Stilul scandinav in amenajarea si decorarea interioarelor
0 comentarii

Stilul scandinav se distinge prin interioarele simple, monocrome, cu mobilier din lemn si accente de culoare din loc in loc. Se spune ca prin simpla indepartare din orice camera a obiectelor si mobilelor care nu sunt absolut necesare, ne apropiem deja de crearea unei incaperi in stil scandinav.

Prin liniile sale aproape arhitecturale, vorbeste depsre simplitatea unor oameni care nu este interesati de a acumula lucruri si nici de a depasi in posesiuni si bogatii vecinul, ci despre nevoia de spatiu si lumina in interiorul unor case nu prea mari, datorita preturilor imobilelor si frigului din lungile ierni scandinave.

Stilul scandinav – origini in Danemarca

Pornind de la Stilul Danez, in anii 1950, a fost definit si adoptat in toata peninsula Stilul Scandinav, care are acelasi trasaturi de baza in toata regiunea. Defapt, exista destui designeri si arhitecti care considera stilurile danez si scandinav ca fiind identice, singurele diferente fiind cele geografice si de moment al aparitiei.

Stilul danez, desi cel mai vechi, este departe a-i fi trecut timpul. Exista interes atat pentru reconditionarea si reutilizarea pieselor produse in primele decenii ale secolului 20, cat si pentru piese noi, mobilierul in stil danez fiind produs si astazi in masa, in cele circa 400 de fabrici de mobila aflate pe teritoriul Danemarcei si exportat in toata lumea.

stilul_danez_hol_acces
Amenajare hol

Materialele naturale

Lemnul este materialul de baza, si este incorporat in aproape orice piesa de mobilier si decor tematic, fie ca vorbim despre o casa particulara, un sediu de firma sau terminalul unui aeroport.

Dar sa nu uitam nici de exceptiile notabile, cum sunt faimoasele scaune Panton – primele scaune din lume turnate dintr-o singura bucata de plastic,in culori vii, reluate si astazi in multe amenajari in stil danez sau scandinav.

Covoarele si tapiteria mobilierului sunt din bumbac, lana sau in.

Living in stil scandinav

Lumina

Perdelele si draperiile sunt mentinute la minimum necesar sau nu exista deloc, pentru a maximiza aportul de lumina naturala. In orice casa si mai ales in spatiile publice, precum cafenelele, exista lumanari aprinse, iar lumina lor aduce o tenta magica incaperii, cu un minim de decor. Soba cu lemne aduce caldura in mijlocul familiei si indeamna la apropiere, iar corpurile de iluminat sunt concepute in acelasi spirit simplu, al livrarii luminii fara arabescuri inutile.

Loc de luat masa

Albul

Pereti albi, tavane albe, chiar si pardoseli albe, impreuna cu lumina naturala, fac interioarele spatioase si aerisite. Multe dintre textile, ceramica si mobilierul sunt si ele adesea albe sau in culori neutre.

Bucatarii un stil scandinav

Tusele de culoare

O piesa de mobilier, o vaza cu flori, un serviciu de ceai, pernele de pe canapea viu colorate, imbogatesc incaperile dand senzatia de veselie, indemnand la comunicare, si in acelasi timp salvand interioarele de la a fi prea serioase si sterile.

Birouri

Forma

Fiecara vaza, scaun, ceasca, masa, lampa aduce in prim plan functia de baza pentru care a fost creat, dar liniile frumoase invita la utilizare sau macar la atingere si la a impartasi experienta cu cei din jur.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.