ROMEPS va introduce marcaje pentru certificarea calitatii pe baxurile de polistiren

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Membrii ROMEPS au hotarat ca, incepand cu luna ianuarie 2015, sa promoveze pe piata doar produse de calitate superioara, care vor creste eficienta lucrarilor de termoizolatii si durabilitatea acestora. In acest sens se vor inscriptiona pe baxurile de polistiren informatii suplimentare care se refera la densitatea polistirenului expandat destinat aplicatiilor din constructii si a domeniului de utilizare, respectiv polistiren expandat pentru interior sau pentru exterior.

De asemenea, in concordanta cu cresterea necesitatii de reducere a costurilor cu incalzirea, membrii asociatiei vor realiza cresteri ale densitatilor polistirenului expandat destinat izolatiilor termice. Aceasta masura adoptata de ROMEPS va avea ca rezultat un upgrade calitativ in ceea ce priveste termoizolatia cu polistiren expandat.

Constructorii si beneficiarii finali trebuie sa cunoasca faptul ca, pentru termoizolatiile exterioare, singurele tipuri recomandate de polistiren expandat sunt doar EPS 70 si EPS 80. In plus, toate ambalajele de polistiren expandat certificat de Asociatie vor purta o sigla cu mentiunea – “CALITATE CERTIFICATA ROMEPS”.

Evolutia pietei de polistiren expandat in 2014

Piata de polistiren expandat a inregistrat in primele 9 luni ale anului 2014 o crestere usoara de pana in 5% fata de anul trecut, iar aceasta tendinta s-ar putea mentine si pana la sfarsitul anului, daca conditiile meteo o vor permite si daca nu vor surveni evenimente economice negative majore.

Reprezentantii ROMEPS considera ca piata ar fi putut creste semnificativ in acest an, insa lipsa investitiilor statului si neatragerea fondurilor europene pentru termoizolatii i-au marcat puternic evolutia. Potentialul de crestere al pietei este mare, daca luam in considerare necesitatea izolarii atator blocuri care nu sunt in standardele de eficienta impuse de vremurile in care traim.

Mai mult, sectorul eficientizarii energetice a cladirilor este marcat de o noua constrangere si anume Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European si a Consiliului UE privind eficienta energetica, asa numita Directiva 20/20/20”, care precizeaza ca pana in anul 2020 statele Uniunii Europene trebuie sa-si diminueze cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera, sa isi creasca cu 20% eficienta energetica si sa-si produca 20% din energie din surse regenerabile. Toate acestea demonstreaza inca o data potentialul de crestere al pietei in care activam, ajunsa anul trecut la un nivel de aproximativ 100 milioane de euro, reprezentand trei milioane de metri cubi de polistiren expandat. Cresterea usoara a pietei din acest an se datoreaza in principal cererilor din zona privata, dar si eficientizarii productiei prin investitiile realizate de companiile din domeniu in tehnologii de productie de ultima generatie.

Pe langa promovarea standardelor ridicate de calitate in piata, ROMEPS sustine initierea unui parteneriat cu autoritatile statului din domeniul constructiilor in vederea eliminarii din piata a produselor care nu respecta normele si care produc deservicii consumatorilor. Acest proces va fi sutinut si de catre Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Europa – EUMEPS, la care ROMEPS este afiliata si de Plastics Europe, singura asociatie a producatorilor de stiren (materii prime pentru industria producatorilor de EPS).

ROMEPS va intensifica activitatile de control in piata pentru depistarea polistirenului neconform

In acest sens, ROMEPS a dezvoltat programul “Quality Control” prin care asociatia va preleva periodic mostre de polistiren expandat din piata si le va transmite la analiza catre un laborator independent. Daca rezultatele testelor nu sunt conforme cu mentiunile de pe eticheta produsului, atunci producatorii sunt atentionati, iar autoritatile de control ale statului sunt sesizate. Activitatea de control a ROMEPS se va intensifica incepand cu anul viitor, probele fiind prelevate din piata de la toti producatorii, atat membri ai ROMEPS, cat si ne-membri.

Membrii ROMEPS sunt: Plastics Europe, Adeplast, Arcon, Austrotherm, Bico Industries, Congips, Euroconf Impex, Firos, Hirsch Porozell, Isopor, Masterplast, Mindo, Onebrand, Swisspor. Cifra de afaceri cumulata a companiilor din ROMEPS este de peste 160 mil euro, iar capacitatea totala de productie este de peste 6.5 milioane de metri cubi de polistiren expandat pe an.

[divider]

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.