Energia solara
0 comentarii
Energia solara este una dintre cele mai curate forme de energie, este gratuita si este ….. vesnica!  Incalzeste locuintele in mod pasiv in orice anotimp, iar tehnologiile disponibile acum permit captarea si stocarea acesteia.
Exista mai multe modalitati in care poate fi utilizata energia solara. Asa-numita energie solara termica este obtinuta prin convertirea caldurii soarelui In caldura utila, pentru incalzirea apei sau a locuintei, de exemplu. Fotoenergia inseamna convertirea radiatiei solare in energie electrica.
Fizicianul francez Alexandre Becquerel descoperise inca din 1839 efectul fotovoltaic, prin care perechi de particule incarcate cu energie sunt separate cand sunt atinse de lumina soarelui. In 1884, americanul Charles Fritts a construit prima celula cu energie solara. Explicatia stiintifica a faptului ca lumina poate fi transformata direct in electricitate a fost furnizata de Albert Einstein in 1905. Lucrarea sa despre legea efectului fotoelectric a furnizat bazele fotovoltaicii moderne.In final, o coincidenta a stat la baza crearii celulei solare moderne. Calvin Fuller si Gerald Pearson lucrau la realizarea unui tranzistor, cand au creat celula solara aproape ca un produs derivat al experimentului lor. Impreuna cu colegul lor Darryl Chapin, cei doi cercetatori au prezentat in 1953 „aparatul de transformare a energiei solare”, pe baza de silicon.

Saltul inainte se produsese. Deja in anul 1958 plutea in spatiul cosmic primul satelit echipat cu un dispozitiv de generare a energiei fotovoltaice. In prezent, energia furnizata de modulele fotovoltaice este un echipament standard pentru orice vehicul spatial.

La inceput, fotovoltaica a ramas o forma de tehnologie costisitoare, utilizata doar pentru aplicatii speciale. Apoi insa, In timpul crizei petrolului din 1973 si dupa catastrofa produsa la reactorul nuclear de la CernobIl In 1986, cautarea unor noi forme de energie alternativa a capatat un nou avant. Transformarea luminii solare in electricitate si caldura a inregistrat un adevarat boom si, in final, a devenit accesibila pentru locuinte particulare.

In prezent se produc asa-numitele celule solare „in pelicula”. Acestea sunt extrem de eficiente din punct de vedere al costurilor, caci necesita doar foarte putin silicon pentru a fi produse. Celulele sunt depozitate intr-un mediu cum ar fi sticla, si pot fi instalate cu usurinta, de exemplu, pe fatadele sau acoperisurile cladirilor.

In Germania, tehnica solara indica rate de crestere ca nici o alta latura a economiei. Ea se dezvolta crescand de la o nisa la o piata larga. Cea mai mare parte a suprafetelor colectoare se instaleaza pe case pentru una sau doua familii. Aceasta utilizare ecologica a energiei solare va fi sustinuta si in viitor prin mijloace publice de promovare si prin credite avantajoase. Programul „100.000 acoperisuri cu energie solara” si programul pentru promovarea energiilor regenerabile asigura de ani de zile o evolutie crescatoare a cererii. Pe langa interesul public si sustinerea de catre stat a acestor programe, unul dintre cele mai importante avantaje este acela ca utilizatorul instalatiei solare nu depinde de marile sisteme de aprovizionare.

In Romania se utilizeaza tehnica solara la o scara inca redusa, ce-i drept, dar interesul publicului pentru surse alternative de energie si disponibilitatea pentru aplicarea acestor tehnici si  protectia mediul sunt in crestere. O simpla cautare pe www.google.ro dupa cuvinte cheie precum “tehnica solara” sau “energia solara” va vor indica atat surse autorizate de date, cat si oferta companiilor pentru astfel de tehnologii.

Un ultim amanunt, dar cu siguranta nu si cel din urma, este ca in viitor valoarea unei cladiri va fi estimata si in functie de costurile intretinerii sale.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.