O noua tendinta: cum sa traiesti pe picior mare intr-o casa mica

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Casele mici sunt deja o realitate pe continentul American, iar tendinta pare sa se extinda si in restul lumii, dupa decenii de extindere a casei pana la suprafete absurde si dotarea ei cu utilitati ce frizeaza moftul, pe fondul cresterii economice, dar si a indatorarii excesive. Motivele sunt pe de o parte foarte evidente: bani mai putini cheltuiti cu achizitia si intretinerea casei, pe de alta parte mai subtile si personale: dorinta de a trai mai “verde”, dorinta de imparti acest stil de viata mai simplu cu vecini care impartasesc aceleasi valori, dorinta de a trai in stranse legatura cu familia extinsa si prietenii.

De la inceputul crizei, dar mai ales in ultimii ani, se pare ca oamenii au inceput sa reevalueze conceptul de lux. Luxul inseama suprafete uriase platite cu bani grei si viata personala sacrificata, timp de 30 de ani sau mai mult, sau inseamna traiul simplu, mai putin pretentios, intr-o casa mica, si timp liber mai mult petrecut alaturi de familiei si prieteni? In fond, o casa mare, cu dependinte, inseamna atat spatiu personal suficient, cat si spatiu pentru toate activitatile si hobbyurile care te pasioneaza si fara de care, o casa mica sau un apartament mic este doar atat: un spatiu foarte mic in care sa traiesti, fara nici o bucurie/pasiune personala.

Solutia gasita de cateva familii din Portland, SUA, este inovatoare pentru ca desi casele propriu-zise sunt mici (sub 50 mp, unele chiar sub 30 mp), familiile care le locuiesc pot imparti o serie de sisteme si zone astfel incat sa nu le lipseasca absolul nimic: sistemul de colectare a apei de ploaie, gradina de zarzavaturi, spalatoria, parcarea de biciclete, bancul de reparatii, abonamentul de internet si chiar bucataria – desi fiecare casuta are chicineta sa pentru gustari rapide.

Familiile care si-au ales acest stil de viata sustin ca, pe langa economiile substantiale de bani la achizitia si intretinerea locuintei, au castigat mult la capitolul socializare, au legat prietenii stranse cu oameni care au aceleasi pasiuni – lucru care nu se intampla in vechile lor locuinte izolate – si contribuie in fiecare zi la construirea si administrarea comunitatii locale. In plus, exista intalnirile pentru rezolvarea diverselor probleme comune, dar si cinele comune, care presupun ca fiecare familie, pe rand, sa gateasca cina pentru toti membrii comunitatii, ceea ce aduce economii, dar si timp liber de calitate petrecut cu prietenii. Cat si ce anume se imparte, decide fiecare comumitate in parte.

case_mici_in_comun1

case_mici_in_comun2\ case_mici_in_comun3

case_mici_in_comun4

case_mici_in_comun5

case_mici_in_comun6

case_mici_in_comun7\  case_mici_in_comun9\ case_mici_in_comun11case_mici_in_comun12

case_mici_in_comun10

O astfel de comunitate, a plecat de la o casa obisnuita cu garaj, construita pe un lot de pamant suficient de mare, ai caror proprietari au transformat mai intai garajul intr-o casuta mai mica, pe care au vandut-o, si apoi au permis contruirea inca a 2 sau 3 casute, care impart curtea centrala si diverse alte utilitati, si care fac astfel economii in timp ce devolta relatii trainice cu vecinii. Proprietarii initiali isi vor termina de platit contractul de credit cu 10-15 ani mai devreme, iar noii sositi vor beneficia de un trai de calitate, in casa proprie, la costuri mai mult decat rezonabile.

case_mici_in_comun21

case_mici_in_comun22

case_mici_in_comun23

Experiment reusit sau nu, numai timpul va decide, dar in aceste vremuri complicate, acest sistem de casa mica plus anumite utilitati la comun, pare o solutie inteleapta si sanatoasa.

Sursa: Daily Sightline

[divider]

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.