Cum se monteaza tapetul

Sa incepem cu masuratorile.

De cat tapet avem nevoie? Exemplu de calcul:

  • Daca perimetrul camerei (lungimea laturilor camerei, adunata) este de 14 metri, iar latimea rolei este de 0.6 metri, atunci X = 14 / 0.6 = 24 (rotunjit).
  • Daca lungimea rolei este 11 metri, iar inaltimea camerei, plus toleranta este de 2.5, atunci Y =11 / 2.5 = 4.4.
  • Numarul de role necesare se afla impartind pe X la Y, adica 24 : 4.4 = 5.45. Prin rotunjire, inseamna ca avem nevoie de 6 role de tapet pentru aceasta camera.

Achizitia

  • Asigurati-va ca fiecare rola este identica ca si model si dimensiuni cu celelalte.
  • Cumparati intotdeauna o rola in plus fata de calculele initiale, pentru cazul in care trebuie sa reparati/completati o suprafata neprevazuta.
  • Intrucat exista o mare varietate de tipuri de tapet, alegeti-l functie de destinatia pe care o veti da camerei in care il aplicati. De exemplu, va fi in mediu umed sau nu?

 Pregatirea peretilor

Daca peretii sunt acoperiti cu tapet vechi, atunci acesta va trebui indepartat, astfel:

  • Tapetul vechi pe baza de hartie, trebui umezit cu buretele ud sau cu aburi si apoi indepartat cu spaclul, lucrand cu atentie, de la baza peretelui spre tavan. Suprafetele greu de curatat trebuie umezite din nou.
  • Tapetul vechi din vinil se trage pur si simplu de pe perete, ca pe banda scotch, pentru ca nu se va rupe. Dupe ce l-ati indepartat pe tot, spalati peretele cu apa si detergent pentru a indeparta adezivul si eventualele urme de hartie.
  • Indepartarea tapetului din jurul intrerupatoarelor si prizelor se face mult mai bine, daca le demontati in timpul procesului de curatare si apoi le montati la loc.

Peretele fara tapet trebuie inspectat pentru a identifica si apoi a repara toate imperfectiunile, fie ele crapaturi ale tencuielii, gauri, zgarieturi, etc.

Utilizati gletul potrivit si nu uitati sa finisati foarte bine suprafata cu smirghel dupa uscarea gletului.

Citeste si: Tapetul Vlies, de la Retro Chic la Clasic

[one_fourth][/one_fourth][one_fourth]Tapet din hartie[/one_fourth][one_fourth][/one_fourth][one_fourth_last]Tapet din vinil[/one_fourth_last]

De unde se incepe montajul

[one_half][/one_half][one_half_last]

Cel mai indicat loc pentru inceperea instalarii, mai ales daca este vorba despre un tapet cu model, este fereastra.

Se incepe de la stanga, respectiv dreapta ferestrei si se continua de-a lungul peretelui, pana ce se acopera toata suprafata. (fig.3.)

[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]

Linia exacta de incepere a montajului.

Pentru a nu aparea lipituri pe marginea intrandului ferestrei, linia de inceput a montajului se calculeaa astfel:

  • Latime fasie/rola tapet (sa zicem 60 cm) – adancimea pervazului (ex. 15 cm) + 2 cm toleranta.
  • Numarul astfel obtinut (43 cm) este distanta de la marginea ferestrei pana la marginea rolei si reprezinta linia de incepere a montajului. Marcati aceasta linie verticala pentru a plasa tapetul de-a lungul ei.

Se calculeaza la fel pentru stanga si pentru dreapta ferestrei.

[/one_half_last]

Pregatirea fasiilor de tapet

Pentru fiecare perete va trebui sa pregatim atatea bucati de tapet cate rezulta prin impartirea lungimii peretelui la latimea rolei de tapet. Inaltimea fiecarei bucati trebui sa fie inaltimea peretelui plus o toleranta de 10 cm.

Daca modelul tapetului este mai complex, s-ar putea sa aveti nevoie de tolerante mai mari. Verificati la fiecare bucata daca modelul se potriveste si lasati cate o toleranta de 5 cm sus si jos.

Aplicarea adezivului

[one_half][/one_half][one_half_last]

Adezivul se aplica pe tapet si nu pe perete!

Adezivi pentru tapet AICI.

Intrucat exista adeziv in comert, pentru prepararea acestuia urmariti instructiunile de pe ambalaj. Dupa ce l-ati preparat, aplicati-l pe spatele fiecarei fasii de tapet cu o pensula, lucrand dinspre centru spre margini, ca in figura de mai jos, cu miscari usoare, pentru a nu increti tapetul.

Ambalajul adezivului va va spune daca trebuie lasat sa se usuce putin sau se poate instala pe perete imediat dupa aplicare.

[/one_half_last]

Aplicarea primei fasii de tapet

[one_half][/one_half][one_half_last]

Luati prima fasie de tapet data cu adeziv si tineti-o suspendata in dreptul locului in care va fi aplicata pentru a verifica alinierea la linia de ghidare la montaj, determinata ca in fig.6.

Dupa ce va asigurati ca l-ati aliniat corect, presati-l usor de-a lungul peretelui cu ajutorul mainilor si al unei perii. Aveti grija sa nu ramana bule de aer sub tapet.

[/one_half_last]

Indepartarea marginilor de toleranta de sus si de jos

Dupa aplicarea fiecarei fasii de tapet, marginile de toleranta de sus si de jos se indeparteaza cu foarfeca, prin taierea de-a lungul liniei de imbinare a peretelui cu tavanul, respectiv cu pardoseala.

Aplicarea urmatoarelor fasii de tapet

Pentru aplicarea urmatoarele fasii de tapet se va proceda exact ca la prima, doar ca va trebui sa aveti grija ca modelul sa se potriveasca perfect. Pe masura ce aplicati fasiile, indepartati si marginile de toleranta.

Aplicarea tapetului la colturile camerei

[one_half][/one_half][one_half_last]

Cand ajungeti la colturi, intotdeauna trebui sa taiati surplusul de tapet, nu treceti cu el pe peretele celalalt. Aceasta deoarece arareori peretii sunt perfect aliniati, iar tapetul nu se va intinde corect. Taiati tapetul de-a lungul fasiei de colt, dar alasati un surpul de 2 cm peste care se va suprapune fasia de pe peretele urmator (fig.7.).

Pentru fiecare perete in parte incepeti ca la primul, daca aveti ferestre. Daca nu, incepeti peretele de la un capat cu o fasie intreaga de tapet!

[/one_half_last]

Cum se monteaza tapetul in jurul ferestrei

[one_half][/one_half][one_half_last]Plasati fasia de tapet de-a lungul liniei de incepere, marcate ca in fig. 4,  pentru a marca extremitatea opusa a fasiei – in acest caz extremitatea dreapta (fig.9.).[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Acum marcati si interiorul pervazului, prin continuarea liniei trasate anterior, precum in figura 10.[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Taiati o fasie da tapet, lunga cat adancimea pervazului, plus 5 cm toleranta si lata cat rola de tapet. Aplicati adeziv pe ea si plasati-o pe coltul pervazului, incapand de la linia de demarcatie, precum in fig.11.[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Taiati surplusul de hartie da pe pervazul vertical, precum in figura 12., lasand o toleranta de circa 3 cm.[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Aplicati adezivul pe toata suprafata fasiei de tapet si aplicati-o la locul ei pe perete si pe adancitura pervazului, precum in fig.14. Nu uitati sa scoatei bulele de aer si sa taiati surplusul din dreptul ferestrei.[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Acum plasati din nou fasia mare de tapet de-a lungul liniei de demarcatie, si dupa ce potriviti modelul si pozitia fata de restul tapetului de pe perete, faceti o taietura de-a lungul pervazului orizontal, precum in figura 13.[/one_half_last]

Tapetarea in jurul prizelor si intrerupatoarelor

Cand ati ajuns cu tapetul desupra intrerupatorului, de exemplu, faceti o gaura cu foarfeca exact in mijlocul acestuia.

[one_half][/one_half][one_half_last]Taiati apoi din acel punct pana la colturile intrerupatorului si trageti de coluturile obtinute pana ce acesta devine vizibil integral (fig.15.).[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Decupati colturile obtinute, lasand o toleranta de 1 cm in plus pe fiecare latura a intrerupatorului (fig.16.).[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Scoateti/slabiti suruburile intrerupatorului si indepartati-l de perete suficient cat sa puteti baga tapetul sub marginile lui. Nivelati bine tapetul si apoi puteti strage suruburile intrerupatorului la loc. (fig.17.).[/one_half_last]

Atentie! Pentru aceasta operatiune va trebui sa opriti curentul de la tabloul electric si sa-l lasati asa pana ce se usuca adezivul de tapet.

Citeste si: Tapetul Vlies, de la Retro Chic la Clasic

Vezi Produsele recomandate