Noi tehnici de armare a cimentului în această casă modulară prezentată la Bienala de arhitectură de la Veneţia
0 comentarii

Bienala de arhitectură de la Veneţia a dezvăluit publicului un nou concept de casă modulară construită din blocuri goale de ciment armat.

Anupama Kundoo este un arhitect de origine indiană, recunoscută internaţional pentru experimentele sale cu materiale de construcţie şi prototipurile sale de clădiri sustenabile.

La bienela de arhitectură de la Veneţia, a cărei temă este „clădiri pentru o viaţă mai bună” – Anupama Kundoo a dezvăluit publicului rezultatul a 25 de ani de practică, 15 dintre aceştia fiind dedicaţi cercetării potenţialelor utilizari ale cimentului  armat – material uşor, rezistent, simplu de pus în operă şi insuficient exploatat în construcţii, în opinia ei.

Blocurile prefabricate de ciment armat, simplu de construit, asamblat şi foarte practice la interior, au apărut având la baza ideea de evoluţie bazată pe cunoaştere.



Alăturând cercetarile desfăşurate la Universitatea Tehnică din Berlin cu munca zidarilor din India, sau, altfel spus, gândirea high-tech cu materialele low-tech, simple şi umile pe care le au oamenii din zonele sărace la îndemână, au apărut noi tehnici de armare a cimentului şi implicit aceste blocurile modulare, simplu de turnat în orice gospodărie şi uşor de asamblat într-o locuinţă completă.

Printre materialele testate folosite pentru armare se numără plasa rabitz, resturi metalice cu diametru mic, fibra de sticlă, împletituri din bambus, cânepă şi sfori. În plus, cimentul se poate pigmenta, astfel încât interioarele modulelor să nu fie monocrome.

casa_modulara_ciment_armat6
Tehnici de armare: rabitz
casa_modulara_ciment_armat5
Tehnici de armare: plasa de sticla, canepa, lemn de bambus, resturi metalice
casa_modulara_ciment_armat7
Colorarea cimentului

Grosimea pereţilor unui astfel de modul este de 25 mm. Procesul de turnare este simplu şi durează 48 de ore să torni module pentru o casă întreagă. După un timp de urcare de 3-4 săptămâni, modulele sunt gata, iar asamblarea unei case poate dura numai 6 zile. Date fiind soluţiile de armare uşoare şi grosimea minimă, modulele de ciment sunt uşor de mutat şi montat.

Blocurile, sub formă de cutii, sunt apoi cladite conform planului casei, rezultând la interior o întreagă serie de rafturi, intrânduri, goluri pentru uşi şi ferestre.

casa_modulara_ciment_armat4 casa_modulara_ciment_armat3 casa_modulara_ciment_armat2

În India a fost contruită o casă întreagă după aceste principii, la un cost total de 4.000 USD. E drept, acolo pereţii nu trebuie să fie foarte groşi, dar, pe de alta parte, în zonele foarte calde se află şi cea mai mare parte a populaţiei sărace a globului.

casa_modulara_ciment_armat10

Aceasta este viziunea arhitectei despre construcţia unei case: puterea, cunoaşterea şi implicit demnitatea sunt redate viitorului proprietar, iar rezultatele sunt, pe lângă casa înseşi sustenabilitatea şi impactul minim asupra mediului înconjurător.

 

Sursa imagini: Archinect, Designboom

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.