Încălzire și apă caldă la casă: alternative la lemne și gaz

Lipsa rețelei de gaz metan nu a fost niciodată o problemă în România, dată fiind cealaltă resursă extrem de generoasă cu care a fost înzestrată țara noastră: lemnul. În ultimii ani însă, un set întreg da factori, începând cu calamitățile naturale și terminând cu administrarea proastă a suprafețelor împădurite, au făcut lemnul să devină din combustibilul ieftin și tradițional al iernilor noastre, o resursă din ce în ce mai scumpă.

Dacă adăugăm la prețul din ce în ce mai mare al lemnului sistemele neperformante de încălzire și apă caldă, precum și clădirile neizolate corect, constatăm că este din ce în ce mai firesc și fezabil să ne aruncăm privirea spre sisteme altenative de încălzire, atât din punct de vedere al combustibililor utilizați, cat și al eficienței cu care aceștia sunt transformați în energie termică și apă caldă.

Încălzire și apă caldă la casă: alternative la lemne și gaz

A.Centralele pe pellet (peleți)

O alternativă viabilă la lemnul de foc este pellet-ul din deșeuri lemn, masă vegetală agricolă, sau chiar din diverse alte deșeuri combustibile. Pelletul este un înlocuitor pentru combustibilii fosili precum gazul natural, petrolul, cărbunii, dar și pentru lemnul de foc.

Pellet (eng.) = granulă, tabletă, bilă, cocoloș. De aici încolo vom numai acest tip de combustibil „peleți” – denumiarea românizată a pellet-ului.

Peleții din lemn se fac din deșeuri de lemn (rumeguș și așchii) compactate, care sunt curățate, sfărâmate, formate și presate cu ajutorul unor utilaje speciale, fără nici un liant. Modul lor de ardere este mult mai complet și depunerile în arzător sunt mult mai mici sau deloc, pin comparație cu lemnul.

Avantajele centralei pe peleți

Centrala pe peleți este un mecanism mai eficient decât o centrală pe lemn, din 2 perspective: procesul de ardere este controlat automat, prin controlul admisiei de aer, iar consumul de peleți este redus automat și în final se întrerupe, pe măsură ce agentul termic atinge temperatura dorită.

Alimentarea cu peleți se face și ea automat din rezervorul atașat și tot ce trebuie să faceți este să curățați cenușă și să alimentați rezervorul o dată la câteva săptămâni sau când este cazul.

Centralele pe peleți pot fi foarte eficiente în următoarele condiții:

 • se utilizează cu precădere peleți din lemn de esență tare
 • sistemele de stocare a agentului termic sunt din clasa de eficiență energetică A, sunt corect dimensionate în funcție de puterea cazanului și de cantitatea de apă din instalația de distribuție
 • au un sistemul are automatizare inteligentă, cu gestiune prin internet
 • sunt amplasate corect, în zona centrală a casei
 • îmbunătățirea randamentului de ardere cu sisteme de generare HHO dimensionate în funcție de tipul și puterea arzătorului pe peleți.

Dezavantajele centralei pe peleți

Montată ca atare (instalare simplă) fără sisteme de stocare corect dimensionate și automatizarea aferentă, utilizarea unei centrale pe peleți poate fi mai scumpă decât cea pe gaz sau alți combustibili, din următoarele motive:

 • prețul pentru peleți este mai mare
 • puterea calorifică depinde de materialul din care este făcut (lemn esență tare, molid, deșeuri agricole, gunoi, etc.)
 • modul și locul de amplasare al centralei termice în zona limitrofă a casei poate genera pierderi mari de energie termică
 • dacă sistemele de stocare a apei menajere sunt prost dimensionate, pot face ca funcționarea cazanelor pe peleți să fie mai îndelungată și deci cu costuri de utilizare mai mari.

Costuri asociate centralei pe peleți

Pentru o putere necesară a centralei de 30 kWt, investiția inițială doar în centrală pe peleți este de cca. 12.000 Lei (2.573 €), iar cea a unei centrale bune pe gaz de acceasi putere este în jur de 4.800  Lei (1.100 €). Aceste sume nu includ investiția în accesorii comune ale unei instalații eficiente, care poate care urcă până la câteva mii de euro (sisteme de stocare, pompe, automatizare, vase de expansiune) și nici sistemul de distribuție al agentului de încălzire (pardoseală-perete / radiatoare / ventiloconvectoare, plus țevi).

Compară prețurile:

B.CoGenerare din biomasă

Sistemul de CoGenerare din biomasă poate produce atât energie electrică cât și termică, arzând același combustibil ca și centralele pe peleți. Sistemul de CoGenerare poate folosi și tocătură de lemn, care este mai ieftină decât peleții, scăzând astfel și mai mult costurile operaționale.

Sistemul merge 24h/24h dar pentru producerea energiei termice este nevoie să funcționeze doar 4-8h din 24, așa că în restul timpului produce energie elecrica. Energia astfel produsă se poate folosi pentru orice sistem electric din câșă, iar surplusul se poate stoca.

sistem cogenerareAvantajele sistemului de CoGenerare

Consumul de combustibil este mai mic sau egal cu al unei centrale termice, dar produce două energii: Electrică și Termică, deci este mai avantajos. Costul producerii unui 1kW electric+2kW termic este egal cu al unei centrale termice, care poate produce doar energie termică.

Un astfel de sistem poate fi utilizat de mai multe gospodării – maxim 25 – care vor beneficia de energie electrică și termică nonstop.

Dezavantajele sistemului de CoGenerare

Sistemul de CoGenerare necesită un cost de mentenanță un pic mai ridicat decât al unei centrale termice și mentenanța nu poate fi făcută decât cu personal autorizat, la un maxim 10.000 ore de funcționare, adică la 416 zile de funcționare continuă.

Costuri comparative de achiziție pentru putere 30kWt / locuință :

 • Centrala termică pe peleti: cca. 12.000 Lei(2.573€) x 25 buc. = 300.000 Lei (64.325€)
 • CoGenerare 25kWe/50kWt:  cca. 279.834 Lei (60.000€) : 25 gospodării. = 11.194Lei(2.400€) / gospodărie

Comparație în termeni de energie produsă:

 • Centrală termică pe peleti 30kWt x cca.8h/24h = 240kWt/h x 25 buc. = 6.000kWt/h x 30zile = 180.000kWt x 4luni/iarna = 720.000kWt
 • CoGenerare 25kWe/50kWt x cca.24h = 600kWe/h – 1.200kWt/h x 30zile =36.00 kWe – 72.000kWt x 12luni = 432.00kWe/h – 864.000kWt

De remarcat că sistemul de CoGenerare produce mai multă energie atât termică cat și electrică pe perioada unui an, iar energia furnizată acoperă atât consumul Electric al gospodăriilor cat și pe cel Termic pentru ACM și Încălzire.

Pentru partea de Încălzire se utilizează aceleași sisteme de stocare pentru fiecare gospodărie ca și la centrala pe peleti.

Iar dacă ești preocupat de dezvoltarea sustenabilă și ecologie, atunci ar trebui să menționăm și caracterul ecologic al centralei pe peleti/sistemului de CoGenerare: combustibilul său este practic un deșeu reciclat, emisiile de gaze sunt exgtrem de mici, iar puțina cenușă rezultată poate fi folosită în gradină direct sau prin incorporarea în compost.

C.Pompe de Căldură combinate cu sistem SOLAR cu panouri voltaice

Sistemul cu Pompe de Căldura are avantajul producerii de agent termic pentru Încălzire/Răcire + ACM (apă caldă menajeră), folosind egergie electrică de la rețea, cu un cost de utilizare cu minim 70% mai mic decât alte sisteme. În plus beneficiezi de confortul suplimentar al aerului condiționat vara, cu o singură  investiție: cu sistemul de Pompe de Căldură Aer-Apa, poți face și ventilarea spațiilor în același timp.

Costuri comparative de achiziție:

 • Centrala termica pe peleti de 30 kWt: cca. 12.000Lei (2.573€)
 • Pompa de căldură echivalentă cazanului 30kWcca. 27.983Lei (6.000€), deci mai scumpă, fără investiția în accesorii comune ale unei instalații eficiente care poate urcă până la câteva mii de euro în (sisteme de stocare, pompe, automatizare, vase de expansiune și instalația din centrala termica.

Diferența de preț la achiziție se poate amortiza în maxim 5 Ani.

Dacă la pompa de căldură se adaugă un sistem de panouro voltaice, costurile cu confortul termic și prepararea de ACM este zero, iar economia la energia electrică scade cu minim 50% (consumul general al casei).

Despre pompele de căldură mai găsești detalii AICI.

pompa de caldura aer-apa

 

Articol realizat cu sprijinul ing. Aurel Miclea, de la Smart Instal Deva.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X