DIY: Montarea parchetului cu ajutorul adezivilor elastici

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Pardoselile din lemn nu mai sunt fixate cu cuie, ci sunt flotante sau lipite. Pardoselile din lemn pot fi asadar montate intr-un mod rapid fara a necesita un strat suport din dusumea sau pat de scanduri, si cu putina indemanare o pot face chiar stapanii casei – vezi un ghid de montaj aici.

In cazul pardoselilor nelipite de stratul suport, odata imbinate placile intre ele, acestea se transforma intr-un “covor” rigid care va acoperi toata suprafata incaperii si care, datorita montajului sau conditiilor de exploatare, poate capata un oarecare joc atunci cand pasim pe el sau cand mobila preseaza in mod asimetric in camera, se poate umfla la imbinari daca ajunge apa in locurile respective, sau imbinarile dintre placi devin vizibile datorita umezelii.

Pentru ca pardoselile din lemn – parchet masiv, parchet triplu stratificat, parchet laminat – sa-si pastreze timp indelungat aspectul placut si functionalitatea, acestea ar trebui lipite de stratul suport, iar o solutie ne ofera Sika: lipirea elastica folosind adezivi monocomponenti Sikabond, care preiau si transmit uniform substratului toate tensiunile generate de sarcinile la care este supusa pardoseala flotanta. O lipire adecvata a parchetului va impiedica lamelele de parchet sa se umfle, sa se desprinda, sa se lase la apasarea talpii sau sa scartaie.

Montarea parchetului cu ajutorul adezivilor elastici: pasi ce trebuie respectati pentru un montaj corect

1. Inainte de aplicarea adezivului, stratul suport ar trebui sa fie nivelat, omogen, curat si uscat.

2. Trebuie respectate conditiile de aplicare ale produsului, dar si ale parchetului. In acest sens ar trebui respectate temperaturile substratului, ambientala si continutul de umiditate permis pentru stratul-suport: temperatura ambientala sa fie cuprinsa intre +15°C si +30°C, iar temperatura stratului-suport in timpul aplicarii nu trebuie sa fie sub 15°C, respectiv sub 20°C pentru sistemele de incalzire in pardoseala.

Pentru alte conditii de utilizare consultati fisele tehnice Sikabond-52 si Sikabond-54 Parquet.

3. Adezivul trebuie aplicat uniform, cu ajutorul unei gletiere cu dinti. In cazul lipirii placilor lungi sau late, se recomanda folosirea unei gletiere ce are dinti mai mari, astfel evitandu-se formarea spatiilor goale.

lipire_parchet1

4. Dupa aplicarea adezivului, se vor monta placile, presandu-se fiecare astfel incat partea de dedesupt a placii sa intre in contact direct cu adezivul aplicat in prealabil pe stratul suport.

5. Dupa montarea parchetului, daca este necesar, acesta se curata de adeziv cu ajutorul unei carpe uscate si / sau cu servetele umede speciale pentru curatat (SikaTopClean-T).

6. Suprafata proaspat montata se poate utiliza sau slefui (daca este cazul) la numai 12 ore dupa montaj.

lipire_parchet2

lipire_parchet3

lipire_parchet4

Recomandarile Sika

Adezivii mono-componenti pot fi aplicati direct, fara a necesita amorsarea pe suprafete de montaj din ciment si anhidrit, facand astfel aplicarea usoara si economica ca timp de lucru. Cu SikaBond-52, -54 Parquet pot fi lipite pardoseli din parchet stratificat, parchet din lemn masiv, parchet mozaic, sau parchet industrial. Se recomanda pentru toate tipurile de parchet, dar in special pentru lemn problematic cum ar fi fagul si bambusul, pentru lipire directa pe placi ceramice vechi si pe substraturi cu incalzire in pardoseala.

Aceasta asigura o lipire optima si de durata a lemnului chiar si in conditii ce depasesc cu mult capacitatile sistemelor conventionale de lipire la solicitari mecanice si de mediu. Nu necesita decat in cazuri speciale amorsare, toleranta in ceea ce priveste grosimea stratului adeziv sau timpul de lucru este foarte ridicata, asadar persoana care il aplica se poate simti sigura pe sine atunci cand monteaza parchetul. Capacitatea de reducere a zgomotului la impact si de izolare fonica a adezivilor elastici impresioneaza arhitectii si beneficiarii.

incalzirea_prin_pardosealaAceasta carte prezinta diferitele tipuri si caracteristici ale sistemelor de incalzire prin pardoseala precum si instalarea acestora.

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.