Idei de experimentat vara în grădină: cuptorul solar

Cuptorul solar este simplu de executat și ușor de folosit. Ba chiar există variante gata construite în comerț. Este un proiect pe care îl poți experimenta de la mic la mare, de la rudimentar la sofisticat, dacă ai dubii privind utilitatea sau nu știi dacă îți vă plăcea.

Se poate folosi în orice spațiu deschis, atât timp cât este soare. Folosind un cuptor clasic, pe gaz sau electric, putem găti cam orice dorim, de la feluri principale la deserturi. Folosind un cuptor solar puterm găti teoretic exact aceleași lucruri, doar că folosim drept sursă de energie soarele – gratuit și ecologic.

Cuptorul solar – ce este și cum funcționează

Cuptorul solar este o cutie închisă, al cărui interior se încinge foarte tare de la razele solare direcționate spre interior și care păstrează toată acea căldură înăuntru datorită capacului transparent. Interiorul cutiei se încălzește destul de tare oricum, dar temperaturile interioare pot fi crescute semnificativ prin amplasarea în preajmă a unui sistem de oglinzi, care direcționează și mai  multe raze solare în zona pe care o dorim.

Un alt lucru care ajută mult este vopsirea interiorului cutiei în negru, ori cel putin fundul acesteia,  negrul fiind culoarea care absoarbe cea mai multă radiație solară. În multe variante artizanale toți pereții cutiei sunt argintii, mai puțin fundul – vezi și imaginile de mai jos. 

În ceea ce privește capacul reflectorizant: există variante doar cu un capac ce captează și retransmit în cuptor razele solare – în special la cutiile care se doresc închise și transportate – dar există și variante în care sunt ridicate paravane reflectorizante de jur împrejur – de asemenea, vezi imaginile de mai jos.

Cum folosești cuptorul solar

Pentru a găti, plasezi oala cu mâncare în interiorul cuptorului solar. Când razele soarelui pătrund în cutie, interiorul se încinge considerabil. Cu cât reușești să direcționezi mai multe raze solare în zona de gătit, cu atât temperatura va fi mai mare.

Culoarea neagră a interiorului, precum și oglinda care concentrează și direcționează radiațiile solare fac lucrurile foarte “fierbinți”. Cutia închisă cu capac de sticlă captează în interior toată această energie, care gătește mâncarea la fel ca orice alt cuptor.

Conform măsurătorilor efectuate de cei care folosesc astfel de cuptoare, temperatura interioară poate urca până la 150° C – suficient pentru a găti carne și pește.

Cea mai ieftină variantă de cuptor solar

Cea mai ieftină variantă de cuptor solar este cea făcuta de tine însuți, din materiale ieftine: cutii de carton și folii de aluminiu, un material izolator termic, plus o placă de sticlă. Wikihow explică pe larg aici cum se face. Este varianta perfectă pentru teste acasă. Este varianta în care te convingi dacă merită să continui sau renunți la idee, dar fără de investești sume mari de bani si nici prea mult timp.

Următoarea variantă este cea cu structură de lemn și OSB, dacă te tentează tot ideea de DIY. E mai mult de muncă, implică și unelte, bormașină, diblu, etc – ca orice altă construcție din lemn – dar este mai durabilă.

Ori poți opta pentru varianta gata construită, cu structură metalică la exterior, ready to go. Noi am găsit unele la un magazin online care vinde echipamente de camping, la prețuri peste 700 lei. Ce-i drept acelea sunt portabile 100%.

Click aici pentru baterii solare pentru stocare energie din surse regenerabile (panouri fotovoltaice.

Sursa imagini: http://www.soz-etc.com/

De ce este util un cuptor solar

Pe teritoriul României, dată fiind clima temperată, un astfel de cuptor se poate folosi doar pe timpul verii, când radiația solară este puternică. Pe de altă parte, un cuptor solar nu consumă nimic pe lângă costul de achiziție sau construcție, așa că poate fi o alternativă viabilă la o bucătărie supra-încinsă pe timpul verii. Cei care gătesc vara la interior știu despre ce este vorba.

Prin urmare cuptorul solar poate fi un experiment interesant pentru voi, de folosit exclusiv pe perioada verii:

  • Nu este greu de construit și chiar se găsesc de cumpărat gata construite.
  • Nu consumă nici un fel de combustibili fosili, lemn, gaz sau electricitate
  • Se folosește afară, prin urmare nu încălzim nici o încăpere când îl folosim – o adevărată problemă vara!
  • Nu emite fum, spre deosebire de grătare sau sobele clasice
  • Se poate găti cam orice la el, de la pâine până la tocănițe.

Există și dezavantaje:

  • gătitul durează mai mult, datorită temperaturilor maxime limitate (maxim 150° C)
  • în regiunea noastră se poate folosi doar în timpul lunilor fierbinți de vară și numai în timpul amiezii

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.