Despre puffer si rolul lui în instalaţia de încălzire: facturi mai mici de gaz, energie sau lemne
32 comentarii

Puffer (lb. germană) sau buffer (lb. engleză) este un vas de acumulare, un rezervor cu sau fără serpentine, care înmagazinează agentul termic la o anumită diferenţă de temperatură faţă de cazanul centralei termice.

Pentru a putea menţine agentul termic, adică apa din instalaţie, la temperatura necesară fără prea multe pierderi, puffer-ul trebuie să fie termoizolat. Calitatea şi grosimea termoizolaţiei cu care este dotat pufferul, cât şi numărul şi suprafaţa serpentinelor determină eficienţă energetică a acetuia şi implicit a întregii instalaţii.

 De ce este important pufferul?

Pentru a vedea importanţa pufferului, trebuie mai întâi să vorbim despre arderea cazanului cu combustibil gazos, solid, lichid, etc.

Atunci când focul în centrală arde puternic, (la cazanele în gazeificare, flacăra este albăstruie-violet, iar  pe coş iese puţin fum, de culoare gri/alb sau incolor) înseamnă că au loc arderi curate, la temperaturi înalte (peste 600⁰C-700⁰C). La aceste temperaturi, are loc şi oxidarea completă a monoxidului de carbon (CO), acesta trecând în dioxid de carbon (CO2). Rezultatul acestui mod de funcţionare este un consum minim de combustibil şi implicit economii datorate randamentului ridicat.

Dar necesarul termic nu este mereu constant (diferă funcţie de temperatura interioară şi cea exterioară), iar arderea în centrală nu poate avea mereu temperaturi mari. Atunci randamentul centralei scade şi pe coş se elimină multe gaze nearse cu temperaturi ridicate.

Pufferul are un rol important în păstrarea unei temperaturi relativ constante atât în zona de distribuţie a căldurii (interiorul casei), cât şi al temperaturii tur/retur în cazan. Pufferul asigură şi diferenţa de energie în cazul unui consum de vârf. Cu ajutorul lui toate sursele de energie pot funcţiona la putere medie spre minim şi foarte puţin timp la putere maximă.

Altfel spus, pufferul este important în optimizarea consumului de energie primară (electrică, gaz, lemne, etc).

Puffer-cu-1-2-serpentine
Puffer cu 1 – 2 serpetine

Cum funcţionează?

Pufferul stochează energie la o temperatură la care sistemul de distribuţie are un randament maxim (75⁰C÷85⁰C). Astfel, arderea poate avea mereu intensitate maximă şi ca urmare randamentul centralei va fi mereu ridicat. Pufferul are posibilitatea de a ceda sistemului de încălzire agentul termic când este nevoie, la o temperatură la care acesta funcţionează cu eficienţă maximă.

Când se recomandă utilizarea unui puffer

Utilitatea pufferului se cunoaşte în tot timpul anului prin economiile generate, iar primăvara şi toamna economiile sunt cele mai mari, datorită necesarului redus de energie pentru încălzire.

Un alt avantaj al acestuia este faptul că permite conectarea mai multor surse de căldură pe acelaşi circuit de încălzire. Un exemplu ar fi un panou solar conectat prin intermediul pufferului la instalaţia de încălzire, care atât la începutul cât şi sfârşitul sezonului de încălzire (sunt cazuri în care tot sezonul) aduce aport la încălzire. Ori a unei centrale electrice sau pompe de căldură ce funcţionează pe tarif diferenţiat când tariful electric este mai mic sau cu energie produsă de un sistem photovoltaic.

Utilizarea cea mai largă a pufferului este în cazul centralelor cu combustibil solid, a sistemelor solare, pompelor de căldură şi a încălzirii prin pardoseală, ori a instalaţiilor unde temperatura agentului termic din circuit trebuie să se situeze strict între anumite valori.

Câte tipuri de puffer-e există?

În funcţie de tipul de izolaţie:

  • cu 75 mm Izolaţie compozit din spumă rigidă (HVI) Clasa A de eficienţă energetică
  • cu Green Line – Izolaţie (GL) Clasa C  de eficienţă energetică

Cele cu izolaţie mai slabă nu se recomandă a fi utilizate, din punct de vedere al eficienţei energetice: consumul de energie poate fi mai mare, decât dacă nu s-ar utiliza acest tip de puffer.

În funcţie de numărul de serpentine şi de lungimea acestora, se stabileşte în ce tip de aplicaţie poate fi utilizat : cazan (centrală termică), solar, pompă de căldură.

  • Puffere fără serpentină – acestea sunt utilizate pentru descărcarea termică a cazanelor pe combustibil solid, pentru protecţia lor şi pentru stocarea energiei în exces. Se mai utilizează în instalaţiile cu pompă de căldură Apă-Apă (pufferele au o izolaţie specială) , pentru preparare ACM şi răcirea spaţiilor
  • Puffer cu 1(una) serpentină, pentru sistemele cu Cazan(Centrală Termică) şi SOLAR
  • Puffer cu 2(două) serpentine, pentru sistemele cu Cazan combustibil solid,  Centrală Termică pe gaz/motorină/ulei/electric/H2 şi SOLAR
  • Puffer cu 3(trei) serpentine, pentru sistemele cu Cazan combustibil solid,  Centrală Termică pe gaz/motorină/ulei/electric/H2, Pompă de Căldură şi SOLAR
  • Puffer cu 3(trei) serpentine+1 pentru condensare directă, pentru sistemele cu Pompe de Căldură

În funcţie de suprafaţa serpentinelor, pufferele sunt cu o eficienţă de transfer încărcare/descărcare mai bună pentru cele cu suprafaţă mai mare şi mai slabe cu suprafaţă mai mică.

Apoi mai sunt puffere care se utilizează atat pentru a stoca agentul termic pentru  încălzire, cât şi pentru a prepara  ACM(apă caldă menajeră) :

  • tank în tank, cu sau fără serpentine
  • boiler imersat, cu sau fără serpentine
Puffer-cu-1-4-serpetine
Puffer cu 1,2,3 si 4 serpetine

Apelează la profesionişti

Toate echipamentele descrise au eficienţă mai bună sau nu, avantaje şi dezavantaje, în funcţie de tipul de instalaţie în care se instalează. Iar pentru a te bucura de o instalaţie eficientă, care să-ţi returneze banii într-o perioadă de timp rezonabilă, este recomandat să apelezi la profesionişti.

Recomandarea şi instalarea acestor echipamente trebuie făcută doar cu personal specializat, de regulă după întocmirea unui proiect, pentru a nu face investiţii fără eficienţă, care pot distruge sistemele pe care le aveţi deja (cazane), sau pot creea chiar accidente, în cazul în care nu sunt respectate normativele în domeniu.

Soluţiile complete personalizate îţi vor economisi banii, nu un anume tip/marcă de echipament.

Recuperatoarele de căldură – ajutor suplimentar în creşterea randamentului centralei

Un alt element important în cresterea eficienţei centralei tale: indiferent dacă este vorba despre combustibil solid, lichid, gaz fără condensare, utilizarea unuia sau mai multor recuperatoare de căldură pe coşul de fum te ajută la recuperarea unei părţi din căldura care se pierde pe acolo sub formă de gaze fierbinţi.

Recuperator-caldura-cos-fum

Centrală cu ardere inversă şi puffer?

Multe persoane sunt de părere că atunci când avem o centrală cu ardere inversă (gazeificare), nu mai este nevoie de puffer, căci această are automatizare electronică şi îşi poate modula flacăra.

Da, este adevărat, automatizarea acestor centrale reprezintă un avantaj, însă acest lucru nu ţine loc de puffer. Multe astfel de centrale, conectate la un termostat de ambient, îşi reduc viteză ventilatorului ducând astfel la randament mai mic, ori trece din ardere inversă în ardere clasică, iar sistemul de încălzire, nemaiputând prelua această energie, este aruncată pe coş şi reprezintă pierderi.

Ca urmare, indiferent de tipul centralei, dacă pornirea/oprirea focului (încălzirii) nu este instantă, instalaţia necesită un puffer pentru randament maxim al sursei de căldură.

Articol realizat cu sprijinul ing. Aurel Miclea, Smart Instal Birou Energie Verde.

Vezi Produsele recomandate

32 Comentarii

  1. dinu 17/09/2017 Răspunde

    Buna ziua,am accesat cu placere detalii despre puffer,informatia este buna,dar,as dor isa imi explicati la o centrala gaz condensare 32kw suprafata 150 metripatrati ce tip de puffer sa adaptez?multumesc

    • Aurel MICLEA 18/09/2017 Răspunde

      Buna dimineata dl. Dinu

      La 32kWt puteti atasa unul de maxim 500L.
      Insa este necesar sa luati in calcul si sistemul de didtributie (instalatia interioara), care va poate diminua/creste necesarul volumului pufferului.
      Va recomandam pufferele cu trei serpentine: 1 SOLAR, 1 Cazan, 1 din INOX gofrat pentru preperare ACM(preparare instantanee fara risc de LEGIONELA).
      ATENTIE !!! – Conteaza foarte mult pentru eficienta modul de conectare si automatizarea sistemului.

      Daca ne oferiti mai multe detalii asupra casei (instalatiei existente si a tipului de centrala achizitionata), putem sa va oferim mai multe detalii si o schema de montaj, in baza unui contract de consultanta tehnica, contracost(200 Lei fara TVA)

  2. Doru 20/09/2017 Răspunde

    Imi cer scuze… dar la centrale pe gaz nu e nevoie de pufere, mai ales ca sunt in condensatie.
    Centralele pe gaz moduleaza puterea suficient de mult fara sa piarda prea mult din randament.
    La ce folos sa mai tii o pompa in plus la consum cand CT pe gaz are tot ce ii trebuie.

    … doar daca are si alte surse de caldura, atunci se preteaza un pufer.

    • Aurel MICLEA 02/12/2017 Răspunde

      Dl. Doru,

      Da, poate sa mearga si asa….
      Dar, ati incercat la o instalatie, chiar daca este in condensare, sa utilizati un sistem de acumulare?…. economia realizata este intre 30-70%, in functie de tipul instalatiei si de gradul de eficienta al pufferului clasa C;B;A;A+, sau A++

      Ing.AUrel Miclea
      Smart Instal Deva
      0763650071

  3. Gelu 30/11/2017 Răspunde

    Buna ziua.Am un termosemineu de 25 kw,incalzeste binisor dar trebuie alimentat cu lemne destul de des si dupa ce se opreste focul apa din instalatie se racste repede.Daca atasez un pufar pot sa fac foc o perioada si dupa ce se opreste focul,pufarul poate da caldura un timp mai indelungat?Ce voulm ar trebui sa aiba?Am 3 calorifere de 4 kw din care numai unul functioneaza la maxim.

    • Aurel MICLEA 02/12/2017 Răspunde

      Buna ziua dl. Gelu
      Pentru o solutie corecta, trebuie sa stim cum a fost facuta instalatia. daca aveti ceva schema de instalare, imagini, filmulet in care sa prindeti cele mai mici detalii, va putem oferi o solutie corecta si EFICIENTA.
      DEPINDE SI DE DVS. CAT DERANJ SUNTETI DISPUS SA SUPORTATI SI MAI ALES CARE ESTE BUGETUL PE CARE DORITI/PUTETI SA-L ALOCATI
      Un sistem EFICIENT, nu se poate realiza cu o investitie mica…. toate echipamentele bune, nu sunt foarte ieftine.
      In principiu:
      – in momentul de fata, in mod sigur, cea mai mare parte a caldurii se pierde pe cos.
      – Da, un sistem de acumulare tip Puffer, va poate prelungi durata de confort termic si implicit, de economie la combustibil. Prin economia realizata se poate amortiza investitia.
      ATENTIE !!! sistemele de acumulare cele mai ieftine, in mod sigur NU va ajuta: au pierderi mari de energie in modul Standby, pe langa faptul ca au suprafata de transfer mica/serpentine si deci un consum mai mare de combustibil pentru incalzire.
      Va recomandam un SSEBI(Sistem Smart Energetic Backup Independent) de 500L/1.523 We Pret 3.634,53 € fara TVA, are va poate asigura incalzirea si ACM fara semineu, sau unul de 500L/523 We Pret 2.350,00 € fara TVA, care va poate asigura incalzirea si ACM fara semineu in perioadele reci, pana la -5⁰C,dupa care poate fi ajutat cu semineul.
      – La semineu, se recomanda instalarea unui recuperator de caldura pe cosul de fum.
      – Daca se poate schimba cosul de fum, se poate incalzi toata casa cu aer cald, si alimentarea se va face 1(una) data a 12/24h, infunctie de cat de geroasa este iarna…

      Ing.AUrel Miclea
      Smart Instal Deva
      0763650071

      • Gelu 03/12/2017 Răspunde

        D-le ing Miclea multumesc pentru raspuns.Trebuie sa va spun ca am optat ptr termosemineu (montat in bucatarie) ptr ca nu am avut timp si fonduri sa construiesc o camera tehnica ptr o centrala.Din informatiile pe care le am o centrala trebuie alimentata mai rar si asigura caldura mai mult timp’.Ma gandeam ca pufferul (chiar si mai ieftin) poate prelungi perioada de caldura.Am un cos zidit si izolat lipit pe exteiorul casei.Din semineu iese un burlan de tabla de 1 m,care face legatura cu cosul exterior

        • balea petru 25/11/2021 Răspunde

          recuperator de caldura de la pefoc.ro cel de fonta cu 1800

  4. Costel 29/12/2017 Răspunde

    Buna ziua. Am achizitionat o casa din BCA, placata cu poliester expandat de 5cm la exterior si vata minerala la interior de 5cm si rigips. Casa este in mediul rural la campie, are o suprafata de 180mp,P+M, 1 bucatarie,1baie, 1 living, 1 dormitor(parter), 2 dormitoare si 1 baie la mansarda. Nu este finalizata la interior si de aceea am apelat la profesionalismul dvs. pentru a sti ce tip de centrala pe peleti/termosemineu+ celelalte accesorii(puffer,etc.) ar trebui sa achizitone si cam cat ar costa tot, astfel incat sa am temperatura permanenta de 22-23 grade iarna si 40-45grade ACM tot permanent. LA MULTI NI!

    • Sporul casei 31/12/2017 Răspunde

      Buna ziua dl. Costel

      Solutii sunt la ora actuala destul de variate. Important este ce ati dori Dvs.:
      1. – sa fie ieftina la achizitie? …reversul este ca acestea, sunt destul de costisitoare in exploatare, multa intretinere, etc.?
      2. – doriti solutii eficiente, mai scumpe la achizitie, dar, cu costuri f.mici, sau chiar 0(zero) in exploatare?
      3. – doriti pompe de caldura, sisteme SOLARE photovoltaice?
      4. – ce buget doriti/puteti sa alocati pentru aceasta investitie?
      Pentru evaluarea instalatiei, (dimensionare/ofertare) trebuie sa ne contactati la: ofertare.smartinstal@gmail.com; +40763650071
      Pe email, va putem oferi material informativ cu solutii si sisteme, pe care ati putea sa le utilizati, in functie de raspunsurile la intrebarile puse mai sus.

      Sa aveti un An NOU 2018 mai prosper … La Multi Ani!

  5. teodor heres 07/01/2018 Răspunde

    Buna ziua.Am un termosemineu de 25 kw,incalzeste bine dar trebuie alimentat cu lemne destul de des si dupa ce se opreste focul apa din instalatie se raceste repede.Instalatia de incalzire este una normala cu vas de expansiune pompa recirculare apa pe retur, supape de sigurante vana cu trei cai intre tur retur,cam tot ce cere o scema de instalatie incalzire la calorifere.In circuit sunt 6 calorifere la parter de 1400 x110mm,si un boiler termoelectric de 150l pt preparare apa calda menajera.Racordul la cosul de fum este direct pe verticala are diametrul de 180mm si inaltime de aprox.9m fara recuperatoare de caldura.urmeaza sa intre in circuit si etajul tot cu 6 calorifere.suprafata totala pt incazit 210mp,aprox.570mc volum de aer.Trec lemnele ca fanul, lemn uscat de fag la 50cm lungime.Ce e de facut pt recuperare caldura termica.Daca atasez un pufar (decat si de care nu stiu),am loc la demisol montat in circuit va rezolva mentinerea caldurii in calorifere cel putin pe noapte sau plecare de acasa fara a mai incarca focarul cu lemne.Pufferul ar trebui sa poata produce si ACM pt alimentarea unei saune (piscina)interioare pe viitor.Am apelat pt o informare pertinenta in domeniu.Locatia este in loc.Buciumi maramures langa baia mare 25km.La multi ani
    Multumesc,

    • Sporul casei 08/01/2018 Răspunde

      Buna ziua dl. Teodor Heres

      Pentru a va putea oferi o solutie corecta, trebuie sa stim exact cum este facuta instalatia Dvs. Pentru asta, va rugam sa trimiteti un filmulet(poze) care sa redea in detaliu modul de instalare, si apoi va putem spune exact ce este de facut.

      Informativ, trebuie facuta o recuperare de caldura de pe cosul de fum si montarea unui Puffer simplu sau [Smart Independent Energy – Backup System (SIE-BS)], care este tot un Puffer, dar mai eficient.

      Aceste sisteme se dimensioneaza doar dupa ce stim mai multe informatii asupra instalatiei existente.

      Deasemenea trebuie sa va ganditi la un buget ce doriti/puteti sa-l alocati si nu in ultimul rand daca acceptati ideea de „santier” …din nou, pentru corectarea eventualelor greseli si montarea recuperatorului(lor) si a Pufferului.

      Ne puteti contacta la tel.0763650071; email: ofertare.smartinstal@gmail.com

      Ing. Aurel Miclea

  6. Gabriel 09/01/2018 Răspunde

    Buna ziua.
    Am si eu o casa de 250mp si acum as dori sa fac centrala..

    Ce as dori:
    – cazan gazeificare
    – puffer
    – cazan electric
    – solar
    – boiler dublu serpentina
    – termostat internet.

    Calorifere + pardoseala parter, calorifere etaj.

    cazanul in functione cu puffer.. cazanul electric nu stiu cum merita pus, legat la puffer sau numai pe calorifile+pardoseala… idea ar fi daca nu sunt acasa mult timp atunci cazanul electric sa tina minim 16 grade in casa..

    Puteti sa-mi spuneti mai multe pro de ce e bine si pentru cazanul cu gazeificare legat la puffer?
    M-ar interesa sa si o schema daca aveti idei.

    Mutumesc

  7. Cristian 26/01/2018 Răspunde

    Buna seara tuturor.Doresc ca in anul acesta sa imi achizitionez o centrala pe lemne,combustibil solid acum nu stiu care e mai reusita:Viadrus sau Ferolli.Suprafata ar fi de 140 m2 casa e izolata cu polistiren de 10 cm,intrebarea mea ar fi, o centrala de 30 kw ajunge sau e mai bine una de 35 kw avand camera de ardere mai mare , suplimentar as mai pune un Puffer la 1000 L.Alti spun ca Puffer nu face asa multa economie atat la lemn cat si la autonomie .Tevile care ar fi mai indicate PPR sau Cupru.AA si era sa uit apa este trasa din fantana propie aceasta continand calcar (spun asta ca am observat si la masina de spalat sau la filtru de cafea) , trebuie montate ceva filtre speciale sau trebuie sa fiu atent la ceva.Si ultima intrebare a mea ar fi : este adevarat ca stiuleti de porumb ( uscati) se poate baga in centrala?.Eu tin sa va multumesc la toti care m-ar putea ajuta sa gasesc raspunsuri la intrebarile mele si sper ca nu am fost foarte obositor . O seara placuta in continuare

  8. CristianPM 01/03/2018 Răspunde

    Buna seara, am o centrala cu gazeificare Ferolli DP45 de 45KW, care deservește 120 mp suprafață utilă. Vreau sa mut centrala într-o încăpere mai mare și să-i atașez un puffer la care să mai leg și panouri solare presurizate.
    Puffer-ul doresc să-l achizitionez din dorinta de a reduce consumul de lemne (am ajuns la 4500 de lei pe sezon, din cauza scumpirii lemnului). Mă puteti ajuta cu un sfat referitor la ce capacitate să fie puffer-ul? Din ce am citit aici, aș avea nevoie de un puffer cu o serpentina. Vă mulțumesc anticipat.
    Casa este izolată la exterior cu polistiren 5 cm, iar la interior, doar la etaj, cu polistiren de 3 cm. Casa este de caramida+bca de 24 cm.

    • Sporul casei 03/03/2018 Răspunde

      Buna dimineata dl. Cristian,
      Va recomand un Puffer cu trei serpentrine, cu suprafata cat mai mare de schimb termic a acestora si clasa(A) de Eficienta pentru izolatie, sau imbunatatirea acesteia pana la aceasta clasa.
      Dimensionarea acestui puffer se face in functie de cantitatea de apa(agent termic) din instalatia de distributie a casei, a puterii centralei termice pe lemne si de tipul acesteia.
      Este foarte importanta automatizarea ce se ataseaza acestei instalatii pentru a avea o eficienta maxima.
      Pentru o ECONOMIE de aproape 100% la lemne, va recomand un Smart Independent Energy – Backup System 500L (SIE-BS-500L)+PV.
      SIE-BS, poate asigura mentinerea caldurii in cladire cu o putere electrica instalata mica (270W÷1400W)
      Pentru mai multe informatii ne puteti contacta pe email: ofertare.smartinstal@gmail.com; tel. +40763650071

  9. Enache 28/05/2018 Răspunde

    Buna ziua
    Vreau sa intreb daca se poate atasa un puffer la o centrala electrica. Este vorba de o casa de 140 mp P+M cu incalzire prin pardoseala. Daca este posibila solutia, ce model de puffer imi recomandati?
    Multumesc!

  10. torok norbert 25/10/2018 Răspunde

    Buna ziua
    Vreau sa intreb daca se poate atasa un puffer la o centrala termica pe pelet. Caznul a fost cumparat din ungaria si are 28kw si pe usa focarului este montat arzatorul de pelet ferolli sun P7. In primul an am consumat 5,5T de pelet (aproximativ) dar avand in veder ca cazanul noaptea nu a functionat avan temperatura in casa 23 24 grade ziua si dimineata undeva la 20 de grade .
    Intrebarea me este ca merita sa montez un puffer cu o serpentina si panou solar?
    Acest puffer imi va reduce consumul de pelet daca temperatura o mentin constanta in casa ziua si noapte?
    In acest moment am termostat pe cazan setata la 50 de grade
    Suprafata de incalzire aproximativ 100mp

    Multumesc pentru ajutor

    • Miclea Aurel 26/10/2018 Răspunde

      Buna ziua,
      DA se merita! Cu un Puffer clasic dar eficienta clasa A sau A+, si o automatizare corecta, se poate reduce consumul de pellet cu minim 30%.
      Cu un sistem de stocare special SEI(Sistem Energetic Independent), se poate reduce consumul de pellet cu 50-100%.

      Ing. Miclea Aurel
      smart.install.deva@gmail.com

  11. Daniel Pascal 22/11/2018 Răspunde

    Bunâ ziua Mâ numesc Daniel am achizitionat o centralâ pe gaz
    Vaillant ECOTEC PLUS, VUW INT II 346/5-5,31KW,TF. Casa are 200 m pâtrati Partier încâlzire prin pardosealâ + Etj este cu calorifere. Este izolatâ cu polestiren 10cm exterior si interior vatâ bazalticâ 10cm , casa este construitâ din cârâmidâ. M-ar interesa dacâ mâ ajutâ un Puffer…? …, pt câ as vrea si putin debit mai mare pt câ am 4 consumatori adicâ 3 bâi + bucâtârie.

    • Sporul casei 26/11/2018 Răspunde

      Buna ziua dl. Daniel

      Puteti atasa un sistem de acumulare cu trei serpentine de max.500L (ATENTIE!!! serpentinele trebuie sa aibe suprafata de transfer cat mai mare.
      Ex. supraf. minima a serpentinelor:
      SOLAR – 2m²
      Cazan/alta sursa – 2m²
      Preparare ACM din INOX – 5,5m².
      Se mai poate atasa o serpentina suplimentara, care trebuie dimensionata.
      Sistemul poate scadea consumul de combustibil, cam la 1/2 din cel de pana acum.
      Conteaza foarte mult si modul de instalare (schema hidraulica si cea de automatizare).

      Pentru o oferta concreta ne puteti contacta la: ofertare.smartinstal@gmail.com; tel.0763650071
      Ing. Miclea Aurel, Smart Instal Deva.

  12. Ion Gheorghe 29/12/2018 Răspunde

    Buna ziua,

    Ma numesc Ion si doresc sa stiu cum sa procedez pentru a monta un buffer la o casa cu incalzire in pardoseala si centrala pe gaze cu gazeificatre. Mentionez ca nu am senzori in pardoseala ci doar termostat ambiental si nu mai vreau sa am diferentele intre sesizare temperatura pornire si oprire si sa am temperatura constanta a pardoselii.

    Multumesc anticipat pentru sfaturi!

    • Miclea Aurel 14/01/2019 Răspunde

      Buna ziua, dl Ion
      La condițiile Dvs., aveți doua variante:
      – cu sau fără Puffer, va creșteți consumul de energie
      – costuri mic sau fără costuri…..instalați un Puffer tip SEI (dimensionat in funcție de volumul de apa din instalația in pardoseala) la care atașați un sistem PV, pentru acoperirea consumului electric.

      Ing. Aurel Miclea
      ofertare.smartinstal@gmail.com

  13. Bogdan 20/01/2019 Răspunde

    Buna ziua,

    In vara ne construim o casa pe structura de lemn, suprafata 80mp, doar parter si am dori consultanta in ceea ce priveste incalzirea acesteia. Specific faptul ca nu sunt gaze in zona, si am dori sa scapam de sobe, lemne etc. Ne gandim la incalzire electrica, dar nu stim care ar fi cea mai utila si mai putin costisitoare, sau sa gasim un echilibru intre cele 2 :). Multumesc anticipat.

    • Aurel MICLEA 21/01/2019 Răspunde

      Bună ziua,

      Cea mai bună (ieftină în utilizare/exploatare), soluție este pompa de căldură cu sistem de distribuție (încălzire/răcire și eventual ventilare cu recuperare de căldură-ar fi recomandabil) pe aer.

      Varianta doi doar încălzire prin pardoseală, fără răcire și fără ventilare cu recuperare de căldură, iar prețul este similar cu varianta unu.
      Mai este o variantă foarte eficientă, tot pe sistem aer, cu stocator fără apă, în care cu ajutorul a două sisteme SOLARE (termic și electric), putem conferi casei, o autonomie de până la trei luni de iarna, în funcție de volumul stocator versus volumul casei….și preț!

      Ing.Aurel Miclea
      Smart Instal SRL
      ofertare.smartinstal@gmail.com

      • Leu Marius 23/12/2023 Răspunde

        Buna ziua
        Am ajuns cu casa la etapa de montat sistemul de incalzire.
        Casa este in suprafata de 100 mp pe nivel P+1, incalzire in pardoseala. Agentul termic va fi gaz.
        Va rog imi puteti spune daca montarea unui puffer de 500l este rentabil, va crea economie sau consum in plus de gaz.
        Daca montez o centrala de pardoseala cu boiler de 200l incorporat mai este necesara montarea pufferului?
        Va multumesc

  14. Tărnăuceanu Radu 20/06/2023 Răspunde

    Bună ziua. La o casa de 160m, încălzire cu gaz centrala cu boiler de 150l ce tip de boiler recomandați. Precizez ca am montat suplimentar un sistem fotovoltaic de 10kw. Multumesc Aștept propunerile dumneavoastră și sper într-o colaborare fructuoasa.

  15. Damian Teodor 03/07/2023 Răspunde

    Buna ziua.Intentionez sa-mi instalez un sistem fotovoltaic de 5kw si va rog sa-mi spuneti daca as putea cu curentul pe care-l produce sa folosesc un puffer pentru incalzirea unei case de 85m patrati utili,izolata la exterior cu plistiren de 10cm.Mentionez ca momentan am incalzire cu centrala pe gaz,tip ARISTON ONE de 24kw, in condensare .Agentul termic circula prin 5 calorifere de diferite dimensiuni.Daca tot instalez fotovoltaicele ma gandeam ca poate exista o solutie cu puffer, sa folosesc gazul numai cand panourile nu produc curent suficient.Exclus pompe de caldura.Multumesc.

    • Bulichi Mihaela 03/07/2023 Răspunde

      Buna ziua
      Va rugam sa va adresati acestei firme , sau similar.
      Noi nu ne ocupam cu instalatii, doar am scris despre ele.
      Multumim pentru intelegere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.