Sali de concerte spectaculoase

Atunci cand se dedica artei, oamenii o fac fara compromisuri, pentru ca se pun in slujba unor idealuri mai mari decat vremurile si care reflecta valori universale sau nationale. Atunci cand construiesc monumente care sa gazduiasca arta, nu se lasa mai prejos: aleg cei mai buni arhitecti, cele mai potrivite materiale,  cel mai sugestiv proiect.

Sa vedem cateva dintre cele mai interesante sali de concerte din lume, impreuna cu povestile constructiei lor.

Wales Millennium Centre
Este punctul central al artelor frumoase din Tara Galilor, situat in Cardiff. Cladirea, in acceptiunea arhitectului, trebuia sa reflecte tot ceea ce inseamna Tara Galilor, in toate formele definitorii pentru aceasta: piatra, metal, lemn si sticla, toate cu o poveste in spate. Piatra multicolora placheaza mare parte din exteriorul cladirii si provine din numeroasele cariere traditionale, in care se produceau placile de stanca faliata pentru acoperisurile caselor.

Mare parte din piatra excavata pentru palci de acoperis era aruncata, iar aceste resturi s-au dovedit acum perfecte pentru placarea exteriorului cladirii. Sudul Tarii Galilor a marcat istoric de industria otelului, iar drept omagiu, arhitectul i-a inchinat domul cladirii, placat cu otel inoxidabil, tratat cu oxid de cupru, pentru a-l face rezistent la conditiile meteo din zona tarmului. Interiorul este marcat de lemn, iar esentele sunt utilizate astfel incat proportiile utilizarii reflecta proportiile in care sunt prezente in padurile Tarii Galilor. Sticla folosita pentru fatada, este taiata in asa fel incat sa se incadreze perfect in desenul pietrei exterioare. Literele din fatada – vizibile mai alea noaptea, redau 1 vers in gaelica si unul in engleza, insemnand: “Cream adevarul, preum sticla in furnalul inspiratiei”, respectiv: “ In aceste pietre canta orizontul”.

whales1

whales2

 

whales3

whales4

 

Auditorio de Tenerife
Creatie a faimosului Santiago Calatrava, sala de concerte a devenit, la fel ca toate celelalte proiecte Calatrava, simbol al localitatii de resedinta – in aceste caz fiind vorba despre Santa Cruz – capitala Tenerifelor.
Constructia a debutat in 1997, a fost incheiata in 2003 si este un bun exemplu de ce se poate face din beton armat, daca este proiectat si pus in opera de niste arhitecti si constructori foarte talentati.
Cladirea are 3 sali principale: The Main Hall – este sala in care te vei regasi imediat ce patrunzi in cladire, are 13.000 mp, o vedere splendida la Atlantic si poate gazdui practic orice, de la expozitii de arta la targuri de masini. The Symphony Hall este cea mai mare dintre salile de concert din cladire (4.000 mp) si este practic “casa” Orchestrei simfonice din Tenerife. Trasatura caracteristica este aceea ca scena este vizibila 100% din orice parte a salii. The Chamber Hall este cea mai mica dintre Sali, situata la varful “coifului”, are doar 1600 mp. Ambele sali de concerte au standarde foarte ridicate atat din punct de vedere al acusticii, cat si al vizibilitatii.

tenerife1

tenerife2

 

Esplanade – Theatres on the Bay
Amplasata la varsarea raului Singapore in mare, de-a lungul Golfului Marina, Esplanade este centrul cultural al Singapore si include o sala de concerte de 1.600 locuri si o sala de teatru de circa 2.000 locuri, unite intre ele printr-un urias foaier in forma de evantai. Complexul mai include un mall, o biblioteca, restaurante si cafenele. Cele doua cupole au atras destule critici, ce vizau aspete de la forma, pana la potentialul de a crea efect de sera in interior, dar in ciuda tuturor si-au castigat notorietatea si locul in viata culturala a regiunii, fiind asemuite cu fructul de durian sau cu ochii unei muste, datorita formei si umbrarelor de aluminiu.

esplanada_singapore1

esplanada_singapore2

esplanada_singapore3

 

The Rene and Henry Segerstrom Concert Hall
Cu fatadele sale de calcar portughez bej (spre sud, est si vest) si serpentinele de sticla ce acopera fata dinspre nord – principala intrare – sala de concerte Rene and Henry Segerstrom ofera celor 1.700 de potentiali spectatori seri de neuitat atat din punct de vedere muzical (este “casa” orchestrei Pacific) cat si esetic. Fatada ondulata de sticla formeaza o imagine in permanenta schimbare, datorita felului in care reflecta si refracta lumina, transparentele si miscarile din interior si exterior.
Interiorul este marcat de instalatia acustica, placata cu foite de argint, ce reflecta orice miscare si nuanta de pe scena de dedesupt. Forma unduitoare a acestora sa regaseste si in designul balcoanelor si al fatadei de sticla. Interiorul salii este dominat de maiestuasa orga cu cele 4.322 tuburi ale sale, amplasata in spatele scenei.
Sala de concerte, precum si restul Complexului Segerstrom sunt construite exclusiv din bani privati, donati aproape integral de catre familia Segertrom si este institutie non-profit.

segerstrom1

segerstrom2

segerstrom3

sergerstrom4

Kazakhstar Concert Hall
Una dintre cele mai mari sali de concerte din lume, Kazakhstar a fost deschisa in Astana, capitala Kazakhstanului. In concordanta cu relieful predominant al tarii, cladirea a fost conceputa sa reprezinte stilistic o “floare a stepei”, ale carei petale se unduiesc in bataia vantului, fluide precum sunetul muzici si adapostesc 3 Sali de spectacol ( de 3.500, 400 si respectiv 200 locuri), galerii de magazine, restaurante, baruri, si un foaier central inalt de 30 metri. Intentia arhitectulu a fost de a crea un spatiu capabil sa adaposteasca o multitudine de activitati pe intreaga perioada a anului, tinand cont de faptul ca temperatutile in zona oscileaza intre -40 si +40°C. Intreaga suprafata utila este de 55.000 mp iar structura exterioara este formata dintr-o serie de ziduri inclinate si curbate din beton, cu un desen format din placari cu sticla albastra.

kazakhstar1

kazakhstar2

Clyde Auditorium
Clyde Auditorium, cunoscut si sub denumirea de Armadillo, datorita “tecilor” suprapuse, se afla in Galsgow, pe malul raului Clyde. Datoria formei, s-a discutat mult despre asemanarea prea mare cu cladirea Operei din Sydney, desi sursa de inspiratie a arhitectului au fost navele si istoria bogata a santierelor navale din zona. Tocmai aceasta forma este ce acare ii confera proprietati acustice impresionante si, din acest punct de vedere, se spune ca Armadillo a fost construita “dinauntru spre inafara”, forma slujind perfect scopului. Tot aceasta forma speciala este “vinovata”si pentru faptul ca aceast tip de structura nu are nevoie stalpi si grinzi pentru intarirea rezistentei. Exteriorul a fost placat cu un aliaj din aliaj de titan, care nu oxideaza. Privata de ferestre, cladirea are insa o fatada generoasa de sticla, care ofera suficienta lumina naturala tuturor celor 3 nivele pe care le adaposteste.

armadillo1

armadillo2

Sydney Opera House
Poate cea mai celebra cladire pentru spectacole construita in epoca moderna, simbol al arhitecturii secolului 20, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO in 2007, cladirea operei din Sydney este si cladirea cu una dintre cele mai lungi “gestatii”: concursul pentru alegerea proiectului a fost castigat in 1957, iar cladirea a fost inaugurata in 1973. Din cauza grabei cu care a debutat constructia, nici proiectul, plansele si calculele, dar nici solutiile constructive nu au fost pregatite corespunzator. Dupa nenumarate schimbari de planuri si constructori, a fost schimbat si arhitectul, iar constructia s-a transformat intr-o epopee la fel de celebra precum cladirea.
Cea mai celebra trasatura a cladirii sunt “coifurile” din beton, fiecare construit din sectiuni ale unei sfere cu o raza de 72.5 metri, si asezate pe un podium monumental. Cladirea acopera 1.8 hectare de teren, este lunga de 183 metri si lata de 120. Fundatia merge pana la 25 metri sub nivelul marii. Coifurile sunt placate cu 1.056.006 placi metalice se culore alb si crem – de aici aparenta alba a acoperisurilor – iar peretii exteriori sunt placati cu granit roz. Fiecare grup de coifuri acopera o sala cu alte functiuni, aceste functiuni determinand inaltimea coifului.

sydney1

sydney2

Citeste si despre cele mai spectaculoase biblioteci ale lumii.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.