Energie și căldură din resturi. Sisteme de gătit, încălzire și apă caldă bazate pe biogaz

Gunoiul pe care îl producem, sub orice formă ar fi el, are încă capacitatea de a genera energie. Mai mult, acest tip de energie intră în categoria energiilor regenerabile, deoarece nu aduce un aport suplimentar de CO2 în circuitul natural, așa cum face extragerea și folosirea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale), ci îl reciclează pe cel existent deja în natură – vezi diagrama de mai jos.

Desi energia regenerabilă naturală (soare, vânt, valuri, geotermală) este nelimitată, costurile cu instalarea și operarea sunt încă destul de mari pentru o bună parte a populației.

La nivelul anului 2018, după ani de inovații și promovare, s-a reușit 18.9% din energia consumată la nivel european să fie produsă din surse regenerabile, în condițiile în care targetul pentru anul 2020 este de 20%. Cu sprijin de la guvernele naționale și cu programe derulate la nivel european, procentul acesta crește an de an, urmând că în 2030 să se atingă un procent de 32%.

Despre utilizarea energiei regenerabile ca alternative la lemne și gaz am scris aici.

Asa arata schema circuitului CO2 in natura, in cazul folosirii biomasei pentru producerea de energie.

Biogazul – sursă de energie regenerabilă

Așadar, se poate obține energie și din biomasă, adică din masa vegetală cultivată special, precum și din resturi vegetale din gospodărie sau din industria lemnului.

Principiul nu este nou, dar în ultimele decenii fenomenul a căpătat o amploarea semnificativă în vestul Europei, iar în România se fac pași timizi, dar siguri în aceeași direcție. În Germania, de pildă, existau în 2019 aproximativ 10.000 de stații de producere a biogazului, alimentate cu plante cultivate în acest scop, dar și cu resturi alimentare. La aceeași dată, în România existau doar 11 astfel de stații.

Principiul de funcționare a unei astfel de stații este simplu. Atunci când fermentează, materia vegetală produce metan, printre altele. Anumite microorganisme, în condiții anaerobe, descompun materia organică și astfel apare metanul. Datorită originii sale, și pentru a fi deosebit de metanul fosil, i se spune biogaz.

Biogazul poate fi produs doar din resturi, la nivelul unei gospodării sau a unei mici pensiuni, de pildă, dar și la nivel industrial, în stații speciale pentru biogaz, alimentate de culturi întregi de porumb și alte vegetale cu indice caloric mare, cultivate special în acest scop.

Cum funcționează una dintre aceste stații din România, din județul Suceava, puteți vedea în acest film.

O alta sursă de energie din resturi sunt peleții , iar centralele pe peleți sunt destul de populare în România. Pot fi și extrem de eficiente, dacă sistemul din care face parte cazanul pe peleți este bine dimensionat. Spunem că sunt din surse regenerabile, doarece peleții din lemn se fac din deșeuri de lemn (rumeguș și așchii) compactate, care sunt curățate, sfărâmate, formate și presate cu ajutorul unor utilaje speciale, fără nici un liant.

recipient compostare

Recicleaza resturile alimentare, chiar daca stai la bloc: recipiente pentru compostare

Soluții casnice de obținere a energiei din biomasă

Dacă pe proprietatea ta se produc multe deșeuri menajere sau vegetale, atunci le poți refolosi pentru a-ți produce propria energie electrică și termică sau măcar propriul gaz pentru gătit.

Soluțiile pot fi:

1. Un sistem in CoGenerare, cu combustibil biomasă

instalatie-cogenerare-biomasa

Combustibilul poate fi lemn, deşeuri lemnoase, deşeuri rezultate din agricultură sau prelucrarea produselor agricole, tocate si paletizate. Acestea, prin ardere mocnită, generează gaze combustibile: metan, acetilenă, şi cu ajutorul lor se obţine în final atât energie electrică cât şi termică şi apă caldă.

Sistemul se pretează foarte bine la pensiuni, la ferme, dar și la gospodării mari.

2. Instalație pentru produs biogaz acasă, din resturile zilnice

Această mică instalație poate valorifica resturile alimentare zilnice din gospodăria ta și, cu ajutorul bacteriilor, o poate transforma în 2 surse de energie pentru tine și grădina ta: gaz pentru gătit și fertilizator pentru grădină.
Este mult mai simplistă decât sistemul în cogenerare, și are un preț mult mai mic, dar pentru cei care nu mai doresc să risipească mâncarea învechită și sunt preocupați de mediu, poate fi soluția ideală.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.