Încălzirea apartamentelor mici cu facturi zero: pompa de căldură cu panou solar termodinamic

Dacă trebuie să te deconectezi de la sistemul centralizat sau să înlocuieşti vechea centrală pe gaz, iată o soluţie pe care o poţi lua în considerare chiar dacă stai la bloc: un sistem pentru apă caldă şi căldură format dintr-o pompă de căldură aer-apă (murală sau de pardoseală) cu panou solar termodinamic sau cu ventilator.

Sună foarte tehnic şi complicat, dar denumirile componentelor sunt mult mai pompoase decât ceea ce face de fapt sistemul: preia energia din aer, indiferent de temperatura lui şi o transferă unui rezervor de apă caldă sau sistemului de încălzire prin intermediul unui schimbător de căldură. Sistemul este atât de eficient încât obţii reduceri la facturile de energie de 80% până la 100%.

În funcţie de dotările pe care le ai deja instalate – unii dintre voi au boilere electrice, de exemplu – de configuraţia şi poziţia apartamentului şi de nevoile tale de consum, sistemul care ar trebui să-l achiziţionezi poate include doar pompă de căldură cu panoul termodinamic şi/sau ventilator sau pompă plus un boiler.

Sisteme perfecte pentru spaţii mici, de până la 50 mp

Toate soluţiile de mai jos sunt configurate pentru a deservi spaţii mici, de până la 50 mp, cu economii de până la 80% la energie.  Pentru montarea acetor sisteme, va trebui să instalezi ventiloconvectoare – nu funcţionează cu calorifere.

Vezi Produsele recomandate

Pentru facturi ZERO la energie, va trebui să instalezi şi câteva panouri solare photovoltaice, dimensionate în funcţie de consumul echipamentelor şi eventual al celorlalţi consumatori din casă (frigider, televizor, ect).

Sistemele se pot achiziţiona cu ajutor de la stat, prin Programul Casa Verde

Dacă vrei să afli ce ţi se potriveşte şi care poate fi nivelul subvenţiei la proiectul tău, poţi folosi formularul de cerere de oferta de la finalul articolului, dar nu uita să adaugi toate detaliile despre apartamentul tău. O schiţa este foarte utilă şi ea.

Cele mai mici echipamente de Pompe de Căldură, care pot înlocui cu succes centralele termice murale pe GAZ de apartament, sunt:

 1. Green e-Pack AIR

greenpack1Este un sistem de Pompă de Căldură Aer-Apă, pentru producere ACM cu un COP 2÷5 (funcţie de temperatura aerului ambiental) şi un consum de energie electrică maxim de 0,5kWe. Asta înseamnă că, faţă de un boiler clasic cu rezistenţă de 1kWe, energia consumată de Green e-Pack AIR, este de 3 ori mai mică.

Dimensiunile acestui echipament sunt: 645 x 425 x 345 mm şi poate fi montat pe perete, în locul centralei termice murale.

Condiţie pentru eficienţă maximă: este necesară înlocuirea radiatoarelor cu ventiloconvectori. Pentru a putea fi folosită şi pentru ACM, se recomandă şi utilizarea unui boiler de minim 100L. Detalii aici.

 1. Green e-Pack seria E

greenpack3Este un alt model de Pompă de Căldură Aer-Apă, pentru producere ACM cu un COP 2÷5 (funcţie de temperatura aerului ambiental) şi un consum de energie electrică maxim de 0,5kWe.

Dimensiunile acestui echipament sunt: 300 x 430 x 340 mm şi poate fi montat pe perete, în locul centralei termice murale vechi.

Pentru a putea fi folosită şi pentru  ACM, se recomandă utilizarea unui boiler de minim 100L- 200L.

Sistemele Green E-Pack sunt foarte simplu de instalat:  se  conectează în boiler şi la panoul termodinamic.

Boilerul se umple cu apă rece şi apoi o supapă de presiune se închide.  Apa din cilindru circulă apoi prin sistemul termodinamic până când ajunge la 55°C.

Dacă ai deja boilerul, practic îl vei alimenta cu energie electrică produsă de panoul termodinamic, evitând astfel înlocuirea lui cu alt echipament.  Detalii aici.

 1. Thermoboil Mural 110L seria E şi I

thermoboil-muralEste o altă variantă de înlocuire a centralei termice murale pe gaz, cu o Pompă de Căldură Aer-Apă, pentru producere ACM cu un COP 2÷5 (funcţie de temperatura aerului ambiental) şi un consum de energie electrică maxim de 0,5kWe.

Diferenţa faţă de modele de mai sus, este că această are şi boilerul de 110L inclus.

Dimensiunile acestui echipament sunt: 1340 x 450 x 450 mm şi poate fi montat pe perete, în locul centralei termice murale vechi. Este un pic mai înaltă decât centrala murală pe gaz.

Această varianta are două soluţii de montaj:

 • Modelul I – cu vaporizator şi ventilator, montaj în interiorul clădirii.
 • Modelul E – cu panou SOLAR termodinamic, montat în exteriorul clădirii

Detalii aici.

 1. Thermoboil de pardoseală 100÷500L seria E şi I

thermoboil-pardosealaEste o altă variantă de înlocuire a centralei termice murale pe GAZ, cu o Pompă de Căldură Aer Apă, pentru producere ACM cu un COP 2÷5 (funcţie de temperatura aerului ambiental) şi un consum de energie electrică MAXIM de 0,35÷1 kWe(1kWe, pentru cel de 500L).

Sistemul mai include:

 • Varianta serie E: – pompă de căldură cu boiler inclus+panou SOLAR termodinamic
 • Varianta serie I: – pompă de căldură cu boiler inclus care are ventilator în loc de panou SOLAR termodinamic
 • Varianta serie E+I: – pompă de căldură cu boiler inclus cu ventilator+panou SOLAR termodinamic

Acoperă 100% necesarul de ACM şi încălzire.

Sunt caracterizate de un sistem dublu de evaporare încorporat, cuprins dintr-un panou solar termodinamic care colectează radiaţiile solare, precum şi energia ambientală şi un schimbător de căldură cu ventilator intern, care se activează când condiţiile de mediu sunt nefavoribile, profitând de energia din interior.

Cum funcţionează un sistem solar termodinamic?

Aerul, chiar şi la termperaturi negative, conţine energie. Panoul termodinamic preia (pompează) această energie din mediul extern şi o transfera în interior.

Lichidul de răcire circulă prin sistem la -5°C şi intră în sistem la -15° C, apoi se încălzeşte şi se evaporă. Lichidul evaporat este transformat în gaz şi prin intermediul reţelei de distribuţie solară intră în compresor. Pe parcursul compresiei gazul îşi măreşte densitatea, crescându-şi temperatura la 110-130°C, după care printr-un schimbător de căldură transmite căldură unui rezervor de apă caldă sau sistemului de încălzire.

Pe scurt sistemul solar termodinamic funcţionează exact ca şi frigiderul obişnuit de acasă numai că pe invers.

Astfel obţinem în mod continuu apă caldă la 60°C pe timp cu soare, cu vânt, ploios, chiar şi noaptea!

termoboiler2
Thermoboiler de pardoseala montat in balcon

Termeni

COP = eficienţa echipamentului, adică raportul dintre valoarea energiei primare consumate şi energia termică produsă şi livrată. O pompă de căldură de ultimă generaţie poate avea o eficienţă de 7, adică la 1kWe consumat se poate produce 7kWt.

ACM = apă caldă menajeră.

Material realizat cu sprijinul Smart Instal Deva.

10 Comentarii

 1. Emil Tudorache 13/02/2017 Răspunde

  Casa de incalzit are dimensiunile 8×8 m. si o inaltime de2,3 m. plafon

 2. Aurel MICLEA 04/05/2017 Răspunde

  Dl. Tudorache,…email 14-02-2017….nu ati raspuns (sau ati renuntat?)

  Pentru evaluarea unui sistem de incalzire si ACM pentru casa Dvs., trebuie sa primim mai multe detalii:
  tip de cladire (izolata sau NU-pereti,tavan,pardoseala)
  zidaria pereti exteriori(dimensiuni)
  ferestre tip (clasic;termopan cu dublustrat/triplustrat)
  planuri cu dimensiunile camerelor si destinatie

 3. Viorwl 21/03/2018 Răspunde

  Buna ziua.La un apartament de 54mp
  Este construit din cărămidă ,izolat cu polistiren de 10cm.are doua camere și în fiecare camera exista parchet de 12mm și sub parchet polistiren extrudat de 2cm.Holul și bucătăria are gresie.Geamuri termopane cu 3 camere.As vrea sa foloseasc caloriferele existente daca se poate.Ce echipament îmi trebuie.Am montat și un boilere electric de 80L

  • Dl. Viorel

   Pentru a utiliza un sistem „Energie verde”, pentru a fi si eficient, NU se recomanda a fi instalate pe radiatoare, in special pe cele clasice, existente. Radiatoarele existente sunt eficiente in cazul in care agentul termic depaseste 75⁰C, ori pompa de caldura nu depaseste 55⁰C. Despre radiatoare aici.
   Recomandarea este sa utilizati ventiloconvectori conectati pe instalatia existenta, sau unul singur de putere mai mare si distributia pe tubulatura de plastic de la Dedeman izolata…dar asta inseamna „santier”…mai mare.

   Noi avem montata in Birou (cca. 65mp) o pompa de caldura aer apa de 300L cu doua ventiloconvectoare, deoarece este open space(nu avem compartimentari).

   Daca ati avea un boiler termoelectric(cu serpentina) a-ti putea incalzi casa cu el…dar si aici ar trebui sa fie putin mai mare de 150L.

   Mai exista o varianta, sa conectati un sistem SOLAR Termodinamic, cu boilerul existent, pentru ridicarea temperaturii.

   O alta varianta este un incalzitor cu Inductie Magnetica instant de 6kWe (va trebuie alimentare 380V) sau unul cu acumulare de 60L cu 2x2kWe (alimentare la 220V, si poate fi selectata doar jumatate din putere), de asemenea combinate cu boilerul existent.
   Mai este o varianta cu incalzitor ionic de 2-3kWe, insa nu este o unitate compacta si nu se prea preteaza pentru apartamente.

   Daca doriti una din variante va rugam sa ne contactati pe email: ofertare.smartinstal@gmail.com ; tel.+40763650071

 4. Paul G. 11/05/2018 Răspunde

  Un apartament 85 mp izolatat cu vata minerala termopane si sistem incalzite in pardoseala subsol izolat cu polistiren 10 o recomandare de pompa de caldura.ms

  • Buna ziua,
   In functie de spatiul disponibil pentru instalare(interior/exterior), puteti folosi pentru interior pompe cu instalare pe pardoseala:
   -modelul BMTB 300 L-Pret £4.320,00 fara tva;
   -sau TB 500E+I HT -Pret 6.980,00 € fara tva;
   -sau ECOHEAT TD 500 -Pret 4.422,00 € fara tva;
   sau instalare pe perete:
   – TB 110E+Green e-Pack E -Pret 2.471,00 €+ 2.059,00 € fara tva;
   -sau TB 110I+Green e-Pack I -Pret 2.399,00 € + 1.904,00 € fara tva;
   -sau TB 110I+Green e-Pack E -Pret 2.399,00 € + 2.059,00 € fara tva;
   -sau ECOHEAT TD 110+ECOFLEX TD 04 -Pret 1.945,00 € + 3.199,00 € fara tva;
   -sau ECOHEAT 110+ECOFLEX AIR 04 -Pret 1.825,00 € + 2.667,00 € fara tva;
   O alta varianta este cu instalare la exterior si minim un boiler (instalat pe perete) la interior AIRYS08 -Pret 4.422,00 € fara tva;
   sau SMTCh6K -Pret 3.155,90 € fara tva;

   Totul depinde si de nivelul financiar, la care puteti sa sustineti o astfel de investitie.
   Recuperarea ei in comparatie cu un cazan pe GAZ+consumuri, se face in cca. 5 Ani!

   Primele variante pot oferi Incalzire si ACM, iar ultimile 2 variante, pot oferi Incalzire/Racire+ACM, in conditia in care aveti si ventiloconvectori, sau sistem de incalzire/racire prin perete.

   Pentru alte informatii, consultanta si oferte concrete inclusiv schema de instalare, ne puteti contacta la: ofertare.smartinstal@gmail.com; tel.+40763650071

 5. Martin 20/05/2018 Răspunde

  Buna,

  Intenționez să fac o mică casă de vreo 55 mp. Ce solutție de încălzire recomandați? Pe mine m-ar tenta s-o fac din containere maritime, datorită rapidității construcției și a lipsei mele de cunștințe în domeniu.

  • Aurel Miclea 21/05/2018 Răspunde

   Buna seara,

   Ok, conteaza foarte mult izolarea lor.
   Daca sunt bine izolate sistemul de incalzire si/sau racire, va functiona mai putin.
   Pentru a recomanda (dimensiona) un sistem ar trebui sa aveti o schita a casei cel putin.
   Puteti utiliza:
   – un sistem de AC 100% SOLAR – NU prepara ACM
   – Un sistem TD si pachet PV(minim 600W) – poate prepara ACM si incalzire -GRATUIT-
   – O pompa de Caldura -Incalzire/Racire si ACM (este necesar o CT pentru echipamente)
   Daca doriti doar Incalzire si ACM merge si un sistem cu Inductie Magnetica 30-60L

   Ing.Aurel Miclea
   ofertare.smartinstal@gmail.com

   • Martin 22/05/2018 Răspunde

    îmi puteți spune teoretic cât ar costa ce mi-ați expus aici? Aveți în vedere o de izolație defectuoasă, nu-mi fac iluzii că se va lucra ca la carte. În principiu ar fi 4 containere 6×2,4m, teoretic un paralelipiped 9,6x6x2,4. Ceva simplu, un apartament de 2 camere pe pământ. Fără acces la gaz.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X