Includerea plantelor în spațiul de locuit – un apartament la parter

Beneficiile prezenței plantelor în apropierea  noastră sunt numeroase – aer curat, umiditate, liniște, echilibru, culoare – iar plantele nu cer foarte multe de la noi în schimb. Toate aceste beneficii devin și mai importante dacă programul sau stilul de viață nu ne permite ieșiri în natură, dar practic nu găsim întotdeauna soluții. Când este vorba despre a alege între comoditățile personale și prezența ghivecelor sau jardinierelor, aproape întotdeauna are câștig de cauză canapeaua, fotoliul, plasma sau biroul. Sau, și  mai rău, nici măcar nu luăm în calcul prezența unei plante, considerand-o ceva consumator de timp și energie.

Imaginile de mai jos sunt dintr-un apartament aflat la parterul unui bloc nou construit din Mexico City-o locuință în care s-a dorit unirea vizuală a interiorul cu exteriorul și unde se observă plăcerea proprietarului de a trăi în mijlocul naturii. Plantele folosite, sunt, evident, unele specifice climatului de acolo, dar există echivalente pe care le poți folosi, dacă îți dorești un astfel de aranjament și pentru tine. Sunt de reținut aici metodele folosite pentru includerea plantelor în spațiul de locuit, fără să incomodeze câtuși de puțin, dar beneficiind din plin de lumina naturală.

Ferestrele: folosește-te de priveliști

Primul mijloc de a aduce natura în casă este prin interiorul ferestrelor. Dacă ai norocul să fii orientat către o priveliște frumoasă, las-o să-ți bucure sufletul în fiecare zi. Proiectează ferestre generoase dar eficiente, și fiecare schimbare a naturii se va observa și din camera ta.

Daca ai parte de o priveliste frumoasa, valorific-o la maxim.

Jardinierele de pe terasă

Florile pe balcon se pot pune în multe feluri creative și frumoase, dar de obicei iarna trebuie retrase la interior. Dar dacă te bucuri de o terasă spațioasă, poți proceda ca acești proprietari: instalează o jardinieră generoasă și în ea plantează arbuști și arbori aclimatizați, care rezistă afară tot anul și își păstrează foliajul. Un astfel de arbust este  Thuja, de pildă.  Poți chiar forma un gard viu în felul acesta, care te protejează de indiscreții și îți oferă o perdea verde și foșnitoare oricând.

Mici grădini suspendate

Dacă îți place să ai multe flori, dar spațiul de pe pardoseală este prețios pentru tine, urcă-le pe pereți , la propriu. Aici s-a construit o structură metalică în care s-au instalat jardiniere și în fiecare dintre ele s-au plantat specii cu îngrijire minimă și creștere limitată, cum sunt suculentele și ferigile. În felul acesta mica grădină se poate extinde pe un întreg perete, fără a răpi prea mult din spațiul încăperii. Faptul că nu cresc mult pe înălțime și nici nu formează tufe abundente, face din suculente plantele ideale pentru acest tip de aranjamente. Un alt avantaj al suculentelor este acela că rezistă foare bine afară chiar pe timp de iarnă.

Plante mari la interior, pentru accent

Sigur, acolo unde  îți dorești accente de verdeață și ai lumina potrivită, poți instala o plantă impozantă, cu un vas pe măsură, pentru a oferi prospețime și un punct focal deosebit.

Nu renunța la ideea de plante verzi în casă, doar găsește-le locul și rolul potrivit și vei crea un ambient de excepție.

Fotograf: Rafael Gamo

Amenajare: ASP Arquitectura Sergio Portillo, via v2com

Subiecte similare:

Pereții verzi sau luxurianțele grădini verticale

Un alt fel de a folosi plantele la interior: pereți verzi în living 

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.