Decorațiuni și mobilier din trunchiuri de copac.

Este sezonul mobilării și decorării teraselor, grădinilor și foișoarelor, așa că e un moment bun să vă amintim și de practicul și rusticul mobilier din trunchiuri de copac.

În cea mai mare parte, acest tip de mobilier se poate realiza integral dintr-un trunchi de copac tăiat din grădină. Pe de alta parte, dacă îți dorești un mobilier modern și comod, dar dorești acea notă rustica, poți folosi “felii” sau buturugi de copac pentru a crea decorațiuni sau piese unicat, pe care să le integrezi în decorul tău modern și comod.

De exemplu, o buturugă frumoasă și bine tratată poate deveni o piesă deosebită de mobilier living, în stil rustic:

living mobilier traditional buturuga
Proiectul intreg aici

Parte din decor sau decorul însuși

Mobilierul din trunchiuri de copac are destulă personalitate și o istorie suficient de lungă pentru a se impune în aproape orice context. Piese mari, impunătoare ca măsuța de cafea de mai jos, sau piese mici de accent, lemnul natur bine finisat și amplasat creeza un efect spectaculos.

casa de vacanta living masuta buturuga
Proiectul intreg aici.

Construirea mobilierului din trunchiuri de copac

Mobilierul din trunchiuri de copac înseamnă de cele mai multe ori buturugi de diferite lungimi și diametre, folosite pe post de mese și scaune. Adăugarea de pernuțe sau alte accesorii, pictarea sau vopsirea lemnului sunt elemente de decor care adaugă confort fizic și vizual și îmbogățesc experiența rustică.

Lemnul expus la intemperii se deterioareaza însă foarte repede. Apa, lumina și variațiile de temperatură sunt cei mai mari dușmani ai lemnului, favorizând, deteriorarea ligninei și schimbarea culorii lemnului, acestea ducând la distrugerea fibrei și pătrunderea diferitelor tipuri de paraziți (cari, mucegaiuri, etc).

Pentru  a obține un mobilier din trunchiuri de copac bun și rezistent, trebuie să tii cont de câteva elemente:  

  • Cel mai mult se mențin în formă bună buturugile fară coajă. Coaja este prima care cedează la umiditate și se va desprinde inegal și inestetic.
  • Dacă vrei să păstrezi și coaja, pentru o imagine mai rustică, ține cont că zona dintre coajă și trunchiul propriu-zis trebuie să fie curată și sănătoasă. Colorarea în negru, de exemplu, este semn de mucegai. Micile șănțulețe șerpuite de sub coaja înseamnă că în lemn există cari. Odată îndepărtată coaja și tratată buturuga rămasă, aceste probleme dispar.
  • Buturugile trebuie uscate un interval de 2 până la 6 luni într-un mediu ferit de intemperii.
  • După ce s-au uscat în mod natural și lent, li se pot finisa capetele tăiate cu șmirghel – procesul îmbunătățește aspectul buturugii și scade absorbția de baiț.
  • Dacă decizi să îndepărtezi coaja, va trebui să lustruiești cu șmirghel și suprafața proaspăt decojită.
  • Abia acum buturugile pot fi tratate cu baițuri speciale care protejează de umiditate și razele UV, pentru a le crește rezistența în fața intemperiilor și a le menține aspectul o perioadă cât mai lungă de timp.

Desigur, ajută mult și dacă pe timpul iernii buturugile nu sunt lăsate pe pământ, ci sunt ținute pe o podea uscată și sub un acoperiș. Ca orice obiect de mobilier din lemn, nu suportă bine umiditatea.

Exemple de mobilier din trunchiuri de copac

mobilier din trunchiuri de copac noptiera
In contextul potrivit, orice buturuga poate deveni o respectabila piesa de mobila dormitor. Aici: buturuga pe post de noptiera.

Surse imagini: https://collectivegen.com/, https://www.bobvila.com/, https://www.familyhandyman.com/, ;

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.