O magazie transformată în căsuță de grădină cu utilizări multiple

Odată ce am construit o magazie, aceasta are mari șanse de a se transforma cu timpul într-un spațiu supraaglomerat și dezordonat, plin de toate câte nu le vrem la îndemână, dar pe care încă nu ne îndurăm să le aruncăm sau să le donăm. Dacă curtea ta nu este foarte mare și ai o magazie, aruncă o privire peste această transformare proiectată și construita de arhitectul Rodrigo Moreno Masey pentru curtea sa. Vechea magazie de pe proprietate a fost recondiționată și amenajată ca căsuță de grădină cu utilizări multiple.

Această magazie transformată în căsuță de grădină este foarte primitoare și completează frumos curtea nu prea mare și casa de locuit, fiind gândită să  funcționeze ca birou, sală de cinema, sală de gimnastică, bibliotecă, sală de ședințe, terasă și magazie (parțial) unde să fie adăpostite discret cele necesare pentru buna funcționare a curții: unelte și utilaje pentru gazon, bicicletele și grătarul.

Căsuța completează minunat curtea, atât prin pavajul  care se continuă înăuntrul clădirii și lipsa pragurilor, cât și prin intermediul ușii rulante din panouri de sticlă, care dispare complet din vedere odată ce este deschisă.

magazie transformata in spatiu pentru familie 4

Formă simplă, amenajări inspirate din călătorii

Noua amenajare înglobează tot felul de trăsături remarcate de arhitect în călătoriile sale prin lume, cum ar fi placările cu lemn întâlnite la un hambar din Austria sau ușa rulantă întâlnită la o berărie din Oregon.

Forma magaziei este extrem de simplă, ca o casă de păpuși aproape: un dreptunghi cu un acoperiș în 2 ape, fără nimic special. Tocmai forma aceasta atât de curată a permis o amenajare foarte contemporană, cu linii la fel de curate, în timp de exteriorul este placat cu lemn de stejar reciclat, aranjat astfel încât să creeze un model geometric.

magazie transformata in spatiu pentru familie 2

Interior primitor și multifuncțional

Interiorul este decorat la fel de simplu: rafturi cu utilizări multiple de sus  până jos pe cel mai mare perete, un alt perete vopsit simplu în gri pentru proiecțiile de film, iar cel de al treilea este acoperit cu placaj, pentru a găzdui un mic birou primitor. Canapeaua galben strălucitor și rafturile albe luminează plăcut interiorul.

Podeaua este placată simplu, cu plăci mari de ceramică ce se continuă și pe terasa adiacentă, asigurând astfel continuitatea cu grădina, iar ușa este din cele de garaj cu paneluri de sticlă, care se rulează frumos pe tavan cu ajutorul unui motoraș electric, lăsând complet liberă intrarea.

Mica clădire nu și-a pierdut complet funcția de magazie, dar partea care a fost păstrată pentru așa ceva este ascunsă discret în spatele unor uși din lemn, similare cu restul placării, iar aici sunt găzduite toate cele câte trebuie pentru o curte cu grătar, plus ceva echipament sportiv.

Exteriorul este important chiar și la o magazie

Clădirea nu are jgheaburi și burlane pentru că întregul acoperiș este prea mic penru a crea probleme cu cantitatea de apă acumulată, iar apa care totuși se scurge spre sol face asta prin intermediul placărilor verticale. În cazul ușilor s-au montat niște picurătoare speciale care îndepărtează evetualele perdele de apă de deschiderile respective.

O magazie, fie ea și amenajată atât de frumos își găsește utilizare doar câteva luni pe an într-un climat majoritar rece ca al Angliei (ca și al României, de altfel), dar pentru a se asigura că poate fi folosită tot anul, arhitectul a instalat încălzire și a izolat clădirea termic foarte bine. Drept urmare, această magazie foarte bine izolată, cu ușa sa din panouri de sticlă pentru lumina naturală, poate fi folosită absolut tot anul. 

Sfatul lui Moreno: “când contruiesti ceva în curte, trebuie să arate foarte bine, pentru că va face parte din ceea ce vei vedea în fiecare zi, atât tu cât și vecinii tăi”. În plus, iată, poate că după un număr de ani, te hotărăști să schimbi întrebuințarea clădirii și ar fi bine să ai ceva solid de la care să pleci în noul proiect.

Noua clădire a îmbunătățit considerabil utilizarea curții arhitectului, acum având 2 terase de care să se bucure vara, plus un spațiu multifuncțional de care se poate bucura întreaga familie în orice zi a anului.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.