De-a arhitectura povestita, sau arhitectura pe intelesul copiilor
0 comentarii

Elevii din Bucuresti, Timisoara si Sibiu din clasele I-VII invata despre arhitectura de calitate in Saptamana Altfel

Aflata la cea de-a doua editie, seria de conferinte de arhitectura pe intelesul copiilor se extinde anul acesta in doua noi orase. „De-a arhitectura povestita” se desfasoara in saptamana Scoala Altfel, 7- 12 aprilie, in Bucuresti (Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I), in Sibiu (Teatrul pentru copii si tineret – GONG) si in Timisoara (Sala StudioArt). In total,1267 de elevi si 125 adulti participa la o serie de prelegeri adaptate varstei si nivelului de intelegere al copiilor, prezentate de 24 de arhitecti renumiti din Romania.

arhitectura_povestita1

Intregul proiect este sustinut de brandul de origine germana YTONG, cunoscut pentru implicarea si promovarea in arhitectura de calitate. YTONG a sustinut si in 2013 o serie ampla de evenimente organizate de De-a arhitectura si destinate educarii si promovarii arhitecturii in randul copiilor.  Arhitectii invitati vor povesti elevilor in mod interactiv, cu un limbaj adaptat varstei publicului, o experienta sau un proiect de arhitectura concret. Prin acest program se urmareste familiarizarea copiilor cu rolul arhitectului in societate, oferirea de modele valorice, trezirea interesului catre mediul construit, familiarizarea cu arhitectura contemporana si de patrimoniu si promovarea responsabilitatii civice.

Vezi Produsele recomandate

“Ne dorim ca la aceste conferinte copiii sa faca cunostinta cu lumea fascinanta a arhitecturii, in toate etapele ei. Tot suportul vizual va avea un scop educativ, astfel incat elevii sa inteleaga ca pot schimba in bine spatiul construit in urmatorii 20 de ani”, a declarat arh. Eliza Yokina, fondator De-a Arhitectura si Managing Partner SYAA. “Prima editie s-a bucurat de un real succes, copiii dovedindu-se receptivi, dornici de a cunoaste lucruri noi legate de constructia unei case. Au fost creativi, au pus intrebari, au acceptat provocarile lansate de arhitectii implicati in acest proiect”, a mai adaugat Eliza.

„Este o experienta extrem de educativa, iar cel mai important ingredient este curiozitatea. Sper ca cei mici sa nu o piarda niciodata, iar eu sa o regasesc de fiecare data cand o pierd”, a declarat arhitect Robert Marin, Nuca Studio.

arhitectura_povestita2

Conferintele de arhitectura se adreseaza copiilor din clasele I-VII, fiecare seminar fiind conceput pentru o alta categorie de varsta. Conferintele pentru copii fac parte dintr-un program care urmareste introducerea educatiei de arhitectura si mediu construit in programa obligatorie a scolilor generale.

“Am sustinut acest program inca din primele faze de dezvoltare ale lui din dorinta de a ne implica activ in educarea generatiilor de copii, in ceea ce priveste calitatea in arhitectura si constructii. Suntem bucurosi ca cea de-a doua editie a strans atat de multi elevi dornici sa invete cat de importanta este arhitectura in viata lor”, a declarat Madalina Dumitru, Regional Marketing Manager Xella, Romania, Ungaria si Bulgaria. “YTONG a fost si va ramane alaturi de acest proiect. Dorim sa ajutam generatiile viitoare sa inteleaga ce importanta joaca mediul construit asupra vietii fiecarui individ”, a adaugat ea.

arhitectura_povestita3

Despre De-a arhitectura

De-a arhitectura este o asociatie care isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit, prin predarea in scoli de stat si private a cursurilor de arhitectura pentru copii. Asociatia a fost creata de arhitecti romani: Mina Sava, Vera Marin,  Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil si Miruna Grigorescu. Impreuna cu Filiala Teritoriala  Bucureşti a Ordinului Arhitectilor din Romania şi in parteneriat cu Facultatea de Psihologie şi Ştiintele Educatiei din Universitatea Bucureşti,  Asociatia de-a arhitectura a dezvoltat un program cultural care include un program educational numit „de-a arhitectura in oraşul meu”. Acesta este un curs de cunoştiinte de arhitectura şi mediu construit pentru clasele III-IV, ce poate fi utilizat pentru materia optionala. Pentru  anul scolar 2014-2015 cursul se va desfasura in 100 de clase din 13 orase, fiind predat de arhitectii invatatori.

www.de-a-arhitectura.ro
www.ytong.ro (sisteme complete de zidarie termoizolanta)

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X