Prima casă 2020: programul continuă în aceeași formă
0 comentarii

Pornit în 2009, programul Prima casă a fost menit a susține cel puțin 2 componente ale societății romanești: 1.piața construcțiilor, pasibilă de prăbușire o dată cu piețele financiare și 2.apetența romanilor pentru locuință proprietate personală.

Conform ultimelor declarații ale Ministrului de Finanțe, din 30.01.2020, rezultă că Programul Primă Casă continuă în formă știută până acum, iar fondurile alocate pentru garantare se ridică la suma totală de 2 miliare lei pentru anul 2020.

Plafonul pentru anul 2020 a fost stabilit prin HG nr. 112/2020, publicată în Monitorul Oficial din 04.02.2020. 

Hotărârea de guvern inițială, care include normele de aplicare ale programului și condițiile de eligibilitate este HG nr.717/2009.

Componenta socială, rămasă doar în studiu

Imperfect, dar perfectibil, Programul Primă casă a adus multor tineri șansa de a se muta la casa lor, iar altora le-a deschis apetitul pentru mici afaceri imobiliare: apartamentul proasptat cumpărat prin programul Primă Casă era pus la produs chirie, cu care se achită rata lunară, în timp ce proprietarii de drept stăteau în alte imobile, deținut parțial de ei sau aflate pe numele altora, de obicei rude.

Anul trecut, guvernul a încercat corectarea unora dintre aceste probleme și migrarea către componentă socială și a pus propopunerea sub titlul O familie o casă. Noul program era menit să acorde și el credite imobiliare, dar prin plafonările de venit ( maxim 4500 lei/familie fără copii, maxim 7000 lei/familie cu copii)  și de valoare maximă a apartamentului (70.000 euro), se adresa mai ales familiilor care au realmente nevoie de sprijin financiar în achiziționarea unei locuințe, considerându-se că cei care depășesc aceste plafoane de venit pot accesa oricum un credit imobiliar sau ipotecar din oferta oricărei bănci comerciale.

Această formă a programului nu a mai văzut însă lumina zilei, astfel încât rămâne în derulare forma Primă casa așa cum o știm și până cum, conform HG 112/2020.

Condiții de eligibilitate pentru Prima Casă 2020

Conform HG nr.717/2009 pot beneficia de avantajele programului cei care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • la dată solicitării creditului garantat, declara pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 m²;
  • achiziționează sau construiește o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Valoarea finanțării garantată de către stat:

OUG nr. 60/2009 prevede că pentru locuințele noi, statul poate garantă maximum 50% din valoarea finanțării. Pentru celelalte locuințe, statul va garanta cel mult 40% din valoarea finanțării. Ambele procente se aplică la sumele reprezentând valoarea imobilului, fără dobânzi, comisioane și speze bancare.

Programul se adresează în continuare atât celor care vor să cumpere un imobil gata construit, cât și celor care vor să își construiască singuri casa. Pentru fiecare dintre aceștia condițiile sunt diferite și cel mai indicată este o discuție amănunțită cu finanțatorul (banca).

Deși programul este anevoios și perioadele aprobare a unui dosar se întind pe durata a câteva luni, conform mărturiilor deponenților, programul Primă casă rămâne avantajos datorită condițiilor financiare pe care le oferă:  avansul necesar pentru contractarea creditului este foarte mic (doar 5%) fată de un credit negarantat de stat (15%-25%).

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.