Parcarea solara si masina electrica – un pas in plus spre independenta energetica

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Masina electria este deja o alternativa viabila, inclusiv in Romania iar alimentarea cu energie electrica ieftina devine in aceste conditii prioritara, asa ca se impune fie parcarea solara, fie producerea de energie regenerabila prin alte mijloace.

La masina clasica, solutia alimentarii este la indemana, sub forma de benzinarii la tot pasul, dar, daca nu cumva vom avem parte de trecerea la energii alternative prin politica de stat, atunci folosirea unei masini electrice este problematica, cel putin pana ce fenomenul capata oarecare amploare, iar solutiile individuale sunt bine-venite.

Parcarea solara

Parcarea solara este parcarea al carui acoperis este placat cu panouri fotovoltaice. Daca nu poti instala panouri fotovoltaice pe acoperis, aceasta solutie este o alternativa viabila, mai ales ca i se poate istala si un sistem de urmarire a cursului soarelui.

Energia solara produsa astfel  o poti folosi pentru incarcarea bateriilor masinilor solare, sau in orice alt scop pe proprietatea ta: iluminat, AC/incalzire, aparatura electrica, etc.

Parcarea solara cu sase locuri – functii de baza:

 • Adaposteste de soare 6 masini
 • Produce intre 25.000 si  35.000 kWh/an
 • Se adapteaza oricarui tip de proprietate, dandu-i valoare si reducand amprenta de carbon
 • Permite o inclinatie de 15° a structurii de panouri, ideala pentru captarea razelor solare in functie de fiecare anotimp, de estetica, de umbrire si nevoile de mentenanta
 • Se poate livra si instala oriunde in lume
 • Structura este din otel galvanizat
 • Panourile voltaice au o garantie de utilizare de peste 30 de ani

Optional, parcarii i se pot adauga si alte facilitati, extrem de utile, precum:

 • personalizare cu logoul si culorile firmei sau autoritatii publice
 • sistem de urmarire automata a parcursului soarelui (traking), pentru maximizarea captarii de energie. Sistemul de tracking duce la o crestere a productiei de energie cu circa 30%.
 • prize pentru incarcarea masinilor electrice
 • sistem de iluminat cu LED-uri
 • camere de luat vederi, acces wireless la internet, etc.

parcari_masini_electrice5

parcari_masini_electrice2

parcari_masini_electrice3

parcari_masini_electrice4

Parcarea solara mobila

Comercializata sub numele EVARC (Electrical Vehicle Autonomous Renewable Charger sau Incarcator autonom cu energie solara pentru automobil electric), este prima de felul sau din lume: complet autonoma, complet mobila, capabila sa produca si sa incarce un automobil electric cu energie solara, si/sau sa asigure un minim de energie pentru o locuinta izolata.

Incape perfect pe un loc standard de parcare. Daca doresti sa o muti, remorcheaz-o pana la urmatorul amplasament.

Daca o comanzi, o vei primi gata de utilizare, montata deja pe propriul sau tren de rulare. Nu necesita fundatii sau autorizatii de constructie (doar de amplasare), avand propria sa platforma.

Panourile solare de pe acoperis capteaza energia solara si o stocheaza in bateria integrata, pana ce masina va trebui alimentata. Pentru eficieta maxima, EVARC are integrat de la bun inceput un dispozitiv de urmarire a soarelui (traker).

parcari_masini_electrice7

Masini electrice disponibile prin Smart Instal

Renault Twizy , masina electrica cu 2 locuri, 1000 kg, pentru oras si periferie, ideala pentru a fi condusa in mod legal de catre tinerii peste 14 ani. Este proiectata pentru a fi o alternativa mai sigura la biciclete si scutere pentru traficul urban, este o masina sportiva (rapida), dotata cu un motor electric de 13 de cai putere si baterii ce pot inmagazina energie pentru 60 mile (cca. 100km) la o viteza maxima de 50 km/h.

Alte tipuri de masini electrice pot fi utilizate atat in scop personal, dar si pentru activitati de taximetrie, inchirieri (in special in orasele aglomerate) si/sau obligativitate de a circula in zonele istorice ala oraselor, pentru a elimina poluarea acestor zone.

Pentru activitati de aprovizionare locala, pentru activitatile de intretinere a oraselor (Ex. zone verzi, apa-canal, termoficare, electrice-iluminat stradal), politie locala, comert stradal (parcuri)etc., poate fi utilizat acest tip de autovehicul electric.

Se mai pot folosi pentru Politia Locala sau ca masini pentru comert stradal in zone de agrement.

Transportul  local si/sau turistic, pe timpul verii, poate fi facut cu astfel de masini. Transportul local cu masini electrice poate reduce costurile de transport cu peste 50%, devenind mult mai atractiv pentru locuitorii oraselor.

Toate aceste tipuri de masini pot fi alimentate fara costuri, de la sistemele de parcari SOLARE.

Finantarea

Sistemul parcare electrica + masina electrica se poate finanta, incepand din anul 2014, cand a intrat in vigoare Legea eficientei energetice, printr-un contract  de performanta energetica.

Intr-un astfel de contract sunt implicate 2 sau 3 parti:

 • societatea ESCO (societate prestatoare de servicii energetice), care isi asuma prin contract: finantarea investitiei, realizarea unei anumite economii de energie, riscurile investitiei si responsabilitatea operarii si asigurarii mentenantei pe toata durata contractului.
 • beneficiarul, care, prin contractul de performanta energetica, va fi scutit fie de costul investitiei initiale si va beneficia de economii de energie lunare – daca este autoritate locala, sau doar de o parte din chetuielile cu energia, corespunzator economiilor generate de noile echipamente – daca este societatea comerciala sau persoana fizica.
 • a treia parte este de obicei finantatorul, care poate fi o banca comerciala, o banca de investitii, etc.

Cele mai avantajate sunt, din punct de vedere al finantarii unei astfel de investitii, autoritatile locale, iar scaderea cheltuielior acestora ar trebui sa se reflecte in nivelul general de dezvoltare al localitatilor in care traim cu totii.

Persoanele fizice si juridice private care se hotarasc sa valorifice astfel de oferte, vor trebui sa suporte investitia initiala din surse proprii sau imprumutate, dar economiile care se vor obtine imediat dupa instalare, vor amortiza investitia in cativa ani sau vor ajuta la rambursarea creditului, prin economiile generate. Consumurile/economiile se pot contoriza si raporta foarte transparent.

In calitate de socitate ESCO, Smart Instal are sarcina de a eficientiza sistemele pe care le detineti si pe cele pe care le veti instala, astfel incat, per total, consumurile gospodariei, firmei sau insitutiei dvs sa scada substantial.

Indiferent care este statutul dvs juridic, solutiile vor fi alese individual, cu scopul de a reduce consumul de energie primara, dar fara a se renunta la confort, iar contorizarea si calculele se vor face transparent.

Cere oferta aici : info.smart.install@gmail.com

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.