Pereți verzi din licheni și mușchi decorativi. Aranjamente ușor de îngrijit pe care le poți face și tu

Dacă ți-ai dorit vreodată un perete viu sau un tablou din plante vii, dar te-ai oprit  din cauza lucrărilor de întreținere complicate, atunci consideră ca altenativă aceste aranjamente cu licheni și mușchi decorativi.

Experiența este unică pentru că aranjamentele cu licheni și mușchi decorativi, deși ne încântă cu nuanțe de un verde atât de viu, nu au nevoie de mentenanță și îngrijiri speciale, decât dacă includ și plante vii, cum sunt epifitele sau florile tăiate. Desigur, ne referim aici la lichenii și mușchii naturali, conservați, nu la cei de plastic.

Mai mult, poți face și tu cu mare ușurință aranjamente decorative pentru perete, masă, mini-grădini perfecte, felicitări și tablouri folosind doar câțiva licheni decorativi și orice altceva mai ai la îndemână: crenguțe, pietricele, ciuperci de copac, poate o floare artificială sau o epifită. Vezi mai jos câteva imagini cu aranjamente spectaculoase și detalii despre cum se pot face.

Ce sunt și care este diferența dintre lichenii și mușchi

Deși trăiesc în medii asemănătoare și adesea împreună, mușchii și lichenii nu ar putea fi mai diferiți.

Mușchiul este o plantă scundă, cu frunzulițe mici, verde intens, fără rădăcini, care își ia nutrienții și apa din aer. Îl găsești în orice pădure, mai ales pe versanții nordici, mai umezi și răcoroși și pe scoarța copacilor bătrâni, tot pe partea nordică. Îți poți cumpăra chiar un ghiveci cu mușchi viu sau poți recolta mușchi din pădure și apoi să îl pui într-un vas scund, cu pietriș pe fund și compost cu compoziție acidă deasupra.  Tot ce ai de făcut apoi este să îl stropești cu apă din când în când, pentru a-l păstra viu.

Mușchiul conservat/uscat este mușchiul din pădure, recoltat și uscat, care se poate folosi în aranjamente cu flori artificiale sau flori tăiate.

Muschi si licheni in mediul lor natural. Muschiul este cel varde inchis, iar lichenul este cel verde deschis. Imagine Cassandra Robillard.

Lichenii sunt o combinație între o algă și  ciupercă: algele oferă hrană ciupercii în timp ce ciuperca protejează alga de uscăciune și soare. Au forme și nuanțe foarte diferite și intersante, de aceea sunt ideali pentru decorațiuni, în stare conservată.

Funcție de umiditatea din jur, lichenii vii arată diferit, astfel: când umiditatea este ridicată, algele verzi devin mai vizibile, astfel încât lichenul ajunge să semene cu mușchiul la culoare. Când sunt uscați, lichenii au diferite culori, de la ruginiu până la alb.

Lichenii se recoltează, se tratează pentru a-și păstra forma,  și de multe ori se colorează, iar textura lor deosebită îi face perfecți pentru aranjamente variate, de la ornamente pentru sărbători, până la buchete la evenimente. Îi poți cumpăra și tu și poți alcătui un tablou minunat ca acesta de mai jos.

Tablou cu diferite soiuri de muschi si licheni. Sursa imagine: realbodywork.com

Sub ce forme se prezintă lichenii și mușchii decorativi

Licheni decorativi sunt cea mai bogat colorată categorie, prezentându-se la pungă, în diferite gramaje și culori. Pot fi folosiți în orice combinație și aranjament cu plante artificiale sau naturale, atât timp cat nu le sufocă e acestea din urmă.

Mușchiul poate fi găsit în comerț sub formă de covoraș, bulgăre sau amestec de plăntuțe uscate – depinde ce proiect ai.

Aranjament pentru masa cu muschi si lumanari.

Cum poți face și tu aranjamente cu licheni și mușchi conservați

Reține că ceea ce cumperi tu din magazin nu sunt plante vii, ci uscate și tratate, așa că trebuie folosite în aranjamente temporare cu plante vii, sau permanente cu flori artificiale, cum sunt aceste magnolii.

Îi poți cumpără și folosi pentru decoruri tematice cu plante arficiale sau plante tăiate, pentru ocazii speciale sau pentru mica ta afecere cu decorațiuni. Nu este deloc o idee bune să îi folosești în combinație cu plante vii, pe sol sau în ghivece, pentru că vor absorbi umiditate și vor deveni o gazdă perfectă pentru mucegaiuri și împreună vor sufoca plantele vii.

Epifitele sunt o altă soluție, dar trebuie să ții cont și de condiitile de care au acestea nevoie pentru a trăi și că în tablouri sau pereții verzi trebuie sa creezi pentru ele un fel de “buzunar” din care să le poți scoate la nevoie pentru a le stropi cu puțină apă când au nevoie.

O coronita de Craciun mai deosebita. Sursa imagine: shopterrain.com

Proiect pentru acasă: un tablou din licheni, mușchi și flori artificiale

Sigur ai pe undeva pe acasă o ramă veche, căruia nu îi mai găsești utilizare. Dacă îi aplici pe spate o bucată de carton gros sau placaj, creezi un fel de cutie cu margini drăguțe, în care poți începe să aplici lichenii, mușchii și florile artificiale.

Tot ce îți trebuie este un pistol cu silicon și poți începe. Atenție! Siliconul se aplică doar pe placaj/carton, nu pe licheni sau mușchi.

Gazon din muschi pentru o casuta din povesti.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.