O casa de lemn ce urmeaza panta colinelor din jur

Cand copiii au plecat de acasa, acest cuplu a decis sa vanda casa mare de la oras si sa-si contruiasca o casa de lemn, mai mica,  in inima naturii pe care o iubesc nespus. Colinele blande de langa Velesovo, Slovenia, cu muntii in fundal, sunt mediul perfect pentru ei, si astfel a inceput sa se contureze proiectul unei case mici, din lemn, sustenabile din toate punctele de vedere si eficienta energetic.

casa_lemn_slovenia0

casa_lemn_slovenia2

Structura simpla si fluida

Structura casei este simpla, trecerile sunt fluide si logice,  iar planul a fost conceput astfel incat casa sa se adapteze atat la nevoile celor 2 rezidenti permanenti, dar sa poata gazdui inca 4 la nevoie  – copiii cuplului si familiile lor.

Casa reinterpreteaza o casa de lemn traditionala, specifica regiunii si aduce la standarde moderne toate trasaturile acestui tip de proiect: structura de lemn, caminul de piatra, sauna, simplitatea structurii.

casa_lemn_slovenia9

3 volume dispuse perpendiculatr pe curbele de nivel

Structura principala este asezata perpendicular pe directia pantelor, are o lungime totala de 33 de metri si este formata din 3 volume unite unul de celalalt prin trepte. Forma sa alungita si subtire urmeaza panta colinei si isi pastreaza inaltimea fata de aceasta pe toata lungimea, ceea ce face ca vizual sa devina parte a peisajului.

Interior, cele 3 volume sunt legate intre ele prin scari, oferind de fiecare data privelistea urmatoarei incaperi/activitati. Ultima, sau prima, depinde cum privesti, este veranda, care se deschide spre exterior si capteaza soarele, trasferandu-l spre spatiile continue din spate prin intermediul ferestrelor mari. Veranda este orientata spre sud si este protejata de razele puternice ale soarelui de vara si de ploaia de acoperisul extins.

casa_lemn_slovenia3

casa_lemn_slovenia4

Solutii pentru oaspeti

Casa este cuibul celor 2 proprietari, dar arhitectii au trebuit sa ofere solutii si pentru vizitele lungi ale inca 4 membri ai familiei. Astfel, spatiile comune au devenit un mix de spatii de depozitare, spalatorie, baie, sauna si treceri, in acord cu obiceiurile familiei extinse.

Livingul este dominat de semineul imbracat intr-un intreg bloc de piatra.

casa_lemn_slovenia5

In spatele semineului, pe a doua platforma, se afla bucataria si locul de luat masa, de unde se admira livingul si terasa.

casa_lemn_slovenia6

Coridorul ce duce spre zona de noapte a casei nu este practic un coridor, din moment ce face parte dintr-un spatiu sau altul, functie de cum sunt deschise sau inchise camerele cu usi sau pereti culisabili.

casa_lemn_slovenia8

casa_lemn_slovenia7

Date tehnice

  • Suprafata utila: 155 m2
  • suprafata teren 1116 m2
  • material ce constructi: lemn
  • consum energetic: PHPP= 23,5 kw /(m2a)
  • pompe de caldura apa-aer
  • refolosirea aerului cald
  • colectarea si folosirea apei de ploaie
  • sistem de management al cladirii

casa_lemn_slovenia11

casa_lemn_slovenia10

casa_lemn_slovenia_plan

Sursa:

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.