Lucrările de toamnă la trandafiri şi pregătirea lor pentru iarnă

Lucrările de toamnă la trandafiri  au ca scop ferirea lor de ger, îndepărtarea părţilor afectate de boli sau orientate greşit si asigurarea apei dacă este o toamnă secetoasă. Sunt lucrări simple, dar care efectuate la timp, duc la rezultate spectaculoase în anul următor.

Tăierile de toamnă la trandafiri

Tăierea trandafirilor se face în aceleaşi scopuri ca şi le copaci: pentru a nu li se rupe ramurile în urmă acţiunii factorilor meteorologici (vânt, furtună, strat gros de zăpadă) şi pentru a crea o tufă aerisită, frumoasă şi sănătoasă, pentru anul următor .

Tăierea de toamnă scade talia tufei (cu până la 50 cm pentru trandafirii de tip tufă) şi scurtează suficient ramurile pentru a trece iarna cu bine.

Lucrări de tăiere la trandafirii tufă:
  • Se îndepărtează inflorescenţele uscate, ofilite, pentru a nu permite mucegaiurilor şi ciupercilor să se instaleze
  • Se taie toate capetele şi ramurile uscate
  • Se taie şi tulpinile care se încrucişează în centrul tufei – scopul este să creaţi o tufă care să permită circulaţia aerului
  • Se scurteaza tulpinile prea lungi, pentru a preveni ruperea din cauza vântului şi a greutăţii zăpezii/chiciurii.
  • Se taie orice codiţă de floare şi orice bucata de tulpina care este uscată.

Trandafirii urcători nu se taie acum, toamna, ci se leagă suplimentar pentru a nu fi rupţi de vânt, zăpadă şi chiciură.

lucrari de toamna la trandafiri
Cea mai sigura tehnica pentru inmultirea trandafirilor

Muşuroirea

Trandafirii se muşuroiesc bine, ca să supravieţuiască iernii. Dacă este nevoie, se aduce pământ afânat din altă parte a gradinii (dar nu bulgări!).

Muşuroiul din pământ afânat protejează rădăcina de ger, pe când bulgarii de pământ și crăpăturile de secetă din sol favorizează intrarea de aer rece aproape de rădăcina şi colet.

Muşuroirea se face înainte de primul îngheţ, cel târziu la începutul lui noiembrie.

Îndepărtarea şi arderea părţilor bolnave

Dacă odata cu tăierile aţi găsit tulpini, frunze sau flori pătate, tăiaţi-le şi ardeţi-le. Nu le lăsaţi la baza tufei şi nici nu le puneţi la compost, pentru că aşa perpetuaţi boala în anul următor.

lucrari de toamna la trandafiri

Tratamente de toamnă

După tăieri, este indicat să se aplice un tratamentul fitosanitar pe bază de cupru (Zeamă Bordeleză). Tratamentul este indicat pentru că cicatricile create prin tăiere sunt poartă de intrare pentru diverse boli şi în plus cuprul  ajută la maturizarea/lemnificarea ramurilor şi astfel acestea vor rezista mult mai bine la ger.

Fertilizările

Dacă obişnuiţi să adăugaţi fertilizatori, ştiţi că este bine să vă opriţi cel târziu la mijlocul lui septembrie, iar în zonele montane chiar mai devreme, la începutul lunii, adică cam cu 2 luni înainte de primul îngheţ. Este un semn pentru plantă să nu se mai dezvolte şi îşi va canaliza energia către lemnificarea tulpinilor existente.

Îngrijirea trandafirilor pe timpul verii

Udările

Trandafirii iubesc soarele şi apa (dar nu apa care stagnează!), aşadar, dacă este o toamnă secetoasă, chiar dacă opriţi fertilizările, continuaţi să udaţi trandafirii abundent până înainte de primul îngheţ, pentru a avea suficiente resurse pentru iarnă.

lucrari de toamna la trandafiri

Lăsaţi fructele pe tulpini

Dacă planta a fructificat, lăsaţi fructele la locul lor. Sunt un semn pentru plantă că vine iarna şi trebuie să-şi conserve energia, şi în plus sunt şi un dar pentru păsările care iernează în grădină sau în împrejurimi.

Transplantările şi plantările

Acum, odată cu curăţarea, puteţi transplanta trandafirii plasaţi nepotrivit (în locuri umbrite, cu curenţi puternici sau în care stangneaza apă) sau puteţi cumpără unii noi, la ghiveci, pentru a-i planta. Este suficient timp să se înrădăcineze bine până ce iarnă îşi va intră în drepturi, dar va trebui să-i şi udaţi abundent în primele săptămâni de la plantare, pentru a se prinde.

Vezi aici cum se plantează trandafirii la ghiveci.
plantare trandafiri la ghiveci

Lucrările de toamnă la trandafiri este un material realizat cu sprijinul Famousroses.eu . Sursa imagini: Gardeners’ World.

Foarfece utile pentru lucrul la arbusti cu tepi

Vezi Produsele recomandate

2 Comentarii

  1. Gelu Enoiu 19/09/2016 Răspunde

    Am din primavara anului trecut un butas de trandafir la care tulpina de grosimea unui deget si lunga de cca 20cm,s-a uscat. Din radacina a crescut insa o noua tulpina dar care s-a lungit f.mult. In toamna am scurtat-o la cca 25cm Anul acesta din tulpina a crescut o ramura lunga pe care am scurtat-o la un moment dat la vreo 35cm. Din ea s-au format 2 crengute care deasemenea s-au lungit f.f. mult. Nu inteleg dece planta creste asa zaluda si nici gand s-a infloreasca. Astept un sfat de la Dvs. Va multumesc anticipat

    • Buna ziua

      La o prima vedere este vorba despre lumina, mai precis despre lipsa ei. Specialistii spun ca pentru a se dezvolta corect si frumos, trandafirii au nevoie mult lumina (minim 5 ore / zi soare direct pe frunze) si multa apa.
      Unde este amplasat trandafirul dvs?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.