seama albastrului deschis si a gri-ului porumbel.
Un alt element nelipsit din stiul Art Deco erau corpurile de iluminat omniprezente: suspendate, pe mese, pe pardoseala si aplicele.
Suprafetele sunt in general neincarcate, lipsesc texturile opulente pentru a pune in valoare obiectele decorative precum oglinzile, lampile si obiectele de arta. Oglinzile sunt facute din nichel, crom, argint si decorate cu forme de animale, flori sau geometrice. In acelasi stil si din acelasi materiale erau facute si clantele / manerele usilor. Sculpturi de bronz sunt acoperite cu decoratiuni colorate sau perle iar vazele sunt din marmura si sticla cameo.
Stilul Zen
Stilul Zen este un stil de influenta japoneza, in care echilibrul , armonia si relaxarea sunt elemente esentiale. O camera ZEN va trebui mai intai golita de orice piese de mobilier care nu sunt absolut necesare, iar mobilierul ramas va trebui sa fie stil japonez sau minimalist, acesta din urma potrivindu-se ca simplitate cu stilul japonez. Esentiala este simplitatea, liniile clare, dar si lipsa accesoriilor de plastic sau metal.
Culorile in stilul Zen sunt naturale, in tonuri calde, precum: alb, gri, verde, bej si roz. Daca aveti alte culori preferate, le puteti folosi, dar acestea este indicat sa fie in nuante stinse, blande.
Armonia cromatica este foarte importanta in interioarele Zen, si in special continuitatea vizuala intre pereti, pardoseli si mobilier.
Decoratiunile sunt de asemenea cat mai simple si in cele mai multe cazuri lipsesc cu desavarsire.
Plantele , insa, sunt esentiale pentru un interior Zen, stiut fiind faptul ca plantele induc liniste si echilibru sufletesc si purifica aerul.
Fotografii oferite de Interior Store.