Plantările de toamnă în grădină. Puțină muncă pentru o explozie de culoare și arome în primăvara următoare

Să te ocupi acum de plantările de toamnă în grădină este un mijloc sigur de a-ți face proprietatea să arate splendid la primăvara și vara următoare. Flori, pomi fructiferi sau ornamentali, arbuști cu flori sau fructe – dacă le acorzi acum puțină atenție, la primăvară te vei bucura de o explozie de verdeață, culoare și arome.

Toamna este un anotimp perfect pentru a completa zestrea de plante din grădină și din punct de vedere al timpului disponibil și al orientării în teren. Treburile cele mai multe și mai urgente s-au terminat, majoritatea frunzelor au căzut, iarba s-a oprit din creștere și, dacă ai adunat frunzele uscate, planul grădinii este perfect vizibil și îți dai seama foarte ușor ce și unde trebuie divizat, plantat, curățat, s.a.

Așadar, iată ce plantări de toamnă în grădină poți face acum, pentru o grădină și mai spectaculoasă la anul.

Toamna se plantează bulboasele

Zambilele, narcisele, lalelele, lăcrămioarele, ghioceii, dar și irișii și crinii, sunt printre cele mai frumoase surse de culoare și verdeață pentru grădina ta, din primele zile de primăvară și până ce grădina va fi luată în stăpânire de tradafiri.

Nu contează pe care le preferi, cumpără-le și împământează-le la adâncimea corectă și neapărat cu rădăcina în jos :). Sapă și afânează bine solul, trasează linii cu bețe sau sfori și fă din bulbii plantați orice model îți place.  Încă de la sfârșitul iernii ce vine vei începe să fii răsplătit cu o miriadă de culori și parfumuri, începând cu frumoasele narcise și ghicei și terminând cu zambilele, lalelele și lăcrămioarele, astfel încât cu siguranță că va fi meritat tot efortul depus acum.

Plantează bulbii sau rizomii acum, divizează tufele care s-au aglomerat în cursul anului și vei da astfel o șansă micilor rădăcini să se prindă bine și să fie apte pentru a hrăni viitoarea plantă peste doar câteva luni.

Știai că toamna este cel mai bun anotimp pentru plantarea usturoiului?

Copaci și arbuști fructiferi

Tot din perspectiva înrădăcinării mai bune, acum, toamna târziu este momentul perfect pentru plantările de copaci și arbuști fructiferi cu rădăcină nudă. Plantează acum, udă abundent dacă este o toamnă secetoasă și atât timp cat partea aeriană a plantei este dorminda, rădăcinile vor avea timp să se prindă perfect. Protejează rădăcina de frig prin acoperire și mușuroire cu pământ fin și mulci, dacă trebuie.

Vezi AICI cum și de ce se plantează pomii fructiferi și arbuștii, toamna.

Tradafirii

Tot acum, toamna, se plantează și trandafirii cu rădăcină nudă, dar și cei la ghiveci. Avantajul principal al trandafirilor cu rădăcină nudă este prețul, dar și mărimea: plantele la ghiveci tind să fie mai mici, chiar dacă se pot planta aproape în orice anotimp.

După ce îi plantezi, nu uita că este vital pentru tradanfiri să îi mușuroiești cu pământ fin, pentru a nu le îngheța rădăcinile și să îi scurtezi puțin, dacă este cazul. Dar este de preferat că tăierile să le faci în primăvară, după ce planta se va fi prins temeinic.

Dacă ai pus butași de trandafiri la prins ai deja ai mugurași sau chiar frunzulițe, nu uita să îi protejezi de frig. Creează un mic solar dintr-o sticlă de plastic fără fund înfiptă în sol și fixează-l bine cu pământ pe exterior. Până ce vine înghețul, continuă să uzi și aceasta tufă de trandafiri în miniatură, pentru a o ajuta să treacă cu succes peste lunile de iarnă.

Dacă este o toamnă secetoasă, ca aceasta prin care trecem, toate aceste plante au nevoie de apă pentru a se prinde. Așa că până ce va sosi înghețul, udă cat se poate de des și pune mulci deasupra pământului săpat, pentru a menține evaporarea la cote minime.

Tu ce ți-ai propus să plantezi toamna asta?

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.