
Contrar aparențelor, aerul rece din timpul iernii are un nivel scăzut de umiditate. Astfel, cu cât este mai frig afară, cu atât aerul din interior devine mai uscat. În plus, procesul de încălzire scade și mai mult umiditatea, fapt ce reprezintă o provocare pentru sănătate. Circulația insuficientă și calitatea scăzută a aerului, precum și supraîncălzirea favorizează apariția infecțiilor, gripei, iritațiilor și a răcelilor nesfârșite.
Lasă aerul să circule. Aerisește bine
Aerisirea încăperilor cu ferestrele complet deschise permite schimbul de aer dintre interior și exterior în cel mai scurt timp posibil, fără răcirea pereților. Din cauza faptului că marea majoritatea a locuințelor nu sunt echipate cu sisteme automatizate de ventilare și recuperare a căldurii, este recomandat ca pe timpul sezonului rece să deschizi ferestrele timp de 10-15 minute în fiecare cameră, atât dimineața, cât și seara. Aerul proaspăt te va ajuta să te concentrezi întreaga zi și să te odihnești cum trebuie pe timpul nopții.
Fii atent la întreținerea sistemelor de încălzire
Ai grijă de sistemele de încălzire! Acestea trebuie verificate și întreținute de către experți o dată pe an, iar schimbarea filtrelor de aer este recomandată cel puțin o dată la trei ani – la aparatele de aer condiționat. Astfel, prin curățarea corespunzătoare și întreținerea periodică, asiguri durata lungă de viață a aparatelor, funcționarea fără probleme și calitatea optimă a aerului furnizat în interior. În plus, toate aceste aspecte contribuie și la reducerea costurilor de energie.
La fel, în cazul centralelor pe gaz sau a sistemelor pe bază de energie verde, respectă recomandările de verificare tehnică periodică și remediază orice avarie.
Controlează umiditatea
Păstrează un nivel optim de umiditate în interiorul casei, între 40-55%. Un aer prea uscat oferă o senzație de frig, ceea ce te poate determina să dai drumul la încălzire în mod inutil. Instalează termometre cu higrometru pentru a avea un control real al umidității și nu interpreta umezeala de pe geam drept umiditate ridicată la interior – acela pate fi doar un semn de punte termică.
Dacă îți instalezi un aparat de aer condiționat Daikin Ururu Sarara poți regla extrem de ușor umiditatea dintr-o încăpere. Ururu, sistemul inteligent de umidificare, extrage cantitatea potrivită de umiditate din aerul exterior pentru a preveni aerul uscat din interior. În schimb, funcția de dezumidificare Sarara elimină umezeală în exces din încăperi, menținând o temperatură uniformă. Totodată, Daikin Ururu Sarara poate furniza aer curat în interior, la temperatura dorită, fără nici o pierdere termică.
Vezi AICI cum se alege un aparat de aer condiționat dacă vrei să îl folosești și pentru încălzire.
Setează o temperatură optimă și constantă
Temperatura aerului dintr-o încăpere este stabilită funcție de destinația ei și activitatea ce urmează a se desfășura. Corpul unui om sănătos în repaos eliberează o cantitate de căldură echivalentă cu circa 100 W (80Kcal/h). Un om aflat în repaos se simte mai confortabil într-o încăpere mai caldă, pe când un om care muncește sau face sport intensiv, și care poate elibera o cantitate de căldură de până la cu 600 W (500 kcal/h), se simte mai confortabil într-o încăpere cu temperatura mai scăzută.
O temperatură optimă în interior înseamnă o atmosferă confortabilă, dar mai ales un aer sănătos. În timpul iernii este recomandată o temperatură cuprinsă între 20 și 22 de grade Celsius, pe timp de zi, iar noaptea poți să mai reduci temperatura cu câteva grade.
O diagramă personalizată a temperaturilor funcție de încăperi și activități desfășurate poate arată astfel:
- Camera de zi = 22°C
- Bucătărie = 20°C
- Dormitor = 15°C
- Baie = 24°C
- WC = 20°C
- Camera copiilor = 20°C
- Hol = 18°C
Iar pentru un control al temperaturii și umidității ai nevoie de termostate, termometre și higrometre, eventual echipamente de încălzire controlabile prin intermediul telefonului sau tabletei.
Material susținut de Daikin, liderul mondial în domeniul sistemelor de climatizare pentru uz rezidențial și comercial.
Citește și despre
Umidificatorul de aer – cul îl alegi