Materiale utilizate la fundatii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Fundatiile se alcatuiesc in mod obisnuit din:

– beton armat;
– beton simplu;
– zidarie de piatra.

Caracteristicile betoanelor utilizate la executarea fundatiilor se stabilesc de proiectant in functie de destinatie, solicitari, conditiile mediului de fundare si influenta acestora asupra durabilitatii betonului din fundatii; acestea sunt definite in normativul NE 012-99.

Clasele minime de beton se stabilesc astfel:

a) Beton simplu

C4/5 – pentru umpluturi, egalizari si bloc (la fundatiile tip bloc si cuzinet).

b) Beton armat

C8/10 pentru fundatii izolate sau continue, fundatii monolite tip pahar, cuzineti, radiere si retele de grinzi neexpuse la actiuni agresive, cu procente optime de armare;

C12/15 pentru fundatii prefabricate tip pahar, fundatii supuse la solicitari importante si fundatii supuse la actiuni dinamice.

In conditii de agresivitate caracteristicile betoanelor se stabilesc ca in normativul NE 012-99 respectiv C215-88.

Tipul de ciment ce se utilizeaza la prepararea betonului pentru fundatii se stabileste in functie de influenta conditiilor mediului de fundare ca in normativul NE 012-99.

Otelul beton trebuie sa indeplineasca conditiile definite in documentul de referinta STAS 438/1-89 respectiv STAS 438/2-91.

Pentru armatura rezultata din criterii constructive se utilizeaza, de regula, otel OB37 iar pentru armatura de rezistenta rezultata din calcul se utilizeaza otel OB37, PC sau plase sudate din STNB.

Pentru fundatiile din zidarie de piatra documentul de referinta este STAS 2917-79. Mortarul intrebuintat este din var si ciment de marca minim M10 avand documentul de referinta STAS 1030-85.

Pentru fundatiile continue ale constructiilor cu cel mult un nivel amplasate in mediul rural se pot aplica si solutii constructive bazate pe folosirea materialelor locale. Fundatiile se pot realiza din zidarie de piatra sau beton ciclopian.

Betonul ciclopian = Beton simplu, in masa caruia au fost inglobati, la turnare, bolovani de piatra naturala sau blocuri obtinute din demolarea unor betoane sau a unor zidarii. Betoanele ciclopeene sunt intrebuintate in fundatii sau in ziduri in elevatie, pentru a face economie de beton,deci de ciment.

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.