Fără formaldehidă, dar cu aceleaşi proprietăţi izolatoare: vata minerală cu tehnologia ECOSE

Vata minerală, fie ea de sticlă sau bazaltică, este o opţiune la îndemână pentru orice lucrare de termo sau fono izolaţie, pentru pereţi interiori sau exteriori, acoperişuri înclinate sau tip terasă, pardoseli, tavane şi intradosuri, etc.

Are avantaje multiple, printre care greutatea redusă, maleabilitatea – mai ales vata de sticlă – rezistenţa la foc, proprietăţile fono-izolante şi instalarea uşoară, ca să le enumerăm doar pe cele mai cunoscute.

Am vorbit aici despre procesul de obţinere al vatei minerale bazaltice, care este foarte asemănător cu cel al vatei de sticlă, doar că diferă materia primă de bază (sticlă în loc de rocă bazaltică).

Am folosit acolo termenul adezivi, fără să detaliem – nu era relevant pentru subiectul respectiv – dar o vom face acum, pentru că vom vorbi despre tehnologia care a revoluţionat industria lianţilor folosiţi pentru producerea vatei minerale de sticlă şi iată că acum este implementată şi la producerea vatei bazaltice.

ecose-packaging

Tehnologia ECOSE

Iniţial, adezivii sau lianţii si coloranţii folosiţi pentru a obţine făşiile sau plăcile bine-cunoscute de vată minerală erau pe bază de petrol: formaldehide, fenoli, acrilice şi alte substanţe cu potenţial nociv. În plus, petrolul însuşi este o resursă (din ce în ce mai) scumpă, intens poluantă atât în timpul extragerii cât şi al folosirii şi ne-regenerabilă.

Tehnologia de obţinere a lianţilor de la Knauf Insulation, denumită ECOSE®, se bazează pe resurse regenerabile, iar procesul de obţinere consumă mai puţină energie decât cel al lianţilor pe baza de petrol şi răspunde cerinţelor de dezvoltare durabilă şi ecologică.

Lianţii obţinuţi prin această tehnologie au la bază materiale naturale, organice, integral reciclabile, care sunt convertite în polimeri inerţi.

Tehnologia ECOSE® folosită de Knauf Insulation şi-a găsit déjà aplicaţii în producerea de  vată minerală bazaltică şi de sticlă, paneluri din lemn, materiale abrazive, materiale compozite, etc.

De ce este importantă pentru noi?

Pentru că materialele din care sunt construite casele noastre şi locurile în care lucrăm emit în permanenţă diferite substanţe chimice, şi orice formă de a reduce aceste emisii ne va aduce beneficii de sănătate pe termen lung, prin îmbunătăţirea calităţii aerului din clădiri.

În plus:

  • aceşti lianţi au la baza resurse regenerabile, organice, în loc de petrol, deci nu includ fenoli, formaldehide, acrilice, s.a.
  • vată minerală are miros neutru şi este mai plăcută, mai moale la atingere, păstrând însă aceleaşi calităţi de izolare fonică şi termică ridicată şi aceeaşi clasă de protecţie la incendiu.
  • impactul asupra mediului ambinetal, dar şi asupra mediului de lucru este mai mic, datorită conţinutului şi modului de producere al lianţilor. În loc de procesul lung şi intens poluant de extragere şi prelucrare a petrolului, noua tehnologie valorifică materiale organice regenerabile.

Knauf_Ecose5

Produsele Knauf Insulation care includ tehnologia ECOSE

Vată minerală de sticlă Knauf Insulation include încă din 2009 tehnologia ECOSE®. Vedeţi AICI  întreaga gama, de culoarea maronie caracteristică, dată de liantul ecologic.

Din gama de vată minerală bazaltică, doar o parte dintre produse integrează această tehnologie deocamdată – cele care poartă numele NaturBoard, dar urmăriţi pagina dedicată pentru a vedea noutăţile.

Din portofoliul de vată minerală bazaltică, acestea sunt produsele care includ tehnologia ECOSE:

  • NaturBoard FIT placă din vată minerală bazaltică pentru acoperişuri înclinate;
  • NaturBoard FIT PLUS placă din vată minerală bazaltică  pentru acoperişuri înclinate şi pereţi de compartimentare;
  • NaturBoard TF placă din vată minerală bazaltică – în special pentru pereţi de compartimentare;
  • NaturBoard VENTI, NaturBoard VENTACUSTO şi NaturBoard VENTI PLUS plăci din vată minerală bazaltică pentru faţade ventilate;
  • NaturBoard POD PLUS şi NaturBoard POD EXTRA plăci din vată minerală bazaltică  pentru pardoseli.

Knauf_Ecose2

Pentru mai multe detalii: Knauf Insulation.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.