
Da, este cu circa 40% mai scumpă decât cea din PVC, dar avantajele sunt multiple şi mai ales sunt pe termen lung. Şi, mai mult, o serie dintre dezavantajele cele mai des vehiculate, printre care amintim izolarea termică şi fonică slabe, au fost rând pe rând demontate de evoluţia tehnologică şi cercetarea continuă.
Am rugat pe specialiştii de la Reynaers, să detalieze cum anume au „demontat” ei toate aceste neajunsuri. Răspunsurile lor sunt mai jos şi poate că după ce le veţi citi, vă veţi aminti ca atunci când veţi decide să schimbaţi tâmplăria sau să vă dotaţi casa nou construită, să discutaţi cu arhitectul şi despre varianta tâmplăriei de aluminiu.
Probabil veţi afla cu acest prilej şi despre performanţa energetică a clădirii dvs (indicele E), şi despre felul în care absolut toate componentele şi sistemele din casa dvs, de la elementele de zidărie până la ferestre şi ventilaţii, plus orientarea şi poziţia casei, determină confortul viitor şi câtă energie se va consuma pentru asigurarea acestuia.
Suprafeţele vitrate sunt o componentă extrem de importantă a oricărei clădiri pentru că asigura aportul de lumina naturală, aer curat, dar şi o tot mai importantă legătură cu natura. Echilibrul între toţi aceşti factori este foarte important pentru starea noastră de bine, iar utilizarea frecventă a ferestrelor cere ca acestea să poată îndeplini toate funcţiile de mai sus impecabil, pe o perioada cât mai mare de timp.
Aşadar, de ce să luăm în calcul tâmplăria de aluminiu?
Izolare termică
Unul dintre cele mai des vehiculate dezavantaje menţionate în legătură cu tâmplăria din aluminiu era izolarea termică slabă, mai precis puntea termică pe care o reprezintă cadrul din aluminiu al ferestrei.
Puntea termică este acea zona din clădire prin care căldura se pierde mult mai repede decât în rest, adică au o conductivitate termică (U) mare. Cu cât valoare U este mai mică, cu atât nivelul de izolare este mai mare.
Dacă profilele ar fi construite exclusiv din aluminiu, ar avea într-adevăr o conductivitate ridicată, dar Reynaers au îmbunătăţit semnificativ izolarea prin ruperea de punte termică între profilele de interior şi cele exterioare. Pe lângă aceasta, profilele Reynaers au şi o garnitură centrală şi un sigiliu acustic continuu, pentru a se asigura izolarea.
Tehnică de izolare utilizată de Reynaers conectează camera exterioară şi camera interioară prin benzi de poliamidă din fibră de sticlă armată. Aceste benzi realizează ruperea termică şi sunt de diferite lăţimi. Cu cât aceste benzi sunt mai late, cu atât este mai ridicat nivelul de izolare. Proiectarea acestor benzi este importantă şi pentru că asigura stabilitatea şi rezistenţă profilului.

Izolare acustică
Izolarea acustică este un factor din ce în ce mai important pentru a spori confortul în interiorul unei clădiri. Performanţele acustice ale unei clădiri sunt strâns legate de materialele utilizate şi de numărul de deschideri sau ferestre ale clădirii.
Etanşeitatea joacă un rol esenţial în izolare acustică. De aceea, Reynaers echipează toate ferestrele şi uşile cu o garnitură centrală care care asigura etanşeitatea sistemelor.
Alegerea sticlei este un alt factor important în ceea ce priveşte nivelul de izolare acustică. Putem alege geamul dublu termoizolant sau chiar triplu şi putem merge până la sticlă laminată pentru un nivel cât mai ridicat de izolare acustică.
Suprafeţe vitrate de mari dimensiuni
Rezistenţa şi durabilitatea aluminiului, plus calităţile sale izolatoare îl fac alegerea ideală pentru cei ce îşi doresc suprafeţe vitrate mari, mergând chiar până la 3 metri înălţime şi 6 metri lăţime. Cel mai bine vedeţi asta în proiectele de mai jos.



Posibilităţi nelimitate de design
Ferestrele, uşile sau faţadele din alumini pot fi îndoite sau curbate după cerinţele oricărui proiect, aluminiul fiind idel pentru construcţia ferestrelor mari şi grele, cu geamuri triple. În plus, aluminiul poate fi vopsit în orice culoare şi se poate dapta oricărui stil, formă, dimensiune şi tip de deschidere.
Preţul, durata de viaţă a tâmplăriei şi garanţiile
Aluminiul are un raport remarcabil calitate/preţ, spre deosebire de convingerea generală că aluminiul este mai costisitor decât alte materiale. Dacă priviţi clădirea dvs că pe un activ care trebuie să-şi menţină şi chiar să-şi crească valoarea pe termen lung, atunci tâmplăria de aluminiu se tranformă într-o investiţie.
Sistemele din aluminiu Reynaers sunt de o calitate ridicată, astfel încât compania oferă o garanţie de 10 ani pentru profilele din aluminiu şi pentru izolare şi o garanţie de 5 ani pentru vopsire şi accesorii.
Lucrări de întreţinere şi reparaţii
Alegând aluminiul, alegeţi un material de lungă durată, cu întreţinere minimă. Durabilitatea aluminiului combinată cu rezistenţă UV, fac sistemul foarte uşor de întreţinut. Pentru a curăţa aluminiul, este nevoie de apă, o cârpă moale şi o soluţie care să nu zgârie.
Rezistenţă, siguranţă
Pe lângă avantajele aluminiului privind culoarea, durabilitatea, uşurinţa în întreţinere, acest material este şi foarte rezistent – ceea ce îl face unul din cele mai uzuale materiale de construcţii. Profilele de aluminiu pot fi antiefracţie, antiglonţ, rezistente la foc, fum şi la cutremure.
Reynaers urmăreşte îndeaproape cele mai recente evoluţii tehnice în domeniul sistemelor de protecţie şi ne testăm sistemele conform reglementărilor internaţionale, fără că sistemele de protecţie să limiteze gama de modele sau culori disponibile.
Reciclabil
Aluminiul este un material prietenos cu mediul şi joacă un rol cheie în ecologie, de aceea este denumit metalul verde: este 100% reciclabil. Reciclarea acestui material economiseşte 95% din energia necesară producerii aluminiului din materii prime.
Reynaers colaborează cu furnizori specializaţi în reciclarea aluminiului. În prezent, 40% din aluminiul produs provine din reciclare. Cel mai probabil, această cifra va creşte, deoarece tot mai multe clădiri construite la 30-40 ani după ce aluminiul a fost utilizat pentru prima dată, vor trebui renovate.
Sursă imagini: Reynaers