Te-ai gândit să pui plante în dormitor? Uite de ce este o idee foarte bună

Plantele fac pentru noi mult mai multe decât să ne ofere frumusețe și hrană: ne aduc liniște, reduc stresul, mențin calitatea aerului, produc oxigen și filtrează noxele din aer. Și tocmai pentru că ne aduc atât de multe beneficii sunt perfect indicate și pentru camera noastră de odihnă, dormitorul, deși există opinii conform cărora, din cauza procesului de respirație al plantelor pe timpul nopții, similar cu al nostru, nu ne-ar face bine. Există însă soluții și pentru a îndepărta aceste temeri și cu siguranță este mult mai bine să ai plante în dormitor și casă în general , decât să nu ai.

Cum se hrănesc plantele? Fotosinteza și respirația

Plantele să hrănesc în mod deosebit ziua față de noapte: ziua prin fotosinteză și noaptea prin absorbția de substanțe utile din aer și sol.

Fotosinteza are loc ziua și este procesul prin care planta își produce propria hrană, astfel:

Dioxidul de carbon + apa + lumina se transformă în carbohidrați și oxigen, pentru uzul plantei. Când soarele este puternic, cantitatea de oxigen și carbohidrați produsă este mai mare decât nevoile plantei și atunci oxigenul este eliminat în aer, iar carbohidrații sunt stocați în celulele plantei.

Aceste reacții aplicate la scară planetară, ne fac să înțelegem cât de importante sunt pădurile pentru noi ca specie. Mai mult, fotosinteza este direct proporțională cu lumina, concentrația de dioxid de carbon și temperatura și se produce exclusiv prin frunze. Dacă suprafața totală frunzelor se reduce datorită defrișărilor, incediilor, etc, tot mai puțin dioxid de carbon va fi prelucrat de plante.

Dar să revenim la respirația plantelor și felul în care ne ajută.

Pe timpul nopții, în lipsa luminii solare așadar, planta are în continuare nevoie de hrană, dar pentru că nu există lumină care să-i pornească laboratorul intern, consumă cele necesare din mediu: oxigenul din aer și nutrientii din sol. În timpul procesului de hrănire nocturnă planta elimină dioxid da carbon, exact ca și noi.

Tocmai din cauza acestor emisii (foarte mici) de dioxid de carbon pe timpul nopții, există păreri conform cărora nu este indicat să ținem plante în dormitor.

Foarte important: nu confundați dioxidul de carbon produs de noi și plante când respirăm, inofensiv în cantități mici, cu monoxidul de carbon, un gaz rezultat în urma arderilor, cu adevărat periculos!

 

Sursa imagine: https://fengshuinexus.com/

Toate efectele benefice ale plantelor

Pe lângă oxigen, procesele celulare ale plantelor produc și alte efecte benefice nouă:

  • Reglează umiditatea aerului, prin transpirația proprie – un remediu foarte bun pentru aerul uscat de pe timpul iernii
  • Produc ioni negativi, exact ca purificatoarele de aer electrice, care atrag și distrug particulele de praf, spori, bacterii, s.a.
  • Unele specii de plante au capacitatea de a filtra și îndepărta poluanți precum formaldehida, xylenul, toluenul și benzenul, emise fie de mobilier, covoare, pături, produse pentru amenajări și reparații, fie intrate de pe fereastră.
Sursa imagine: http://blog.casper.com/

Cum ne afectează nivelurile nepotrivite de oxigen sau CO2 în dormitor

Pentru a dormi bine și sănătos, nu trebuie să ne bazăm doar pe prezența sau absența plantelor din dormitor, ci să facem tot ce ține de noi pentru a menține aerul și camera curate: desprăfuit, aerisit, curățenie generală. Iar încăperea trebuie să fie suficient de mare conform numărului de persoane care doarme acolo și nu aglomerată cu mobilă.

Dacă ne referim doar la prezența celor 2 gaze produse de plante, efectele lor sunt acestea:

  • Dacă în camera în care dormim este prea mult CO2, atunci crește și nivelul de CO2 din sângele nostru, iar creierul va declanșa sistemul de alarmă, schimbându-ne ritmul respirației: mai rapidă și sacadată.  Involuntar începem să ne agităm capul pe pernă, ca în căutarea unei guri de aer proaspăt.
  • Prea mult oxigen în aerul din cameră are efecte inverse: ne menține treji și alerți, ca și după o rundă de exerciții fizice, iar privarea de somn nu este bună pentru sănătatea noastră pe termen lung.

O plantă perfectă pentru dormitor: Planta șarpe sau Limba Soacrei (Sansevieria trifasciata)

Originară din partea de vest a Africii, Limba soacrei crește în smocuri dense din rizomii cu ajutorul cărora se și înmulțește. Este perfectă pentru dormitor din 3 motive:

  • Tolerează niveluri mici de lumină
  • Are nevoie de foarte puțină apă
  • Respiră invers decât celelalte plante, producând oxigen noaptea și dioxid de carbon ziua. Asta se datorează unei adaptări căpătate în țara ei de origine, care o face să își închidă porii ziua pentru a nu pierde apa și nutrienții sub soarele arzător.
Planta şarpe elimina benzenul şi formaldehidele, iar noaptea produce o mare cantitate de oxigen

Alte plante bune pentru calitatea aerului

Folosește așadar cu încredere limba soacrei în dormitor, dar poți lua în considerare și alte plante cu o capacitate mare de a distruge substanțele nocive din aer emise de aparatele electrice, dotări, masele plastice, și cam tot ce ne înconjoară și este produs industrial.

Da, majoritatea plantelor de apartament produc dioxid de carbon noaptea, dar cu mult mai puțin decât partenerul de pat sau animalul tău de companie. În plus, plantele produc ziua oxigen, astfel că este un schimb echitabil!

Funcție de spațiul pe care îl ai și stilul pe care ți l-ai ales pentru amenajare, poți include în decorul dormitorului tău câteva ghivece de flori cu un dintre plantele de mai jos. Majoritatea sunt foarte puțin pretențioase și nici nu au nevoie de lumină solară directă:

  • Planta păianjen, voalul miresei sau crinul verde (Chlorophytum comosum)
  • Bromelia
  • Dracaena
  • Copacul cu bani, floarea norocului sau copacul de jad (Crassula ovata)
  • Ferigile
  • Ficusul
  • Crinul păcii
  • Iedera

Mai multe detalii despre plantele care ne mentin aerul curat in articolul 10 plante de interior care elimină substanţele nocive şi cresc calitatea aerului.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.